Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 5. 2023,
8.29

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

123

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 13. 5. 2023, 8.29

6 mesecev, 3 tedne

444. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski se je sestal s papežem Frančiškom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,14

123

Zelenski in papež Frančišek | Zelenski in papež Frančišek sta se po treh letih znova sešla v Vatikanu. | Foto Reuters

Zelenski in papež Frančišek sta se po treh letih znova sešla v Vatikanu.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je med obiskom Italije ustavil tudi v Vatikanu, kjer sta se srečala s papežem Frančiškom. Pogovor je tekel predvsem o humanitarnih in političnih razmerah v Ukrajini, ki so posledica vojne. "To je velika čast," je dejal Zelenski papežu ob srečanju. "Še naprej bom molil za mir v Ukrajini," je obljubil papež.

Poudarki dneva:

22.25 Ruski časopis: V bližini Ukrajine so sestrelili štiri ruska vojaška letala
20.28 Zelenski se je v Rimu srečal s papežem Frančiškom 
17.42 Borrell poziva k dobavi orožja dolgega dosega Ukrajini
15.14 Mattarella: Popolnoma vas podpiramo
13.12 Tik ob ruski meji z Ukrajino strmoglavila helikopter in letalo
11.41 Nemčija napovedala za 2,7 milijarde evrov orožja za Ukrajino
11.03 Zelenski na obisku v Rimu
8.17 V okupiranem Lugansku ranjen predstavnik ruske dume

22.25 Ruski časopis: V bližini Ukrajine so sestrelili štiri ruska vojaška letala

Ruski časnik Kommersant je poročal, da sta bili danes blizu ukrajinske meje sestreljeni dve ruski lovski letali in dva vojaška helikopterja, kar bi bil v primeru potrditve spektakularen uspeh za Kijev, piše Reuters.

Kommersant je na svoji spletni strani poročal, da so lovski bombnik Su-34, lovec Su-35 in dva helikopterja Mi-8 sestavljali napadalno skupino in da so bili skoraj sočasno sestreljeni v zasedi v regiji Brjansk na meji z Ukrajino.

20.28 Zelenski se je v Rimu srečal s papežem Frančiškom 

Zelenski, ki je Rim obiskal prvič po začetku vojne, se je s papežem pogovarjal 40 minut in mu podaril neprebojni jopič, ki ga je uporabljal ukrajinski vojak, na katerega so kasneje narisali podobo Gospe.

"To je velika čast," je dejal Zelenski 86-letnemu papežu, položil roko na srce in sklonil glavo, ko ga je pozdravil. Nazadnje sta se srečala v Vatikanu leta 2020, od začetka vojne pa sta večkrat govorila po telefonu.

Kot so sporočili iz Vatikana, sta govorila predvsem o humanitarnih in političnih razmerah v Ukrajini, ki so posledica vojne. Strinjala sta se, da je treba nadaljevati humanitarna prizadevanja v podporo prebivalstvu, je sporočil tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni. Papež je še obljubil, da bo še naprej molil za mir v Ukrajini.

Po poročanju agencije Ansa je papež ukrajinskemu predsedniku podaril majhen kipec oljčne vejice, simbola miru. Zelenski pa je Frančišku dal ikono device marije, naslikano na neprebojnem jopiču.

17.42 Borrell poziva k dobavi orožja dolgega dosega Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je danes pozval članice Unije, naj Ukrajini zagotovijo orožje dolgega dosega za odgovor na ruske napade, hkrati pa naj pospešijo splošno dobavo orožja. "Pohiteti moramo," je še dejal po srečanju z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo v Stockholmu.

Ukrajinski zunanji minister se je danes neformalno pridružil kolegom iz EU na zasedanju v Stockholmu in jim predstavil svoje poglede na podporo Unije Ukrajini, trenutne razmere na bojišču ter predloge za okrepitev pritiska na Rusijo z novimi sankcijami.

"Dokler Rusija nadaljuje z napadi, se mora Ukrajina braniti. To je zahteva, ki jo je minister Kuleba danes predstavil ministrom," je po srečanju sporočil Borrell. Dodal je, da po besedah Kulebe zgolj na območju Bahmuta, kjer potekajo intenzivni spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami, Ukrajina potrebuje okoli tisoč topniških izstrelkov dnevno.

"Zagotavljamo jim strelivo, vsekakor pa se zavezujemo, da bomo pospešili zagotavljanje streliva za te boje," je še dejal Borrell. Ob tem je pozdravil potezo Nemčije, ki je danes napovedala nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 2,7 milijarde evrov.

15.14 Mattarella: Popolnoma vas podpiramo

Italija v celoti podpira Ukrajino pri njenem uporu proti ruski invaziji, je dejal italijanski predsednik Sergio Mattarella ob sprejemu ukrajinskega predsednika v Rimu, kjer se je Volodimir Zelenski srečal s premierjem in papežem Frančiškom. "V čast mi je, da vas sprejmem tukaj, v Rimu," je po posnetkih, ki jih je predvajala italijanska televizija, dejal Mattarella Zelenskemu.

"Po najinem pogovoru pred nekaj leti sem se želel znova srečati z vami, čeprav je danes situacija drugačna, a želim povedati, da smo popolnoma na vaši strani," je dejal Mattarella, ko je ukrajinskega predsednika sprejel v Kvirinalski palači.

Italijanski predsednik je poudaril, da si vsi želijo doseči mir v Ukrajini. "To mora biti pravi mir, ne pa predaja," je dejal vir iz Mattarellovega urada.

