Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
6.12

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

167

Natisni članek

Vladimir Putin Aleksander Lukašenko vojna Rusija Ukrajina

Torek, 16. 5. 2023, 6.12

11 mesecev, 2 tedna

447. DAN VOJNE V UKRAJINI

"Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

167

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes obiskal fronto v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Dejal je, da je mesto mišelovka za ruske sile. "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko," je dejal.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.38 Kancler Scholz: Ukrajina potrebuje vojni "register škode" 
17.39 Ruski general: Skupina Wagner je nezakonita. Wagnerjevci: Posilili vas bomo na Rdečem trgu.
17.13 Rusija še brez odločitve o podaljšanju sporazuma pogodbe o izvozu žita iz črnomorskih pristanišč
15.56 Aretirali so vodjo ukrajinskega vrhovnega sodišča
13.37 Ukrajinski poveljnik Bahmut označil za mišelovko za ruske sile
8.30 ZDA trdijo, da Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje
6.42 Rusi so zgodaj zjutraj napadli Kijev
6.19 Lukašenko: Naša vojska je v stanju visoke pripravljenosti 

21.38 Kancler Scholz: Ukrajina potrebuje vojni "register škode" 

"Register škode", ki navaja vso škodo, ki jo je Rusija povzročila med vojno v Ukrajini, je pomemben za obnovo države, razdejane od vojne, je dejal nemški kancler Olaf Scholz po prihodu na vrh Sveta Evrope v Reykjaviku na Islandiji v torek.

Register je "predpogoj", da lahko ukrajinske zaveznice začnejo pripravljati skupni načrt za obnovo države, je dejal Scholz in dodal, da je "izjemnega pomena" za prihodnost Ukrajine.

Evropski voditelji so se zbrali v Reykjaviku na vrhu Sveta Evrope, evropskega organa, ki ureja človekove pravice na celini. Gre šele za četrto vrhunsko srečanje tega organa v skoraj 75 letih od ustanovitve. 


17.39 Ruski general: Skupina Wagner je nezakonita. Wagnerjevci: Posilili vas bomo na Rdečem trgu.

Spori med zasebno vojaško skupino Wagner in redno rusko vojsko se nadaljujejo, piše Daily Beast. Wagnerjevci so v enem od nazadnje objavljenih videov grozili s posilstvom poslancu ruskega parlamenta in generalpolkovniku, ki si je upal spregovoriti zoper zloglasno skupino plačancev.

Videoposnetek, ki kroži po kanalih blizu Wagnerja, prikazuje tri zamaskirane borce, ki obljubljajo maščevanje Viktorju Sobolevu. "Borimo se v Bahmutu," pravi eden od moških in se predstavi kot rekrut, vpoklican po ukazu o mobilizaciji ruskega predsednika Vladimirja Putina. Druga dva sta se predstavila kot člana Wagnerja, pri čemer je eden običajen plačanec, drugi pa nekdanji kaznjenec, ki ga je nanovačila skupina. "Poslancu Sobolevu želimo povedati: Če ti, j****, vtikaš nos v nas in Rusija izgubi vojno zaradi takšnih j*****, kot si ti, bomo morali priti na Rdeči trg, da zaščitimo svoje ljudi in posilimo tebe in ljudi, kot si ti," so izjavili.

Grožnja je prišla po tem, ko je Sobolev, član obrambnega odbora državne dume, obljubil, da bodo naborniki, ki se pridružijo Wagnerju, soočeni z do 15 leti zapora. Skupino plačancev je označil za "ilegalno" vojaško formacijo.

Burno se je odzval tudi ustanovitelj Wagnerja Jevgenij Prigožin, ki je Soboleva povabil, naj pride v prvo linijo in pokaže, "česa je sposoben". Prigožin že mesece žali ruske vojaške oblasti, vendar so njegovi napadi dosegli vrhunec šele v zadnjih tednih.

Prigožin je prejšnji teden dejal, da so morali njegovi borci "zapravljati strelivo" pri ubijanju ruskih sil, ki so bežale z bojišča. Washington Post je včeraj objavil, da je pridobil tajne podatke, ki razkrivajo, da je Prigožin Ukrajincem ponudil, naj razkrijejo lokacije ruskih vojakov.

