Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
21.08

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

3

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Nataša Pirc Musar

Torek, 16. 5. 2023, 21.08

11 mesecev, 2 tedna

V Reykjaviku začetek vrha Sveta Evrope, tam tudi Pirc Musarjeva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

3

Nataša Pirc Musar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V islandski prestolnici Reykjavik se je danes začel vrh Sveta Evrope (SE), katerega osrednji cilj je vzpostavitev registra škode, ki jo je povzročila ruska agresija na Ukrajino. V registru bi bili evidentirani dokazi, ki bi jih nato uporabili na posebnem sodišču za pregon ruskih zločinov. Slovenijo na vrhu zastopa predsednica Nataša Pirc Musar.

Ukrajinski predsednik vlade Denis Šmihal je ob prihodu na vrh dejal, da je vzpostavitev registra škode prvi korak na poti iskanja rešitev z namenom, da bi Rusija povrnila za vsa grozodejstva in škodo, ki jih je povzročila v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je izrazil upanje, da bodo na koncu "ruski zločini na politični in vojaški ravni kaznovani". Voditelje v Reykjaviku naj bi prek videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

ZDA podpirajo ustanovitev registra škode

ZDA, ki na vrhu sodelujejo kot država opazovalka, so prav tako sporočile, da podpirajo ustanovitev registra škode. "Močno upam, da se bo temu klubu pridružilo še več držav," je na to temo dejal litovski predsednik Gitanas Nauseda.

Vrha se sicer poleg voditeljev članic SE udeležujejo tudi generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prav zaradi ruskega napada na Ukrajino se je SE – najstarejša vseevropska mednarodna organizacija za varovanje človekovih pravic in demokracije ter vladavine prava – lani odločila za sklic šele četrtega vrha v svoji 74-letni zgodovini in prvega po 18 letih.

Poleg tem, povezanih z vojno v Ukrajini, naj bi voditelji držav članic SE na vrhu med drugim naslovili krepitev vpliva in delovanja na področju demokracije ter prevzem vodilne vloge pri varovanju okolja in v boju proti podnebnim spremembam.

skupina Wagner, vojska, Rusija
Novice "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko" #video
Ne spreglejte