Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
14.34

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

69

Natisni članek

Jevgenij Prigožin Bahmut Ukrajina

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 14.34

1 leto, 2 meseca

446. DAN VOJNE V UKRAJINI

Macron: Odpiramo vrata za usposabljanje ukrajinskih vojaških pilotov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

69

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes, dan po obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Parizu, dejal, da je Francija "odprla vrata" za usposabljanje ukrajinskih vojaških pilotov. Ob tem je zavrnil možnost pošiljanja vojaških letal v Ukrajino in pojasnil, da se usposabljanje lahko začne zdaj. Podrobnosti ni navedel. Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so s svojim bojnim letalom francoskemu in nemškemu patruljnemu letalu preprečili vstop v ruski zračni prostor nad Baltskim morjem, poroča Reuters.

V zgornjem videoposnetku si lahko ogledate prihod ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v London. 

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.30
Macron: Francija odprla vrata usposabljanju ukrajinskih vojaških pilotov
20.00 CNN: Putin je tujcem, ki se borijo na ruski strani, olajšal pridobitev državljanstva
18.27 Rusija: Francoskemu in nemškemu letalu smo preprečili vstop v naš zračni prostor
14.29 EU pred vrhom G7 podprla mirovni načrt Zelenskega
11.08 150 kilometrov od meje z Ukrajino več dronov zadelo rusko oporišče
11.01 Eksplozije v okupiranem Lugansku
10.36 Zelenski v London po rakete in brezpilotne letalnike 
8.31 Pariz Kijevu ob obisku Zelenskega obljubil novo vojaško podporo
7.28 Prigožin ukrajinski vladi ponudil razkritje lokacije ruskih enot 

21.30 Macron: Francija odprla vrata usposabljanju ukrajinskih vojaških pilotov

"Odprli smo vrata za usposabljanje pilotov, in to z več drugimi evropskimi državami, ki so prav tako pripravljene. Mislim, da se pogovori z Američani nadaljujejo," je Macron povedal v televizijskem intervjuju za francosko televizijo TF1. "Usposabljanje se lahko začne zdaj," je naznanil, a več podrobnosti ni navedel.

"Odločili smo se dobaviti več streliva," je nadaljeval francoski predsednik in napovedal, da bo Francija pomagala tudi pri usposabljanju enot, ki bodo vodile ukrajinsko spomladansko protiofenzivo, ter pri "popravilu vozil in topov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Francija ima še vedno enako stališče: pomagati Ukrajini, da se upre. Zdaj je veliko na kocki, saj bo uspeh te protiofenzive odločilen za sposobnost vzpostavitve trajnega miru," je še dejal Macron.

Francija je ob obisku Zelenskega v Parizu v nedeljo zvečer obljubila novo vojaško podporo Ukrajini za obrambo pred rusko invazijo. V skupni izjavi, ki jo je Elizejska palača objavila po delovni večerji državnikov, piše, da bo Pariz še naprej pomagal Kijevu pri obrambi, prizadevanja pa bo usmeril predvsem v podporo ukrajinskim zmogljivostim zračne obrambe.

Francija je bila sicer predzadnja postaja na turneji Zelenskega za iskanje vojaške podpore Ukrajini v evropskih državah, v okviru katere je ukrajinski predsednik pretekli konec tedna obiskal tudi Italijo, Vatikan in Nemčijo. Danes je nato nenapovedano na kratko obiskal še London in se sestal z britanskim premierjem Rishijem Sunakom, ki naj bi mu zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov.

20.00 CNN: Putin je tujcem, ki se borijo na ruski strani, olajšal pridobitev državljanstva

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi tistim tujim državljanom, ki so se borili na ruski strani v Ukrajini, s podpisom odloka olajšal pridobitev ruskega državljanstva, poroča CNN. Odločitev ruskega predsednika se nanaša na tiste, ki so od začetka invazije podpisali pogodbe o vojaški službi z ruskimi oboroženimi silami.

Tako lahko tisti, ki so se včlanili "za obdobje enega leta", za državljanstvo zaprosijo po poenostavljenem postopku, piše v odloku, objavljenem na uradni spletni strani. Nova uredba očitno spreminja prejšnjo, ki je od tujcev zahtevala najmanj eno leto služenja vojaškega roka in najmanj šest mesecev aktivnega bojevanja. Postopek je poenostavljen tudi za družine vojaškega osebja, dodaja CNN.

