Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 5. 2023,
14.10

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

71

Natisni članek

Inštitut 1. oktober Glas upokojencev Pavle Rupar

Sreda, 10. 5. 2023, 14.10

1 leto, 1 mesec

Inštitut 1. oktober in Glas upokojencev prekinjata zbiranje podpisov, po pravico gredo v Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

71

Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci | Inštitut 1. oktober gre po Ruparjevi napovedi z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, kjer nameravajo doseči pravico in enakopravnost, če je ne morejo doseči v Sloveniji. | Foto Bojan Puhek

Inštitut 1. oktober gre po Ruparjevi napovedi z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, kjer nameravajo doseči pravico in enakopravnost, če je ne morejo doseči v Sloveniji.

Foto: Bojan Puhek

Predstavniki Inštituta 1. oktober in iniciative Glas upokojencev nadaljujejo zbiranje podpisov za predlog zakona o dvigu pokojnin. Kot so povedali na današnji novinarski konferenci, pa umikajo namero, da bi vložili svoj predlog zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Napovedali so, da se bodo odpravili tudi v Bruselj.

Koordinator zbiranja podpisov za spremembo zakona o dvigu pokojnin pri Inštitutu 1. oktober Igor Černoga je povedal, da so v podporo zakonu na upravnih enotah zbrali nekaj manj kot 8.000 podpisov. Za vložitev zakona v zakonodajni postopek jih sicer potrebujejo 5.000, vendar Černoga podpornike poziva, naj nadaljujejo oddajanje podpisov. "Večje število ko bomo zbrali, večjo pogajalsko moč bomo imeli," je dejal.

Glede na zakonski predlog, ki ga je pripravila iniciativa Glas upokojencev, bi pokojnine, ki ne presegajo 1.000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1.500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se izteče 22. junija.

Rupar napovedal "protestni umik"

Predsednik inštituta Pavel Rupar je ob tem napovedal "protestni umik" predloga zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, za katerega so podpise začeli zbirati prejšnji mesec. Za umik so se odločili, ker jih je v tej zadevi s svojim zakonom prehitela vladna koalicija.

Rupar je omenil še, da so v imenu inštituta pisali predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, saj menijo, da so medijsko zapostavljeni. Po njegovih trditvah Evropska komisija stoji za pluralnostjo medijskega poročanja.

Pravico nameravajo doseči v Bruslju, tja gredo z dvema avtobusoma 

Inštitut 1. oktober gre po Ruparjevi napovedi z dvema avtobusoma upokojencev v Bruselj, kjer nameravajo doseči pravico in enakopravnost, če je ne morejo doseči v Sloveniji. Obenem je navedel, da je bil zaradi sovražnih izjav vladajočih tarča sovražnosti, da mu je po četrtem shodu upokojencev nekdo razbil okno na avtomobilu, nekdo pa je pljunil na njegovega 14-letnega vnuka.

Černoga je sicer na začetku konference pozval vladajoče, naj se vzdržijo sovražnosti. "Če se bodo oni vzdržali sovražnosti kot prvi, tudi iz naših ust ne bo prišla slaba beseda," je dejal. "Če kaj rečemo, rečemo samo zaradi tega, ker se branimo," je upravičeval njihove pretekle izjave.

Rupar je bil namreč zlasti zaradi neprimernih izjav o svetovalki predsednice republike tarča ostrih kritik, politični vrh pa mu je sporočil, da so vrata odločevalcev za ljudi, ki širijo nestrpnost in sovražnost, zaprta.

Robert Golob, Pavle Rupar
Novice Golob o Ruparjevem shodu: To je škodljivo in nesprejemljivo
Pavle Rupar
Novice Rupar zbira podpise za vložitev predloga zakona o izrednem zvišanju pokojnin #video
Pavle Rupar
Novice Rupar Goloba in vlado pozval k odstopu: "Vlada dol. Hočemo penzije." #foto #video
Novice To je grozilni posnetek, namenjen Ruparju, Janši, Grimsu in Hojsu
Ne spreglejte