Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
7.32

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

258

Natisni članek

vojna Bahmut Ukrajina Rusija

Četrtek, 11. 5. 2023, 7.32

11 mesecev, 3 tedne

442. dan vojne v Ukrajini

To je trenutek, ki bi lahko obrnil celoten potek vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

258

Storm shadow | Storm Shadow je konvencionalno oborožena samostoječa raketa dolgega dosega zrak-zemlja. | Foto Guliverimage

Storm Shadow je konvencionalno oborožena samostoječa raketa dolgega dosega zrak-zemlja.

Foto: Guliverimage

Velika Britanija je danes kot prva država v Ukrajino poslala rakete dolgega dosega, s čimer je ukrajinskim silam omogočila, da ciljajo na ruske vojake in oskrbovalne črte globoko za frontnimi črtami. Po navedbah proizvajalca so Storm Shadow rakete z dosegom več kot 250 kilometrov.

Poudarki dneva: 

17.13 Velika Britanija v Ukrajino pošilja močne rakete Storm Shadow

13.57 Ukrajinski poveljnik: Pri Bahmutu smo Ruse pregnali dva kilometra stran
13.35 Prigožin: Zelenski laže, protiofenziva se je začela
10.38 Zelenski za protinapad potrebuje še malo časa
7.15 Zelenski: Osvobodili bomo vso Ukrajino

17.13 Velika Britanija v Ukrajino pošilja močne rakete Storm Shadow

Velika Britanija je danes postala prva država, ki je v Ukrajino poslala rakete dolgega dosega, s čimer je ukrajinskim silam omogočila, da ciljajo na ruske vojake in oskrbovalne črte globoko za frontnimi črtami.

Po navedbah proizvajalca so Storm Shadow rakete z dosegom več kot 250 kilometrov. To je še posebej pomemben podatek, ker, za primerjavo, Ukrajina trenutno razpolaga z raketami za ameriške večcevne lansirne sisteme HIMARS, katerih doseg je približno 80 kilometrov.

To pomeni, da bi se moral največji doseg ukrajinskih raket z izstrelitvijo raket Storm Shadow več kot potrojiti v primerjavi s prejšnjimi raketami za sisteme HIMARS.

Po poročanju BBC naj bi rakete Storm Shadow Ukrajini zagotovile nove bojne zmogljivosti v času, ko ta pripravlja dolgo pričakovano protiofenzivo, katere cilj je izriniti ruske agresorje iz zasedenih delov Ukrajine.

Rakete Storm Shadow izstreljujejo iz letal, velik domet teh raket pa pomeni, da bodo ukrajinski piloti lahko napadali s položajev, ki so bolj oddaljeni od frontne črte in tako varnejši pred rusko protizračno obrambo.

Špekulacije o britanskem pošiljanju raket Storm Shadow v Ukrajino je danes v britanskem parlamentu potrdil obrambni minister Združenega kraljestva. 

"To orožje bo Ukrajini omogočilo, da potisne ruske sile in obnovi svojo ozemeljsko suverenost," je dejal Wallace. 

17.09 Ruski uradniki: S frontne črte smo evakuirali 12 tisoč ljudi

Ruske sile so evakuirale več kot 12 tisoč ljudi s frontnega območja v regiji Zaporožje, je danes povedal član ruskega sveta vojaško-civilne uprave Vladimir Rogov.

"Več kot 12 tisoč prebivalcev je bilo preseljenih na varna območja regije Zaporožje. Več kot štiri tisoč jih je območje zapustilo z avtobusi, več kot osem tisoč pa z avtomobili," je Rogov danes zapisal na Telegramu.

13.57 Ukrajinski poveljnik: Pri Bahmutu smo Ruse pregnali dva kilometra stran

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil, generalpolkovnik Oleksandr Sirski, pravi, da so se ruske enote blizu Bahmuta umaknile dva kilometra stran, potem ko so jih napadle ukrajinske sile.

"Zahvaljujoč naši dobro načrtovani obrambi v sektorju Bahmut dosegamo rezultate učinkovitih akcij naših enot. Izvajamo predvsem učinkovite protinapade. Na nekaterih območjih fronte sovražniki niso mogli zdržati ukrajinskega napada branilcev in so se umaknili na razdaljo do dveh kilometrov," je zapisal na Telegramu.