17.13 Rusija še brez odločitve o podaljšanju sporazuma pogodbe o izvozu žita iz črnomorskih pristanišč

Rusija je sporočila, da še ni sprejela odločitve o podaljšanju pogodbe o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki naj bi se iztekla 18. maja. Konflikt med Rusijo in Ukrajino, ki sta glavni izvoznici žita, je sprožil strah pred svetovno prehransko krizo, ko so vojaške ladje Moskve blokirale glavna ukrajinska pristanišča. Julija 2022 je bil podpisan sporazum, ki omogoča obnovitev ukrajinskega izvoza žita, ter vzporedni memorandum o neoviranem izvozu ruske hrane in gnojil.

Rusija pa je večkrat zagrozila z umikom iz dogovora z argumentom, da ovire za njen izvoz hrane ostajajo. Objavila je tudi seznam pogojev za podaljšanje pogodbe, vključno z dovoljenjem Ruski kmetijski banki (Rosselkhozbank), da se znova vključi v plačilni sistem Swift.

Omogočiti je treba tudi dobavo kmetijske mehanizacije, rezervnih delov in storitev ter odpraviti ovire za zavarovanje ruskih plovil in dostop do tujih pristanišč, je Moskva zapisala med pogoji. Prav tako Rusija zahteva nadaljevanje izvoza amonijaka za gnojila po glavnem cevovodu, ki poteka skozi Ukrajino.

15.56 Aretirali so vodjo ukrajinskega vrhovnega sodišča

Zaradi suma korupcije so priprli predsednika ukrajinskega vrhovnega sodišča Vsevoloda Knjazeva, ki je bil prijet v okviru preiskave o prejemu 2,7 milijona dolarjev podkupnine od petega najbogatejšega Ukrajinca.

Imena pridržanega tožilec ni navedel, povedal je le, da gre za predsednika vrhovnega sodišča, ki mu še ni bilo vročeno uradno "obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja". 

Iz urada ukrajinskega nacionalnega protikorupcijskega urada (NABU) so sporočili, da je bil "razkrit obsežen primer korupcije na vrhovnem sodišču". Trdijo, da so sodniki in drugi voditelji vrhovnega sodišča Ukrajine "prejeli nezaslužena plačila".

Nacionalni protikorupcijski urad Ukrajine (NABU) je objavil fotografijo svežnjev dolarjev, lepo razporejenih na kavču.

"S predstavitvijo resničnih primerov, resničnih dejanj vidite, kaj je naša prioriteta: odkrivanje korupcije in kriminalnih združb v samem vrhu oblasti," je povedal direktor NABU Semen Krivonos.

13.37 Ukrajinski poveljnik Bahmut označil za mišelovko za ruske sile

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je danes obiskal fronto v mestu Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer že mesece potekajo srditi spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami. Izjavil je, da je mesto mišelovka za ruske sile. "Wagnerjevi plačanci so prilezli v Bahmut kot podgane v mišelovko," je dejal.

 

 

Poudaril je, da je ukrajinski vojski z aktivno obrambo uspelo izvesti protinapade na več območjih v bližini Bahmuta, tako da je severno in jugozahodno od mesta ruske enote potisnila nazaj, ponekod za več kilometrov. "Čeprav ima sovražnik več sredstev, mi uničujemo njegove načrte," je še dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Več vojakom je podelil medalje.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes znova zatrdil, da napredujejo pri osvajanju zadnjih ulic v mestu. Objavil je videoposnetek, v katerem je na zemljevidu pokazal dele mesta, ki jih še vedno zasedajo ukrajinske enote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajina se od februarja lani brani pred rusko invazijo. Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, v katerem je nekoč živelo več kot 70 tisoč ljudi, je že več mesecev v središču spopadov. Bitka za strateško pomembno mesto je najbolj krvava in najdaljša v trenutni vojni.

8.30 ZDA trdijo, da Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje

Rusija in Iran krepita vojaško sodelovanje, Teheran pa Moskvi še naprej dobavlja bojna brezpilotna letala, je v ponedeljek povedal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Po njegovih besedah je Iran od avgusta Rusiji dobavil več kot 400 brezpilotnih letal.

