Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
7.14

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

110

Natisni članek

napad obrambno ministrstvo vojska vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 7.14

11 mesecev, 4 tedne

439. dan vojne v Ukrajini

Rusi novačijo migrante in jih pošiljajo na fronto. Takšne ugodnosti jim obljubljajo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

110

poljska. belorusija. migranti. | Ti novinci bodo verjetno poslani na ukrajinske fronte, kjer je smrtnost izjemno visoka. | Foto Reuters

Ti novinci bodo verjetno poslani na ukrajinske fronte, kjer je smrtnost izjemno visoka.

Foto: Reuters

Uradniki iz ruskega urada za novačenje vse pogosteje novačijo migrante in jih pošiljajo na fronto. Merijo posebej na srednjeazijske delavce. Ponujajo jim dodatke v višini približno 2.200 evrov in plače do okoli 3.800 evrov na mesec ter pospešeno pridobitev ruskega državljanstva.

Poudarki dneva:

18.01 Rusi vse pogosteje novačijo migrante in jih pošiljajo na fronto

16.12 Putin se bo udeležil vojaške parade na Rdečem trgu 
9.55 Rusija v Ukrajino pošilja tanke iz obdobja Sovjetske zveze
9.40 Evakuacija iz Zaporožja

7.10 Rusija sprožila val obsežnih napadov

18.01 Rusi vse pogosteje novačijo migrante in jih pošiljajo na fronto

Ministrstvo za obrambo Združenega kraljestva pravi, da uradniki iz ruskega urada za novačenje merijo posebej na srednjeazijske delavce migrante v Rusiji in jih pošiljajo v boj v Ukrajino.

Obiski mošej in uradov za priseljence, kjer rekrutirajo nove borce, so vse pogostejši. Na uradih za priseljevanje tadžikistansko in uzbeško govoreče osebje redno poskuša novačiti migrante.

Radio Free Europe poroča, da migrantom ponujajo dodatkov v višini približno 2.200 evrov in plače do okoli 3.800 evrov na mesec. Migrantom je bila ponujena tudi hitra pridobitev ruskega državljanstva, namesto v petih letih ga lahko dobijo v obdobju od šestih mesecev do enega leta.

Visoka mesečna plača in dodatki ob prijavi bodo spodbudili nekatere delavce migrante, da se prijavijo. Ti novinci bodo verjetno poslani na ukrajinske fronte, kjer je smrtnost izjemno visoka.

Rekrutiranje migrantov je del poskusa ruskega obrambnega ministrstva, da bi izpolnilo cilj rekrutiranja 400 tisoč prostovoljcev za boj v Ukrajini.

16.12 Putin se bo udeležil vojaške parade na Rdečem trgu 

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v torek kljub domnevnemu poskusu napada nanj udeležil vsakoletne vojaške parade ob dnevu zmage na Rdečem trgu, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočili iz Moskve. Nad Kremljem sta bila minuli teden sestreljena dva drona, Moskva pa je Kijev obtožila poskusa atentata na Putina.

"Jutri se bo predsednik udeležil parade," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prejšnji teden sta ponoči nad Kremljem strmoglavila dva brezpilotna letalnika, ki ju je sestrelila ruska zračna obramba. Predstavniki ruskih oblasti so trdili, da je Ukrajina s tem poskušala izvesti atentat na Putina. V Kijevu so zanikali vpletenost v incident.

Nekaj mednarodnih opazovalcev je menilo, da je domnevni poskus napada morda uprizorila Rusija sama. Pojavila so se tudi ugibanja, da bo vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi zaradi napada morda odpovedana. Tradicionalni pohod "nesmrtnega polka", ki običajno poteka po paradi, je bil zaradi varnostnih pomislekov po besedah Peskova že odpovedan.

Še vedno ni dorečeno, ali bodo letošnje slovesnosti še vedno vključevale šov s preleti letal ali pa bo tudi ta odpovedan, je še dodal Peskov. Leta 2022 ni bilo zračnega spektakla, kar so v Kremlju pripisali slabemu vremenu.

Po poročanju ruskih medijev je več kot 20 drugih mest v Rusiji odpovedalo letošnje parade ob dnevu zmage zaradi varnostnih pomislekov. Poleg nedavnega incidenta nad Kremljem se je v zadnjem obdobju v več regijah v Rusiji povečala frekvenca napadov na prometno infrastrukturo in naftne rafinerije, še poroča dpa.

9.55 Rusija v Ukrajino pošilja tanke iz obdobja Sovjetske zveze

Rusija naj bi v vojno pošiljala stare sovjetske tanke T-55, ki jih je prvič naročila Rdeča armada Sovjetske zveze leta 1948, kmalu po koncu druge svetovne vojne, zdaj pa so že tako stari, da jih lahko vidimo tudi v muzejih. "To je prvi glavni bojni tank, ki ga je Sovjetska zveza uporabljala v obdobju hladne vojne," je za CNN povedal zgodovinar John Delaney, višji kustos v Imperial War Museum (IWM) v Duxfordu v Cambridgeu.

