Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 9. 2023,
7.50

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Stranka Glas upokojencev Pavel Rupar

Torek, 26. 9. 2023, 7.50

8 mesecev, 3 tedne

Pavel Rupar napovedal ustanovitev nove stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Pavel Rupar | Pavel Rupar je napovedal novo upokojensko stranko.  | Foto Nebojša Tejić/STA

Pavel Rupar je napovedal novo upokojensko stranko.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Nekdanji poslanec SDS ter vodja iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je v oddaji na Nova24TV napovedal, da bo ustanovil upokojensko stranko, in dodal, da priprave že potekajo. Po košarici poslanskih skupin za vložitev zakona o interventnem dodatku k pokojninam se podporniki iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober obračajo na državni svet. Hkrati napovedujejo kazensko ovadbo zoper premierja Roberta Goloba zaradi "zanemarjanja in nevestnega opravljanja funkcije" v vlogi ministra za zdravje.

Predstavniki iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktobra se bodo tako danes sestali s predstavniki državnega sveta. Po tem, ko se jim ni izšla računica s podporo poslanskih skupin, se zdaj nadejajo, da jim bo predlog zakona o interventnem dodatku k pokojninam uspelo v parlamentarni postopek pripeljati s pomočjo državnega sveta. Če slednji ne bo posvojil omenjenega zakonskega predloga, Rupar zatrjuje, da so zakon pripravljeni vložiti trije poslanci, in sicer "dva iz opozicijske stranke in en poslanec iz vladne stranke". Njihovih imen sicer Rupar na današnji novinarski konferenci ni razkril.

Rupar napovedal vložitev kazenske ovadbe zoper premierja Goloba

Za naslednji teden pa je napovedal tudi vložitev kazenske ovadbe zoper premierja Goloba, ki trenutno opravlja tudi funkcijo ministra za zdravje. Rupar predsedniku vlade očita zanemarjanje reševanja razmer v zdravstvu in dajanje "obljube na obljubo", o zdravstveni reformi pa ni "ne duha ne sluha". V kazenski ovadbi je tako napovedal sklicevanje na 258. člen kazenskega zakonika, ki določa, da se z denarno kaznijo ali zaporom do treh let kaznuje uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi morala in mogla predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda.

V iniciativi Glas ljudstva in Inštitutu 1. oktober sicer še naprej napovedujejo boj za višje pokojnine. Na naslednjem shodu v sredini oktobra pa bodo po besedah Ruparja odločali tudi o ustanovitvi stranke Glas upokojencev. Kot je še navedel, pospešeno ustanavljajo odbore, trenutno beležijo 16 regijskih in 36 občinskih odborov. Na novinarsko vprašanje o številu članov pa je Rupar odvrnil z "več kot Levica, zelo približno smo nekje pri NSi". O možnosti sodelovanja pa so se pogovarjali tudi z DeSUS. "Tisti, ki pravite, da ne bomo uspeli, se motite. Če ne bomo uspeli s to vlado, bomo kmalu uspeli z drugo," je še zatrdil Rupar.

Protest upokojencev, Pavle Rupar.
Novice Ruparjevi upokojenci znova z zahtevami po dvigu pokojnin #foto #video
Pavle Rupar
Novice Pavel Rupar upokojence odpeljal v Bruselj
shod upokojencev; Rupar
Novice Ruparjev inštitut z nabiralnikom v Luciji #video
Protestni shod upokojencev. Pavle Rupar Upokojenci
Novice "Golobizem in janšizem sta kot noč in dan" #video
Ne spreglejte