18.27 Rusija: Francoskemu in nemškemu letalu smo preprečili vstop v naš zračni prostor

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so z bojnimi letali francoskim in nemškim patruljnim letalom preprečili vstop v ruski zračni prostor nad Baltskim morjem, poroča Reuters.

Poudarjajo, da so se za tako potezo odločili, ko so ugotovili, da dve letali letita proti ruskemu zračnemu prostoru.

Trdijo, da je šlo za nemško patruljno letalo P-3C in francosko pomorsko patruljno letalo atlantic-2 francoske mornarice. Dodajajo, da sta se francosko in nemško letalo obrnili, potem ko sta ugotovili, da je rusko letalo vzletelo. Poudarili so, da se je njihovo letalo su-27 zatem vrnilo v bazo.

Do podobnih dogodkov je v preteklosti že prišlo. Aprila je rusko bojno letalo spremljalo nemško vojaško letalo nad Baltskim morjem, medtem ko so Natovi lovci istega meseca nad Baltikom prestregli tri ruska bojna letala.

Pred tem se je ruski lovec Su-27 marca nad Črnim morjem pobližje srečal z ameriškim brezpilotnim letalnikom. Po navedbah ZDA je trčil v letalnik in mu poškodoval propeler, zaradi česar so ga morali spustiti do morske gladine. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da sta ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za njegov padec.

14.29 EU pred vrhom G7 podprla mirovni načrt Zelenskega

Načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega mora predstavljati podlago za rešitev konflikta v Ukrajini, sta pred več mednarodnimi srečanji poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Poudarila sta še vlogo Kitajske pri reševanju tega konflikta.

Von der Leynova je pred vrhom Sveta Evrope, ki bo v prihodnjih dneh na Islandiji, vrhom skupine G7 v drugi polovici tedna na Japonskem in vrhom EU-Južna Koreja v začetku prihodnjega tedna v Seulu izrazila upanje, da bodo voditelji partnerskih držav v zvezi z rusko agresijo podprli dve glavni načeli.

Prvo je zagotavljanje podpore Ukrajini, dokler bo treba. To pomeni stabilno finančno podporo tudi po letu 2023 in pospešitev vojaške podpore, je dejala.

Drugo načelo pa se glasi: nič brez Ukrajine, kar pomeni zelo močno podporo mirovnemu načrtu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. "Nikoli ne smemo pozabiti, da je Ukrajina država, ki je bila brutalno napadena, zato mora določiti temeljne pogoje za pravičen mir," je povedala predsednica komisije.

Zelenski je sicer po njenih besedah izrazil pripravljenost na razpravo o tem načrtu, vendar pa mora biti prav ta načrt podlaga za vsa prizadevanja za dosego miru.

Predsednik Evropskega sveta Michel je ob tem poudaril, da mora vsak verodostojen mirovni načrt temeljiti na načelih Ustanovne listine Združenih narodov. "Ukrajina mora odločiti, kdaj bo preučila možnost pogajanj," je dejal.

Predsednika obeh institucij EU sta pri tem poudarila pomembno vlogo Kitajske in njenega predsednika Ši Džinpinga, ki ima po mnenju von der Leynove velik vpliv na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Odnos Pekinga do ruske agresije je pomemben tudi za siceršnje odnose med EU in Kitajsko, ki bi jih lahko ogrozile sankcije EU proti kitajskim podjetjem, ki poslujejo z Rusijo. Predsednica komisije je glede tega poudarila zgolj, da pogovori med državami članicami o predlogu novega svežnja sankcij še potekajo.

Michel je o odnosih s Kitajsko, ki bodo tudi tema junijskega vrha EU, povedal, da so stališča držav članic vse bolj enotna glede treh elementov.

"Jasno je, da se bomo vedno zavzemali za naše vrednote in demokratična načela. Zelo pomembno je tudi, da zmanjšamo tveganja v naših odnosih s Kitajsko," je povedal. Tretji element pa je, da se morata EU in Kitajska skupaj spopasti z globalnimi izzivi, kot so podnebne spremembe.

"Imeti moramo enotno evropsko stališče do Kitajske, pri tem je treba tesno sodelovati z našimi mednarodnimi partnerji in zavezniki, za kar bo priložnost tudi na vrhu G7," je povedal.

S Kitajsko je povezana tudi naslednja osrednja tema vrha G7, to je ekonomska varnost. Med drugim mora EU skupaj s partnerji zmanjšati odvisnost na področjih kritičnih surovin in naprednih tehnologij. Na vrhu v japonski Hirošimi pa bodo razpravljali še o sodelovanju na področju do okolja prijaznih tehnologij.

