Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
18. 1. 2024,
22.12

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Pavle Rupar

Četrtek, 18. 1. 2024, 22.12

3 mesece, 2 tedna

Pavel Rupar pred kongresom nove stranke: Ne zanimata nas ne Golob ne Janša

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Protest upokojencev, Pavle Rupar. | "Ne moremo, ne smemo in nočemo računati na nobenega, ker bi to pomenilo, da smo lahko samo podružnica," pravi Pavel Rupar. | Foto Bojan Puhek

"Ne moremo, ne smemo in nočemo računati na nobenega, ker bi to pomenilo, da smo lahko samo podružnica," pravi Pavel Rupar.

Foto: Bojan Puhek

V soboto bo v Ljubljani potekal ustanovni kongres politične stranke Glas upokojencev. Edini kandidat za predsednika je nekdanji poslanec SDS in župan Tržiča Pavel Rupar, ki je lani v Ljubljani organiziral več upokojenskih protestnih shodov.

Rupar pričakuje več kot 500 udeležencev kongresa, na katerem bodo izvolili organe stranke. "Ne delujemo ne levo ne desno. To je dejstvo. Ne zanima nas ne Robert Golob ne Janez Janša, ampak upokojenci. To je naš moto," pravi.

Odločitve, ali bodo šli na junijske evropske volitve, kot pravi, še niso sprejeli: "Pripravljeni smo, kandidati tudi, a je za odločitev še preuranjeno. Treba je premisliti, kaj nam lahko evropske volitve prinesejo. K odločitvi bodo pripomogli tudi rezultati kakšnih anket, volja ljudi in tudi finance. Trenutno kaže dobro, odločitev bo sprejeta do roka za vložitev kandidature."

Robert Golob
Novice Se bodo Golobovi upokojenci povezali z Ruparjevimi?

Mu pomaga SDS? "Ravno obratno," pravi Rupar

Na vprašanje, ali mu pri ustanovitvi stranke pomaga tudi SDS, je odgovoril: "Ravno obratno. Odkrito bom povedal, da so se ljudje začeli umikati. Na čigavo pobudo, ne vem. Ni pa nobene zamere niti do Gibanja Svoboda niti do SDS. Prav je, da gremo svojo pot in da smo se postavili na trda tla. Ne moremo, ne smemo in nočemo računati na nobenega, ker bi to pomenilo, da smo lahko samo podružnica. Mi se tega seveda tako ne bomo lotili, tako da se zahvaljujemo vsem za pomoč in tudi za morebitno odklonitev sodelovanja."

"Nikogar ne izključujemo, bomo pa kritični do stanja, kot je zdaj. Kritika bo šla na enega ali drugega predsednika vlade, če bomo uspešni, bomo sami izbirali partnerje pri delovanju v smeri izboljšanja položaja starostnikov, seveda pa tudi delavcev in podjetij, od katerih so ti upokojecnci v tem našem sistemu odvisni," je še dodal.

Kaj o nastanku nove stranke menita poznavalca političnega prostora, si preberite spodaj.

Janja Božič Marolt, Trusted Brand | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Janja Božič Marolt, direktorica izvajalca javnomnenjskih raziskav Mediana: Pavle Rupar ni Karl Erjavec, ki je uspešno nagovoril velik del upokojencev. Od takrat se je marsikaj spremenilo. Ni nepomembno, da se je upokojenska baza od takrat zaradi staranja in umrljivosti spremenila. To je nova ciljna skupina. Po tem, kar je bilo prikazano v medijih, Pavel Rupar nagovarja skrajno desno upokojensko populacijo. Če bi bile volitve danes, ne vidim možnosti, da bi prišel v parlament. Če ne bo šel proti sredini, ne kaže, da bi mu to lahko uspelo, lahko pa bi SDS prevzel skrajno desne starejše volivce, mogoče lahko vzame še kakšnega starejšega volivca stranke Resni.ca. Rekla bi, da ne bo jemal volivcev NSi-ja. Takšno je moje mnenje na podlagi poznavanja področja, posebne raziskave na to temo nismo naredili.

 

Matevž Tomšič | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Matevž Tomšič, politični analitik: Kot je mogoče razbrati, ta stranka ne bo imela enotnega ideološkega profila. Po eni strani bo dokaj socialno usmerjena, pri čemer se bo zavzemala predvsem za položaj upokojencev in tudi delavcev, po drugi strani naj bi bila glede vrednot dokaj tradicionalna in domoljubna. Takšna stranka ima možnost, da se lahko prebije v parlament. Zajela bi lahko volilno bazo različnih strank, tudi bazo neopredeljenih. Jasno je, da bo glede na pedigre Pavla Ruparja, ki izhaja iz SDS, nekaj volivcev vzela SDS, na drugi strani bi lahko ravno zaradi poudarjene socialne note nekaj volivcev pobrala tudi levici. Pobrala bi lahko tudi del nekdanjega bazena stranke DeSUS.
Pavle Rupar
Novice Pavel Rupar upokojence odpeljal v Bruselj
Protest upokojencev, Pavle Rupar.
Novice Ruparjevi upokojenci znova z zahtevami po dvigu pokojnin #foto #video
Pavel Rupar
Novice Pavel Rupar napovedal ustanovitev nove stranke
Shod upokojencev.
Novice Na shodu upokojencev za višje pokojnine in novo stranko #video
Protest upokojencev, Pavle Rupar.
Novice Rupar razkril podrobnosti o ustanovitvi stranke
 
Ne spreglejte