Zelenski je na Twitterju svoj obisk v Italiji in Vatikanu označil za "pomemben obisk za skorajšnjo zmago Ukrajine". V koloni avtomobilov, na poti proti predsedniški palači, je bilo videti manjše skupine ljudi, ki so izobesile ukrajinske zastave, a tudi transparente, ki obsojajo Rusijo.

Mattarella je Ukrajini obljubil nadaljnjo vojaško, finančno in drugo pomoč, premierka Giorgia Meloni pa vojaško podporo do pravičnega miru. "Ukrajinci se v vojni borijo za vse nas," je italijanska premierka izpostavila po pogovorih z ukrajinskim predsednikom.

Zelenski se je Italiji zahvalil za nenehno podporo v vojni proti Rusiji in dodal, da je za uspeh na bojišču ključno, da Ukrajina to pomoč prejme pravočasno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zelenski ima drevi predviden še intervju za italijansko radiotelevizijo Rai, v nedeljo pa bo obiskal tudi Nemčijo, so danes potrdili viri v nemški vladi.

13.12 Tik ob ruski meji z Ukrajino strmoglavila helikopter in letalo

V ruski regiji Brjansk, ki leži tik ob meji z Ukrajino, sta strmoglavila helikopter in letalo su-34, poročajo ruski državni mediji.

Helikopter naj bi strmoglavil zaradi motorja, ta je zagorel. Hkrati pa se je na kanalu Telegram pojavil posnetek strmoglavljenja, v katerem trdijo, da ga je sestrelila ruska zračna obramba.

11.41 Nemčija napovedala za 2,7 milijarde evrov orožja za Ukrajino

Nemčija pripravlja nov sveženj vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,7 milijarde evrov, ki naj bi bil največji od začetka ruske invazije, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočilo nemško obrambno ministrstvo. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je v odzivu pozval k hitri dobavi orožja Ukrajini.

"Vsi upamo na hiter konec te strašne vojne Rusije proti ukrajinskemu ljudstvu, vendar tega žal ni na vidiku," je ob napovedi nove pošiljke orožja za Ukrajino dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius. "Zato bo Nemčija nudila vso pomoč, ki jo lahko, in sicer dokler bo potrebno," je dodal.

Med drugim naj bi zagotovili še 20 pehotnih bojnih vozil marder, 30 tankov leopard-1, štiri sisteme zračne obrambe iris-T-SLM in nadzorna brezpilotna letala, je sporočilo ministrstvo. Po poročanju nemške politične revije Spiegel gre za največji nemški paket vojaške pomoči Ukrajini od začetka vojne.

Ukrajinski zunanji minister Kuleba je v odzivu pozval k hitri dobavi orožja Ukrajini. "Ukrajina vedno potrebuje vse čim prej," je dejal ob robu srečanja zunanjih ministrov EU v Stockholmu. Na vprašanje, kdaj se bo začela načrtovana ukrajinska protiofenziva, je Kuleba dejal, da se je treba vprašati, ali je bilo storjenega dovolj za njen začetek in uspeh. "Želimo, da se vsi osredotočijo na to vprašanje," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani zahodne zaveznice Kijevu dobavljajo vse močnejše orožje, vendar za zdaj še ne naprednih bojnih letal, za katera prav tako prosi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Nemčija je Ukrajini od začetka ruske invazije po poročanju dpa odobrila dobavo orožja v vrednosti 2,75 milijarde evrov, tako da se bo z danes napovedanim svežnjem nemška vojaška pomoč skoraj podvojila. Nemčija je tako ena najpomembnejših podpornic Ukrajine, tako vojaško kot finančno.

11.03 Zelenski na obisku v Rimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dopoldne začel državniški obisk v Italiji. Kot je zapisal na Twitterju, gre za pomemben obisk za zmago Ukrajine v vojni z Rusijo.

Po napovedih se bo Zelenski v Rimu sešel z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello in premierko Giorgio Meloni, v Vatikanu naj bi ga sprejel tudi papež Frančišek, drevi pa ima predviden še intervju za italijansko radiotelevizijo Rai. Na rimskem vojaškem letališču Ciampino ga je po poročanju medijev pričakal italijanski zunanji minister Antonio Tajani.

V italijanski prestolnici ob obisku ukrajinskega predsednika veljajo močno poostreni varnostni ukrepi. Med njimi sta prepoved letenja nad mestom in prepoved preletov dronov. Za varnost v Rimu danes skrbi dodatnih tisoč policistov, policijski helikopterji pa bodo izvajali nadzor iz zraka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ukrajinski predsednik v prvem letu po začetku ruske agresije ni potoval v tujino, v zadnjem času pa je obiskal več evropskih držav, bil je tudi v ZDA. V nedeljo naj bi Zelenski v nemškem Aachnu prejel nagrado Karla Velikega.

8.17 V okupiranem Lugansku ranjen predstavnik ruske dume

V raketnem napadu na okupirano regijo Lugansk naj bi bil ranjen predstavnik ruske dume Viktor Vodolatski, poroča beloruski medij Nexta.

Kot smo že poročali, se je v petek zgodil velik raketni napad na regijo Lugansk, ki je v rokah Rusije. Zaradi tega se je pojavila domneva, da je to prva uporaba britanske rakete dolgega dosega Storm Shadow, piše nemški Focus. Kot je znano, so Britanci nedavno dostavili omenjene manevrirne izstrelke, ki imajo zelo velik doseg.

Krimski most
Novice Napadi na Lugansk. So Ukrajinci prvič uporabili britanske superrakete?
Storm shadow
Novice To je trenutek, ki bi lahko obrnil celoten potek vojne
Ruski vojak
Novice Ruska vojaka zavrnila boj v Ukrajini. To ju je doletelo.
Ne spreglejte