Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
9. 4. 2020,
15.33

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

Natisni članek

Koronavirus Kitajska poroka Wuhan

Četrtek, 9. 4. 2020, 15.33

4 leta

Po koncu karantene mesto preplavile vloge za poroke

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

V kitajskem Wuhanu, epicentru epidemije novega koronavirusa, so včeraj sprostili karanteno, številni prebivalci pa so hiteli z oddajanjem vlog za poroko in poskrbeli za to, da je sistem za nekaj časa omagal.

V 11-milijonskem Wuhanu, kjer je konec decembra najprej izbruhnil novi koronavirus, so po 76 dneh odpravili karanteno. Mesto lahko po dveh mesecih tako zapustijo vsi zdravi, ki so pred tem ostali ujeti, ko so oblasti prepovedale potovanja. Tako naj bi mesto že v prvem dnevu zapustilo okrog 55 tisoč ljudi.

Izjemen naval na matični oddelek

Številni ljudje množično zapuščajo Wuhan, kjer so ostali zaprti ob začetku karantene. | Foto: Reuters Številni ljudje množično zapuščajo Wuhan, kjer so ostali zaprti ob začetku karantene. Foto: Reuters Ob tem pa je ob dvigu karantenske zavese izreden naval doživel oddelek za matične zadeve. V nekaj urah po koncu omejitev so prejeli kar 300 odstotkov več prošenj za poroko kot v običajnih dneh (preden se je začela karantena), kar je povzročilo skorajšnji zlom sistema, ki ni prenesel takšnega navala.

V obdobju karantene porok ni bilo, saj so bile v februarju in marcu odpovedane, po koncu ukrepov za omejevanje pa so se številni prebivalci Wuhana, kot kaže, takoj odločili za skok v zakonski stan.

Med karanteno se je na Kitajskem močno povišalo število ločitev, kar naj bi bila posledica gospodarskih in družbenih sprememb v času trajanja epidemije koronavirusa. 

Wuhan
Novice Po več kot dveh mesecih karantene in izolacije se velemesto vrača v življenje #foto #video

Za gibanje in potovanje potrebujejo zeleno kodo na telefonu

Na konec ukrepov so se v Wuhanu pripravljali zadnja dva tedna in počasi sproščali omejitve. Najprej so znova uvedli javni potniški promet, nato pa tudi podzemno železnico, zdaj pa počasi zaganjajo delovanje tudi tovarne in druga podjetja ter gostinci, še vedno pa ostajajo zaprte šole.

Tudi prebivalci se ne morejo povsem brezskrbno premikati po mestu. Še vedno morajo imeti na telefonu zeleno QR-kodo, ki šteje kot dokaz, da so zdravi in se lahko vrnejo na delovno mesto oziroma se gibajo po mestu.

Koronavirus nemčija
Novice Nemški strokovnjak: Nikar ne počnite tega, saj boste omogočili nevarno širjenje virusa
koronavirus Italija
Novice Ameriški raziskovalci trdijo, da se koronavirus širi dvakrat hitreje, kot smo mislili
Ne spreglejte