Polkovnik Sirski je dejal, da je obrambna operacija izčrpala sile skupine Wagner in prisilila Moskvo, da jih je nadomestila z manj usposobljenimi enotami redne vojske, ki so zdaj poražene in se umikajo.

13.35 Prigožin: Zelenski laže, protiofenziva se je začela

Šef Wagnerjeve skupine Jevgenij Prigožin je danes dejal, da se je ukrajinska protiofenziva začela in da v Bahmutu potekajo bočni napadi.

V odgovoru ruskim medijem je povedal, da je bila "na žalost protiofenziva delno uspešna". Informacij ni mogoče neodvisno preveriti.

Dejal je še, da Zelenski laže, ko pravi, da se ofenziva še ni začela.

Ruske sile, ki jih vodi Wagner, od lanskega poletja vodijo napad na Bahmut. Včeraj sta tako Prigožin kot ukrajinska vojska povedala, da so kijevske sile premagale enoto ruske vojske blizu Bahmuta, kar je pomemben napredek za Ukrajino.

10.38 Zelenski za protinapad potrebuje še malo časa

Zelenski je v intervjuju za BBC dejal, da Ukrajina potrebuje več časa za protinapad.

"Lahko gremo naprej in smo uspešni, vendar bi izgubili veliko ljudi. To je nesprejemljivo, zato moramo počakati. Potrebujemo še malo časa," je dejal.

Dodal je, da je vojska pripravljena, manjkajo pa jim še bojna vozila, ki so jim jih obljubili. Ta vozila so na poti, vendar prihajajo počasi, je dejal Zelenski.

7.15 Zelenski: Osvobodili bomo vso Ukrajino

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo obljubil, da bo vrnil vsak košček ozemlja, ki ga je Rusija vzela Ukrajini, medtem ko naj bi njegovi vojaki na prvi liniji osvojili nekaj ozemlja v Bahmutu.

"Sovražniku ne bomo prepustili niti koščka naše države – nikjer ne bo vladala tiranija," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. "Ukrajini moramo vrniti svobodo, varnost in Evropo," je dodal.

Zelenski je nagovor objavil nekaj ur za tem, ko so ukrajinske čete, ki se borijo za nadzor nad vzhodno regijo Doneck, povedale, da so odbile ruske čete na nekaterih ozemljih blizu Bahmuta. | Foto: Reuters Zelenski je nagovor objavil nekaj ur za tem, ko so ukrajinske čete, ki se borijo za nadzor nad vzhodno regijo Doneck, povedale, da so odbile ruske čete na nekaterih ozemljih blizu Bahmuta. Foto: Reuters

"Tam izvajamo učinkovite protinapade," je v sredo zvečer za Telegram povedal Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil.

Sirski je povedal, da so enote ruske najemniške skupine Wagner v nekaterih delih zamenjale enote redne ruske vojske. Te slabše izurjene enote so zdaj poražene, je povedal poveljnik, a dodal, da se boj za Bahmut nadaljuje. Andrij Bilecki, ustanovitelj ukrajinskega bataljona Azov, je na Telegramu izjavil, da na ozemlju ni ruskih vojakov ter da so porazili in zajeli najmanj dve ruski brigadi.

kolo
Sportal Uganete, kje v tujini so Rogličevi navijači postavili to posebno kolo?
Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci
Novice Inštitut 1. oktober in Glas upokojencev prekinjata zbiranje podpisov, po pravico gredo v Bruselj
Tank Moskva
Novice Na Putinovi paradi le en tank #video
Miami Charles Leclerc Ferrari
Sportal Velike znamke so pogorele. "Smo zelo zelo daleč zadaj."
Požar
Novice Rusija: obsežni gozdni požari zahtevali več življenj
poljska. belorusija. migranti.
Novice Rusi novačijo migrante in jih pošiljajo na fronto. Takšne ugodnosti jim obljubljajo.
Borussia Dortmund
Sportal Dortmundčani so se znesli nad Wolfsburgom, Bavarcem dihajo za ovratnik

 

Ne spreglejte