Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 5. 2021,
8.45

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

Natisni članek

Hamas Palestina Gaza Izrael ZDA Joe Biden

Nedelja, 16. 5. 2021, 8.45

2 leti, 11 mesecev

Po šestih dneh nasilja se je prvič oglasil tudi Biden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

Izrael | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem izrazil veliko zaskrbljenost zaradi nasilja v Izraelu in Gazi. Poklical je tudi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga pozval, naj zaustavi Hamasovo raketiranje, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Na šesti dan nasilja na Bližnjem vzhodu, ki je zahtevalo veliko število mrtvih in ranjenih, je Biden Netanjahuju izrazil tudi podporo Izraelu do pravice, da se brani pred napadi palestinskega gibanja Hamas "in drugih terorističnih skupin". Po drugi strani pa mu je izrazil tudi veliko zaskrbljenost zaradi velikega porasta žrtev na obeh straneh, so sporočili iz Bele hiše.

Izraelski napad na stolpnico v Gazi
Novice Izraelci uničili stavbo, v kateri sta bila ameriški AP in Al Jazeera
Izraelska zastava na Dunaju
Novice Težave Avstrije zaradi izraelske zastave
Izrael
Novice V Izrael prispel ameriški odposlanec, poskušal bo pomiriti obe strani

Zaksrbljen zaradi napadov na novinarje

"Obsodil je te nediskriminirane napade na mesta in kraje v Izraelu." Izrazil pa je tudi zaskrbljenost za varnost novinarjev, potem ko je Izrael v soboto z letalskimi raketami porušil stavbo v Gazi, v kateri so imeli prostore ameriška tiskovna agencija AP in drugi mediji, so še sporočili iz Washingtona.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob tem vodji AP Garyju Pruitu izrazil vso podporo za neodvisno novinarstvo in medije po vsem svetu. Opozoril je, da so novinarji nepogrešljivi pri poročanju s konfliktnih območij, so sporočili iz State Departmenta.

Biden pozval h koncu obstreljevanja

Zaskrbljenost zaradi vse večjega nasilja in vse več žrtev med civilisti je sicer izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. Opozoril je, da je globoko pretresen zaradi izraelskega napada na stavbo, v kateri so imeli prostore tuji mediji, so sporočili iz New Yorka.

Biden, ki se doslej javno ni oglašal glede porasta nasilja na Bližnjem vzhodu, je poleg tega izrazil tudi podporo ZDA do rešitve bližnjevzhodnega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav na pogajanjih, še poroča AFP.

To je izpostavil tudi v telefonskem pogovoru s palestinskim predsednikom Abasom. ZDA so močno zavezane iskanju rešitve z vzpostavitvijo dveh držav, "kar je najboljša pot do pravične in trajne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta". Hkrati je Abasa pozval, naj stori vse, da bi Hamas končal z izstreljevanjem raket v Izrael.

Napad tudi na hišo voditelja Hamasa

Izraelska vojska je danes sporočila, da so napadli hišo voditelja skrajnega palestinskega gibanja Hamas, Jahje Sinvarja. Samo v noči na nedeljo je izraelska vojska napadla več kot 150 ciljev, poročajo izraelski mediji.

Vojska je na Twitterju objavila tudi posnetek eksplozije in zraven pojasnila, da gre za Sinvarjev dom v Han Junisu na jugu območja Gaze. Sinvar vodi Hamas že od leta 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je napadla tudi hišo njegovega brata. Pred tem pa so v Tel Avivu sporočili, da so streljali tudi na hišo Halila al Haja, ki je namestnik vodje Hamasovega političnega urada. Tarče napadov so bili tudi drugi visoki predstavniki tega palestinskega gibanja, ki vlada na območju Gaze.

Ne spreglejte