Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
17.51

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

Natisni članek

Pavle Rupar pokojnine Slovenija upokojenci shod

Sreda, 31. 5. 2023, 17.51

10 mesecev, 3 tedne

Incident na shodu upokojencev: "Ampak niste naša, vi lažete" #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03
Shod | Foto STA

Foto: STA

V središču Ljubljane so se danes popoldne na shodu petič zbrali upokojenci. Tudi na tokratnem shodu so izrazili zahteve po dvigu pokojnin, ob tem pa pričakovanje, da bo Radiotelevizija Slovenija (RTVS) ostala pluralna. Nekateri novinarji RTVS so ob tem opozorili, da so bili pred stavbo RTVS deležni groženj nekaterih udeležencev shoda.

Protestniki so se tudi na tokratnem shodu, ki je potekal v organizaciji iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober, ki ga vodi Pavel Rupar, sprehodili po ljubljanskih ulicah, glavnina shoda pa je potekala na Trgu republike pred DZ.

Del protestnikov se je sprva zbral pred stavbo RTVS. Pri tem je več novinarjev opozorilo, da so jih pri vstopu ali izstopu iz stavbe nekateri protestniki ovirali, deležni naj bi bili žaljivk in groženj, kar naj bi prijavili tudi policiji.

Na dogajanje se je danes odzvalo tudi vodstvo RTVS in obsodilo napade na zaposlene.

Odziv vodstva RTVS obsoja žaljive in nasilne napade na zaposlene

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je zgroženo nad ravnanjem nekaterih protestnikov v sredo pred javnim zavodom RTVS. "Za vsakršno nasilje v demokratični družbi ne bi smelo biti prostora," so zapisali v današnjem odzivu. 

"Ravnanja nekaterih protestnikov, ki so se v sredo zbrali pred glavno stavbo javnega zavoda RTV Slovenija, pri tem pa ovirali svobodno gibanje zaposlenih, kažejo na zaskrbljujoče premike v družbi. Gre za dejanja, za katera mora v delujoči demokratični družbi veljati ničelna stopnja tolerance," so sporočili. 

Ob tem so dodali, da RTVS tako znova javno poziva k umiritvi razmer v javnem diskurzu, saj se groba retorika vse prevečkrat udejanji v odnosu do njihovih zaposlenih. Javnost, zlasti pa vidne posameznike, opominjajo, naj spoštujejo neodvisnost in avtonomnost javnega servisa ter pravico posameznika do dostojanstva in varnosti.

Ravnanja nekaterih udeležencev shoda upokojencev so že v sredo obsodili v novinarskih aktivih, novinarskih sindikatih in Svetu delavcev RTVS. Vodstvo zavoda so pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi dogodek.

Odziv novinarjev in zaposlenih na RTVS na žaljivke in agresijo nekaterih udeležencev shoda:

V novinarskih aktivih, novinarskih sindikatih in Svetu delavcev RTV-ja ostro obsojamo današnji dogodek, ko so bili novinarji in drugi zaposleni na RTV Slovenija med opravljanjem svojega dela deležni žaljivk in agresije določenih udeležencev shoda upokojencev pred vhodom RTV-ja. Vodstvo RTV Slovenija smo pozvali, da zaščiti zaposlene in javno obsodi nasilni dogodek.

Še posebej obsojamo incident, ko se je eden od protestnikov znesel nad novinarko MMC-ja, medtem ko je spremljala prihod Pavla Ruparja pred poslopje RTV Slovenija. Zagrozil ji je, da ji bo z dežnikom iz rok zbil telefon. Izpulil ji je službeno kartico in jo zmerjal, da je "gnoj" in "rdeča drhal". Kartico ji je potem vrnil in zagrozil, da ne sme snemati dogajanja. Ko mu je pojasnila, da je novinarka in da poroča z dogodka, ji je dejal, "ampak niste naša, vi lažete". Na novinarko je začel vpiti še en protestnik, zato se je umaknila izpred vhoda v televizijsko stavbo RTV Slovenija. Za spremstvo je zaprosila policista, ki jo je pospremil do vhoda v radijsko stavbo. V redakcijo se je vrnila pretresena, dogodek je nato prijavila na policijo. Takšno agresivno vedenje je posledica načrtnega netenja nestrpnosti in sovražnosti do novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija, zaradi katerega vse pogosteje prihaja do podobnih incidentov, kar je nesprejemljivo.