Večino od njih je Moskva že uporabila v vojni proti Ukrajini, predvsem z namenom uničevanja tamkajšnje kritične infrastrukture. Iran je med glavnimi vojaškimi podporniki Moskve in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu omogoča, da še naprej pobija Ukrajince, je dejal Kirby.

"S tem, ko Iran Rusiji dobavlja brezpilotna letala, neposredno omogoča rusko agresivno vojno v Ukrajini. Stiki med Iranom in Rusijo v zvezi s prodajo sodobnega orožja, zlasti naprednejših brezpilotnih letal, se zdaj nadaljujejo," je dodal.

"Partnerstvo med Rusijo in Iranom neposredno omogoča destabilizacijske dejavnosti Teherana na Bližnjem vzhodu in predstavlja grožnjo ne le Ukrajini, ampak tudi iranskim sosedom. Gre za obrambno partnerstvo, ki je škodljivo za Ukrajino, regijo, Bližnji vzhod in mednarodno skupnost," je dejal Kirby.

"Uporabljamo orodja, ki jih imamo na voljo, da bi razkrili in prekinili te dejavnosti, in pripravljeni smo storiti še več," je dodal.

Dejal je še, da bodo ZDA napovedale nadaljnje ukrepe proti tistim, ki so vpleteni v povečano vojaško trgovino med Rusijo in Iranom.

6.42 Rusi so zgodaj zjutraj napadli Kijev

V torek zgodaj zjutraj so morali prebivalci Kijeva poiskati zavetje, saj je sledil nov napad Rusov. Po mestu so se oglasile sirene za zračni napad, medtem ko je bil ukrajinski sistem zračne obrambe aktiviran za prestrezanje brezpilotnih letal in drugih letečih predmetov nad več okrožji, je na Telegramu sporočil kijevski župan Vitalij Kličko.

Zračni obrambni sistem je odvrnil ruske zračne napade na Kijev in druge dele Ukrajine, so zgodaj zjutraj poročali ukrajinski uradniki. "Protizračna obramba deluje proti ciljem," je na aplikaciji Telegram zapisal Andrij Jermak, vodja urada predsednika Volodimirja Zelenskega

Mestne oblasti so sporočile, da je bil napad "izjemno intenziven", uporabili so brezpilotna letala ter križarske in morda tudi balistične rakete. Dodali so, da je to je že osmi zračni napad ta mesec.

"Bilo je izjemno intenzivno, izstrelili so največje število raket v najkrajšem mogočem času," je na Telegramu sporočil vodja vojaške uprave glavnega mesta Ukrajine Sergij Popko.

Tudi ukrajinske vojaške oblasti so zapisale, da zračna obramba odbija napade na prestolnico.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je objavil še, da so bile ranjene najmanj tri osebe in da so ruševine padle na živalski vrt, v občinah Ševčenkivski in Solomjansk pa je zaradi ruševin zagorelo več avtomobilov.

6.19 Lukašenko: Naša vojska je v stanju najvišje pripravljenosti 

Po več dneh ugibanj o njegovem zdravju se je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v ponedeljek znova pojavil v javnosti. V Minsku se je, oblečen v vojaško uniformo, srečal s predstavniki beloruske vojske ter z njimi govoril o domnevni sestrelitvi letal in helikopterjev v ruski regiji Brjansk, poroča nemška agencija dpa.

"Ni potrebe po dolgih poročilih. Poglejmo, kaj se dogaja okoli naše države, predvsem v zraku. Zelo pogosto razpravljamo o varnostnih vprašanjih naše države, predvsem v zračnem prostoru. Trenutne razmere niso kritične, vendar pa obstajajo dejavniki, ki povzročajo skrb," je dejal.

Beloruski voditelj je povedal tudi, da so beloruske sile v stanju najvišje pripravljenosti. "V Brjansku, blizu nas, so bila pred tremi dnevi sestreljena štiri letala. Na to smo morali odgovoriti. Mi in naše sile smo od takrat v stanju povišane pripravljenosti," je poudaril.

Ukrajinski tank
Novice Je to ukrajinska pot k zmagi?
Emmanuel Macron
Novice Macron: Odpiramo vrata za usposabljanje ukrajinskih vojaških pilotov #video
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski odločno zavrnil Trumpovo jezikanje
Ne spreglejte