Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
6.08

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

9

Natisni članek

Sergio Mattarella obisk Svetovni dan čebel Neapelj Rim Nataša Pirc Musar

Petek, 19. 5. 2023, 6.08

11 mesecev, 1 teden

Pirc Musarjeva na obisku pri papežu in Sergiu Mattarelli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

9

Nataša Pirc Musar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je prvi dan uradnega obiska v Italiji danes v Rimu sestala z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello. Seznanila ga je s prizadevanji slovenske manjšine v Italiji, da se čim prej skliče omizje za manjšine, ki deluje v okviru italijanskega notranjega ministrstva, kar je Mattarella podprl.

"Zelo razume to problematiko, zaveda se, kako pomembno bi bilo, če bi Slovenci dobili stalno zastopstvo v senatu," je v izjavi za medije po pogovorih dejala slovenska predsednica. Povedala je še, da je italijanski predsednik opozoril, da bi bile za to potrebne ustavne spremembe, kar sama, kot je dejala, kot pravnica razume.

"Lahko vam zatrdim, da je velik prijatelj slovenske manjšine, velik prijatelj Slovenije in vesela sem, da bo po današnjem srečanju tako tudi ostalo," je v izjavi še dejala Pirc Musarjeva o italijanskem kolegu.

Na prvem uradnem srečanju z italijanskim kolegom v okviru nadaljevanja rednega dialoga na najvišji ravni med državama je predsednica Pirc Musarjeva tudi izpostavila, da je na omizju treba nasloviti predvsem vprašanje uveljavitve zajamčenega zastopstva za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu, so sporočili iz njenega urada.

Proces sprave med Slovenijo in Italijo se odvija v pravo smer

"Simbolnih korakov v preseganju razlik iz preteklosti je bilo v preteklem desetletju veliko, zato bova s predsednikom delala na tem, da bodo tudi naslednji koraki usmerjeni v evropsko prihodnost, sodelovanje in zbliževanje. In zagotovitev zajamčenega zastopstva bi zagotovo lahko bil eden teh korakov," je poudarila.

V izjavi za medije pa je dejala, da je vesela gest, ki kažejo na to, da se tudi proces sprave med Slovenijo in Italijo odvija v pravo smer. Letošnje povabilo slovenskim predstavnikom v Rim je bil po njenih besedah prvi korak k temu.

Pirc Musarjeva je še povedala, da je dobila vabilo predsednikov največjih združenj borcev in antifašistov v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem, ki so na predsednike vseh treh držav januarja naslovili skupno pismo s pozivom, naj 10. septembra obiščejo nekdanje koncentracijsko taborišče na Rabu in se poklonijo žrtvam. "Mislim, da bi bil ta korak za Italijo letos morda malce prehiter. Bom potrpežljiva. Prepričana pa sem, da bomo skupaj s Hrvaško v prihodnosti lahko naredili ta korak," je dejala.

Predsednika sta se tudi dogovorila, da bosta častna pokrovitelja projekta Evropske prestolnice kulture, ki ga bosta leta 2025 soorganizirali slovenska Nova Gorica in italijanska Gorica, saj gre za vzorčni primer dobrega medsosedskega sodelovanja znotraj Evropske unije.

Predsednika tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu 

Dotaknila sta se tudi problematike migracij, dogajanja v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu.

Predsednica je dejala, da se Slovenija zaveda potrebe po oblikovanju skupne azilne politike in v tej smeri tudi deluje, z italijanskim kolegom pa sta se strinjala o potrebi po vzpostavitvi učinkovitega in uravnoteženega upravljanja z migracijami ter boja proti nezakonitim migracijam.

Glede Ukrajine je predsednica Pirc Musarjeva izrazila strinjanje z nedavno izjavo predsednika Mattarella, v kateri je dejal, da mora mir, za katerega si prizadevamo vsi, odsevati pravičnost in mednarodno pravo.

Predsednica je še dejala, da za Slovenijo ostaja posebej pomembno nadaljevanje širitve Evropske unije na Zahodni Balkan. V tem procesu bo tehnično in politično še naprej pomagala državam regije pri približevanju EU, pričakuje pa tudi sodelovanje Italije, ki ga je Mattarella danes pozdravil, kot tudi drugih držav jadranske regije, so še sporočili iz urada predsednice republike.

V izjavi za medije po srečanju pa je poudarila, da je Mattarella povabila, naj prihodnje leto obišče Slovenijo. Slovenija bo namreč takrat praznovala 20. obletnico vstopa v EU, Italija pa je bila med prvimi, ki so jo pri tem podpirali. "Rekel je, da bo skušal najti prostor v svojem urniku, tako da upam, da se bova videla pred letom 2025, morda na uradnem obisku predsednika Mattarella v Ljubljani," je dejala.

Pirc Musarjeva v Rimu tudi o pomenu čebel 

Predsednica Pirc Musarjeva se je danes v Rimu na sedežu Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) sestala tudi z generalnim direktorjem FAO Qu Dongyujem in odprla razstavo, posvečeno svetovnemu dnevu čebel, ki so ga Združeni narodi razglasili leta 2017 na pobudo Slovenije.

Nataša Pirc Musar | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

O izzivih prehranske varnosti pa je spregovorila z novoimenovano izvršno direktorico Svetovnega programa za hrano (WFP) Cindy McCain.

Nataša Pirc Musar
Novice V Reykjaviku začetek vrha Sveta Evrope, tam tudi Pirc Musarjeva
Dan Slovenske vojske
Novice Šarec: Naj vam srce pod uniformo vedno bije za Slovenijo #video
Polzela ameriški bombnik
Novice "Če pokleknemo pred agresorjem, ki ne verjame v demokracijo, kaj nam še preostane"
Ne spreglejte