"Do tedaj smo poznali tri zelo značilne vrste tankov, lahke, srednje in težke, ki so imeli različne vloge na bojišču," je še dejal Delaney. "Od sredine 50. je obstajal ta koncept, ki je skušal ustvariti tank, ki bi zmogel vse in postal znan kot glavni bojni tank." 

Tanki T-55 ob letališču v Rakitniku pri Postojni 3. julija 1991. | Foto: Park vojaške zgodovine Tanki T-55 ob letališču v Rakitniku pri Postojni 3. julija 1991. Foto: Park vojaške zgodovine

Za Rdečo armado je bil to T-55 in njegove številne različice, ki so postale najpogosteje proizvedeni tank na svetu z več kot sto tisoč izdelanimi enotami. Poceni, zanesljivi, enostavni za uporabo in vzdrževanje so bili vojaški steber od Egipta do Kitajske in Sudana, kjer so še vedno v uporabi. V vzhodni Evropi so jih uporabili za zadušitev vstaj v državah nekdanjega Varšavskega pakta. V naslednjih desetletjih, ko so jih uporabili proti tankom, izdelanim na Zahodu – v nekaterih arabsko-izraelskih konfliktih in nato v zalivski vojni –, jim ni bilo para.

9.40 Evakuacija iz Zaporožja

Iz Zaporožja so evakuirali več kot 1.600 ljudi, je v ponedeljek sporočila uprava ukrajinske regije, ki jo nadzira Rusija.

Rusija nadzoruje velik del Zaporožja in evakuacije prihajajo sredi govoric o pričakovani ukrajinski protiofenzivi, pri čemer bo južna regija verjetno glavna tarča, saj želi Kijev odvrniti invazijo Moskve.

Med evakuiranimi osebami je bilo 660 mladoletnikov in 230 psihiatričnih bolnikov, je dejal vršilec dolžnosti guvernerja Jevgenij Balicki. Uradnik, ki ga podpira Rusija, je dejal, da so bile evakuacije, ki so se začele v petek, "nujen ukrep" zaradi "okrepljenega obstreljevanja naselij" blizu frontne črte. Ukrajinski uradniki so Rusijo obtožili, da uporablja evakuacije za prisilno deportacijo Ukrajincev.

Rusija je med evakuacijo mesta v bližini jedrske elektrarne Zaporožje sprožila "paniko brez primere", je dejal ukrajinski uradnik. Rusija je ljudem naročila, naj zapustijo 18 naselij v regiji Zaporožje, vključno z Enerhodarjem v bližini elektrarne, pred pričakovano ofenzivo Kijeva. Ukrajinski župan Melitopola Ivan Fedorov je povedal, da so se oblikovale vrste, v katerih so ljudje čakali tudi do pet ur.

7.10 Rusija sprožila val obsežnih napadov

V ruskih napadih na Kijev je bilo ranjenih najmanj pet ljudi. Po navedbah ukrajinskih uradnikov je v ruskem raketiranju zgorelo skladišče hrane v Odesi ob Črnem morju, o eksplozijah pa poročajo tudi v več drugih ukrajinskih regijah, poroča hrvaški Index.

Rusija je okrepila obstreljevanje Bahmuta v upanju, da ga bo zavzela do torka, je dejal ukrajinski najvišji general, pristojen za obrambo obleganega mesta, potem ko je ruska skupina plačancev Wagner po zadnjih informacijah opustila načrte za umik.

Trije ljudje so bili ranjeni v eksplozijah v okrožju Solomjanski v Kijevu, še dva pa sta bila poškodovana, ko so ostanki brezpilotnega letala padli na okrožje Svjatošino, oboje zahodno od središča prestolnice, je sporočil župan Vitalij Kličko.

Iz kijevske vojaške uprave so sporočili, da so razbitine brezpilotnega letala padle na pristajalno stezo letališča Žuliani, enega od dveh potniških letališč v ukrajinski prestolnici, ne da bi povzročile požar, a so na kraj dogodka poklicali reševalne službe. Poročajo tudi, da so v kijevskem osrednjem okrožju Ševčenkivski ostanki brezpilotnega letala zadeli dvonadstropno stavbo, vendar podatkov o morebitnih žrtvah zaenkrat ni. 

Dimitrij Medvedjev
Novice Medvedjev grozi: Ne boste umrli naravne smrti
Zahar Prilepin
Novice V eksploziji avtomobila bombe ranjen ruski pisatelj Zahar Prilepin
Ukrajinski vojaki, ujetniki
Novice Ukrajina in Rusija izvedli neuravnoteženo izmenjavo ujetnikov
Aleksandar Vučić
Novice Vučić predlagal rešitev, s katero bi Srbija postala nova Belorusija
Jedrska elektrarna v Belorusiji
Novice Tukaj Zahod Putinovi Rusiji za zdaj ne more do živega
Ne spreglejte