Glede na to, da je pred današnjim shodom Pavel Rupar na družbenih omrežjih javno pozival udeležence, naj se pred odhodom na Trg republike zberejo pred stavbo RTV Slovenija, nas zanima, zakaj vodstvo ni poskrbelo za dodatne ukrepe za varnost zaposlenih.

Rupar se je na Trgu republike v govoru zahvalil tistim zaposlenim na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so po njegovih besedah v zadnjem času na RTVS zagotavljali pluralizem. Izrazil je upanje, da se bo pluralizem na RTVS tudi po uveljavitvi novele zakona o RTVS, ki jo je dovolilo ustavno sodišče, nadaljeval, sicer bo upokojence pozval, da vsaj tri mesece na plačujejo prispevka za RTVS.

Fotogalerija
1 / 5

Znova opozorili na slab položaj upokojencev 

V ospredju so bila sicer tudi na današnjem shodu opozorila glede slabega položaja upokojencev. Večina jih ne more preživeti meseca s svojo pokojnino, je ocenil Rupar. Kritičen je bil do napovedanih štirih vladnih ukrepov za upokojence, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev.

Tudi na današnji shod so po besedah Ruparja povabili predsednike vlade, države in DZ, Roberta Goloba, Natašo Pirc Musar in Urško Klakočar Zupančič. Rupar meni, da povabila niso sprejeli, ker naj ne bi imeli pokazati nič, kar so storili za upokojence. "Gospod Golob, po enem letu vašega vladanja, če se ozrete po tej množici, ali mislite, da vladate dobro?" je vprašal.

Vsi omenjeni so sicer nedavno sporočili, da si je Rupar s svojim širjenjem sovražnosti in žaljenjem zaprl vrata pri njih.

Ob številnih slovenskih zastavah je bilo v množici tudi tokrat videti številne transparente, s katerimi so upokojenci izražali svoje nezadovoljstvo z vladajočo politiko in zahteve po višjih pokojninah. "Ko Golob visoko leti, ga za upokojence, kmete in delavce ne skrbi," je pisalo na enem od transparentov.

Aprila so začeli zbirati podpise za predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin

V iniciativi Glas upokojencev so sicer aprila začeli zbirati podpise za predlog zakona za izredno zvišanje pokojnin. Gre za za predlog, po katerem bi pokojnine, ki ne presegajo tisoč evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1.500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1.500 evrov pa za pet odstotkov. Zakon bi veljal do sprejetja nove pokojninske reforme.

Čeprav se šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov izteče 22. junija, so v iniciativi v ponedeljek napovedali, da bodo danes prekinili z zbiranjem podpisov. Za vložitev predloga zakona v DZ namreč potrebujejo pet tisoč podpisov, po navedbah iniciative pa so jih do danes zbrali več kot deset tisoč. Predlog pa bodo v zakonodajni postopek vložili naslednji teden, so napovedali.

"Ne drznite si ne sprejeti tega zakona, kajti naslednjič nas bo tukaj 100 tisoč in prišli bomo v DZ," je Rupar danes posvaril poslance.

Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci
Novice Inštitut 1. oktober in Glas upokojencev prekinjata zbiranje podpisov, po pravico gredo v Bruselj
Robert Golob, Pavle Rupar
Novice Golob o Ruparjevem shodu: To je škodljivo in nesprejemljivo
Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci
Novice Pirc Musarjeva Ruparju: Ostro obsojam pozive k njeni "odstranitvi" #foto #video
Ne spreglejte