11.08 150 kilometrov od meje z Ukrajino več dronov zadelo rusko oporišče

Rusko oporišče, ki je približno 150 kilometrov od meje z Ukrajino, je med drugim po navedbah ministrstva za obrambo Združenega kraljestva napadlo več brezpilotnih letal. Po navedbah Britancev je bilo pri tem najverjetneje poškodovano rusko transportno letalo an-124, piše Sky News.

Kot še navajajo na portalu Sky News, je bil napad izveden na vojaško oporišče Seša v zahodnem delu Rusije, ki so ga ruske zračne sile izdatno uporabljale kot eno od izhodišč za svoje napade na cilje v Ukrajini. S tega mesta naj bi bili izstreljeni tudi iranski droni kamikaze, s katerimi so Rusi napadli Kijev.

11.01 Eksplozije v okupiranem Lugansku 

Ukrajinska javna televizija Suspilne poroča o jutranjih eksplozijah v okupirani regiji Lugansk. "Danes zjutraj je eksplodiralo v okupiranem Lugansku," je objavila televizija Suspilne na svojem kanalu na Telegramu.

"Informacijo so potrdili prebivalci okupiranega mesta. Po njihovih navedbah je videti dim, ki se dviga iz smeri nekdanje vojaške letalske šole za navigatorje," piše v sporočilu televizije Suspilne.

Lugansk je ena od štirih ukrajinskih regij, katerih priključitev je lani napovedal ruski predsednik Vladimir Putin. Rusi sicer v celoti ne nadzorujejo nobene od štirih regij, za katere Moskva trdi, da so zdaj del Rusije.

10.36 Zelenski v London po rakete in brezpilotne letalnike 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes prispel na nenapovedan kratek obisk v Veliko Britanijo, kjer se bo srečal z britanskim predsednikom vlade Rishijem Sunakom. London je ob tem napovedal, da bo Ukrajini zagotovil dobavo več sto raket in brezpilotnih letalnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Premier Sunak se je z Zelenskim srečal v podeželski rezidenci Chequers. Zelenski je po srečanju izrazil upanje, da bo hitro dosegel dogovor o nakupu bojnih letal od zahodnih partnerjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski je potrdil, da sta se s Sunakom o tem vprašanju na srečanju pogovarjala. Zatem je dejal, da je zelo pozitiven glede oblikovanja "koalicije reaktivcev" in da bo odločitev sprejeta v najkrajšem možnem času. "Slišali boste nekaj po mojem mnenju zelo pomembnih odločitev," je dejal, a dodal, da bo do takrat potrebno še malo dela.

Iz Downing Streeta so ob tem sporočili, da bo Združeno kraljestvo še danes potrdilo dobavo "več sto" raket za zračno obrambo in brezpilotnih letalnikov z dosegom več kot 200 kilometrov, poroča AFP.

"Ukrajine ne smemo pustiti na cedilu. Fronta se morda res nahaja v Ukrajini, vendar se posledice te vojne raztezajo po vsem svetu. V interesu vseh nas je, da barbarstvo ruskega predsednika Vladimirja Putina ne bo nagrajeno," je po navedbah AFP dejal britanski premier.

Sunak je še poudaril, da zagotovitev vojaških letal "ni enostavna stvar", vendar je dejal, da je Združeno kraljestvo zavezano usposabljanju ukrajinskih pilotov za uporabo letal, ki ustrezajo nacionalnim standardom. "To je ključni trenutek v ukrajinskem uporu proti strašni agresivni vojni, ki je niso izbrali ali sprožili," je dodal.

Sunakov tiskovni predstavnik je po pogovorih sporočil, da Velika Britanija ne namerava poslati bojnih letal v Ukrajino. "Ukrajinci so se odločili, da bodo svoje pilote usposabljali na letalih F-16, in kot veste, jih kraljeve letalske sile ne uporabljajo," je dejal.

Sunak je dejal, da bo Velika Britanija Ukrajini zagotovila na stotine raket zračne obrambe in dodatne brezpilotne zračne sisteme, vključno z novimi brezpilotnimi letali dolgega dosega z dosegom več kot 200 kilometrov. Omenjeno orožje naj bi Kijevu dobavili v prihodnjih mesecih, medtem ko naj bi se Ukrajina pripravljala na protiofenzivo proti ruskim silam.

Na napoved dobave orožja Ukrajini so se danes v Moskvi odzvali z besedami, da bo to povzročilo le "nadaljnje uničenje". "Velika Britanija se želi postaviti na čelo držav, ki še naprej dobavljajo orožje Ukrajini," je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da bo to le vodilo v nadaljevanje spopadov.

Velika Britanija je za ZDA druga največja dobaviteljica vojaške pomoči Ukrajini in je v svoj program pomoči med drugim vključila rakete dolgega dosega Storm Shadow, enako kot druge zahodne države pa kljub prošnjam in pozivom Zelenskega za zdaj Ukrajini ne dobavlja bojnih letal.

Zelenski je v zadnjih dneh z obiski v več evropskih državah skušal zagotoviti novo vojaško podporo Ukrajini. V okviru svoje turneje po Evropi je ukrajinski predsednik poleg današnjega obiska v Veliki Britaniji v zadnjih dneh obiskal še Francijo, Italijo, Vatikan in Nemčijo.

To sicer ni prvi obisk ukrajinskega predsednika v tej državi po začetku vojne v Ukrajini. Zelenski je London obiskal že februarja in se takrat srečal s Sunakom ter imel govor v parlamentu, sprejel pa ga je tudi kralj Karel III.

8.31 Pariz Kijevu ob obisku Zelenskega obljubil novo vojaško podporo

Francija je ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Parizu v nedeljo zvečer obljubila novo vojaško podporo Ukrajini za obrambo pred rusko invazijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V skupni izjavi, ki jo je Elizejska palača objavila po delovni večerji Zelenskega s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, piše, da bo Pariz še naprej pomagal Kijevu pri obrambi, prizadevanja pa bo usmeril predvsem v podporo ukrajinskim zmogljivostim zračne obrambe. Francija v izjavi tudi napoveduje, da bo pripravila nove dobave orožja, s katerimi bi zadostili najnujnejšim in takojšnjim potrebam po okrepitvi ukrajinske obrambe.

Zelenskega sta poleg predsednika Macrona sprejeli tudi predsednica francoske vlade Elisabeth Borne in zunanja ministrica Catherine Colonna.

Francija je bila zadnja postaja na turneji Zelenskega za iskanje nove vojaške podpore Ukrajini v evropskih državah. V okviru te je ukrajinski predsednik pretekli konec tedna obiskal tudi Italijo, Vatikan in Nemčijo.

Zelenski si je v Parizu in Berlinu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še posebej prizadeval za dobavo vojaških letal Kijevu, a sta se tako Macron kot pred njim nemški kancler Olaf Scholz na njegove prošnje odzvala previdno. Zelenski se je zahvalil Nemčiji in Franciji za njuno vojaško podporo.

Macron bo po napovedih Elizejske palače nadaljnjo vojaško pomoč Ukrajini pojasnil danes zvečer v televizijskem nagovoru.

Francija je Ukrajini obljubila dobavo več deset oklepnih vozil in lahkih tankov ter sistemov zračne obrambe dolgega dosega. Poleg tega naj bi Francija letos usposobila več tisoč ukrajinskih vojakov.

To je bil drugi obisk ukrajinskega predsednika v Parizu od začetka vojne v Ukrajini, potem ko se je februarja v francoski prestolnici srečal z Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem.

7.28 Prigožin ukrajinski vladi ponudil razkritje lokacije ruskih enot 

Jevgenij Prigožin, vodja Wagnerjevih sil, je ukrajinski vladi ponudil razkritje lokacije ruskih enot, poroča Washington Post, ki se sklicuje na razkrite dokumente ameriške obveščevalne službe.

Wagnerjevi vojaki so bili na čelu krvave ruske ofenzive za zavzetje mesta Bahmut. V zameno za umik svojih sil z območja Bahmuta  je Prigožin Ukrajini ponudil, da njihovi obveščevalni službi sporoči položaje ruskih sil, poroča Post. Časnik navaja, da je Ukrajina ponudbo zavrnila.

Prigožin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je pred dnevi javno zagrozil, da bo umaknil svoje plačance z območja okoli Bahmuta, kjer vodijo rusko ofenzivo, če ne bodo prejeli prepotrebnega streliva.

The Post je poročal, da je Prigožinova ponudba prišla prek njegovih stikov z ukrajinsko obveščevalno službo.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski odločno zavrnil Trumpovo jezikanje
Zelenski in papež Frančišek
Novice Zelenski se je sestal s papežem Frančiškom #video
Krimski most
Novice Napadi na Lugansk. So Ukrajinci prvič uporabili britanske superrakete?
Storm shadow
Novice To je trenutek, ki bi lahko obrnil celoten potek vojne
Ne spreglejte