Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
6.24

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

188

Natisni članek

Rusija vojna Kijev Ukrajina Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen

Torek, 9. 5. 2023, 6.24

6 mesecev, 2 tedna

440. dan vojne v Ukrajini

Na Putinovi paradi le en tank #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

188

Čeprav je vojaška parada v Moskvi običajno priložnost, da Rusija pokaže svojo vojsko, je letos skozi Rdeči trg peljal le en tank. Da bi bila zadeva še bolj zanimiva, je šlo za tank T-34, izdelan pred 89 leti, torej še preden se je Putin sploh rodil.

Poudarki dneva:

18.13 Na Putinovi paradi v Moskvi le en tank, izdelan pred 89 leti

16.24 Evropski parlament podprl podaljšanje odprave carin za ukrajinsko žito
14.12 Guterres trenutno ne vidi možnosti za pogajanja o končanju vojne v Ukrajini
12.38 Prigožin z novimi obtožbami na račun ruske vojske
9.45 Rusija praznuje dan zmage
6.55 Novi ruski napadi 
6.15 Von der Leynova ob dnevu Evrope v Kijevu z Zelenskim

18.13 Na Putinovi paradi v Moskvi le en tank, izdelan pred 89 leti

Čeprav je vojaška parada v Moskvi običajno priložnost, da Rusija pokaže svojo vojsko, je letos skozi Rdeči trg peljal le en tank. Da bi bila zadeva še bolj zanimiva, je šlo za tank T-34, izdelan pred 89 leti, torej še preden se je Putin sploh rodil.

Po poročanju Sky News se ob pošiljanju enega tanka na največjo rusko vojaško parado, ki jo vsako leto organizirajo ob dnevu zmage na moskovskem Rdečem trgu, postavlja vprašanje, zakaj so Rusi v program sploh vključili tanke.

Pred več kot enim letom je Rusija sprožila veliko kopensko invazijo na Ukrajino, domneva pa se, da je v misijah v Ukrajini vključenih veliko število ruskih oklepnih vozil, vključno s tanki. Zahodne države so v pričakovanju protiofenzive Kijeva v Ukrajino poslale več kot 200 sodobnih tankov.

16.24 Evropski parlament podprl podaljšanje odprave carin za ukrajinsko žito

Evropski parlament je danes podprl podaljšanje uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito in druge kmetijske proizvode. Predlog komisije za enoletno podaljšanje morajo zdaj uradno potrditi še države članice, ki so ga podprle že konec aprila.

Evropski poslanci so danes s 537 glasovi za, 42 proti in 38 vzdržanimi podprli predlog za enoletno obnovitev uredbe, v skladu s katero je Unija v okviru pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino odpravila carine na uvoz ukrajinskega žita. Carine so odpravili tudi za druge kmetijske proizvode, za katere veljajo tarifne kvote, ter sadje in zelenjavo, za katera velja sistem vhodnih cen.

Da bo začelo podaljšanje veljati, ga bo moral uradno potrditi še Svet EU, v katerem sodelujejo države članice. Te so sicer podaljšanje podprle že konec aprila.

EU je v začetku junija lani carine odpravila za eno leto. Obenem je v luči posledic ruskega napada na državo in blokade ukrajinskih pristanišč za žito iz te države omogočila tranzitne koridorje do pristanišč v Uniji.

A ker obstoječa infrastruktura vseh količin žita ne more obdelati, prihaja do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. To največ težav povzroča na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji, ki so nedavno večinoma prepovedale uvoz ukrajinskega žita.

Bruselj je v začetku maja že omejil uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v teh pet članic, ki naj bi v zameno odpravile enostranske ukrepe.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je bil ob današnjem obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v Kijevu kritičen do teh petih članic EU in jih je pozval k odpravi "protekcionističnih ukrepov". Von der Leynova je napovedala oblikovanje skupne platforme za usklajevanje glede tega.

14.12 Guterres trenutno ne vidi možnosti za pogajanja o končanju vojne v Ukrajini

Mirovna pogajanja za končanje vojne v Ukrajini ta trenutek niso mogoča, je v danes objavljenem intervjuju za španski časnik El Pais izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres in dodal, da sta tako Rusija kot Ukrajina prepričani o zmagi. Kljub temu pa je poudaril potrebo po dialogu z njima, zlasti pri podaljšanju sporazuma o izvozu žita.

"Jasno je, da sta obe strani popolnoma zatopljeni v to vojno in prepričani, da lahko zmagata," je opozoril Guterres in hkrati izrazil upanje, da bo v prihodnosti vendarle mogoče Rusijo in Ukrajino spraviti za pogajalsko mizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ker trenutno ni mogoče začeti mirovnih pogajanj, se je po njegovih besedah treba osredotočiti na "dialog z obema stranema za reševanje konkretnih težav". Kot primer je izpostavil, da si te dni intenzivno prizadevajo doseči podaljšanje sporazuma o izvozu žita, ki se izteče 18. maja.

Prav tako je prepričan, da je verjetnost uporabe jedrskega orožja zelo majhna. "Kitajska pobuda za končanje konflikta predstavlja pomembno opozorilo, da je jedrska eskalacija nesprejemljiva," je še dodal.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je bil v odzivu na intervju presenečen nad izjavami Guterresa. Ponovil je, da je mir mogoče doseči z umikom ruske vojske z ukrajinskega ozemlja v skladu z Ustanovno listino ZN. Prav tako pa je pozval k izključitvi Rusije iz Varnostnega sveta ZN, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 

12.38 Prigožin z novimi obtožbami na račun ruske vojske

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes obtožil enoto ruske vojske, da je pobegnila s položajev v ukrajinskem mestu Bahmut. Ob tem je opozoril, da Rusija ni sposobna braniti svoje države, vojaško poveljstvo pa je obtožil, da zavaja ruskega predsednika Vladimirja Putina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes je ena od enot obrambnega ministrstva pobegnila z enega od naših bokov," je v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal Prigožin. Pojasnil je, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo "zločinske ukaze". "Vojaki ne bi smeli umirati zaradi popolne neumnosti svojega vodstva," je dodal.

Vojaško poveljstvo je obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini. Ob tem je tudi podvomil o sposobnosti Moskve, da brani državo. "Zakaj Rusija ni sposobna braniti svoje države?" se je vprašal in dodal, da Ukrajina uspešno izvaja napade na obmejne ruske regije.

Prav tako je dejal, da Wagner od ruskega obrambnega ministrstva še ni prejel obljubljenega streliva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prigožin je nedavno že zagrozil, da bo do srede umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, zaradi pomanjkanja streliva.

Prigožin je videoposnetek objavil na dan, ko v Moskvi poteka vojaška parada ob 78. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo. V luči tega je opozoril na prihajajočo ukrajinsko protiofenzivo, "ki bo potekala na tleh in ne po televiziji". "Dan zmage je dan zmage naših dedov. Mi si te zmage še nismo zaslužili," je dodal.

Skupina Wagner sicer vodi večmesečni ruski napad na Bahmut in je skoraj zavzela mesto v najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske ofenzive na Ukrajino. Pri tem pa je prišlo do rivalstva med najemniško skupino in rusko redno vojsko.

9.45 Rusija praznuje dan zmage

Rusija je danes, ko praznuje obletnico poraza nacistične Nemčije leta 1945, izvedla nove napade na Ukrajino. 

Rusija, parada, Moskva | Foto: Reuters Foto: Reuters

Fotogalerija
1 / 8

Na vojaški paradi je ruski predsednik Vladimir Putin zatrdil, da je svet trenutno na prelomnici. Proti Rusiji po njegovih besedah poteka prava vojna, v kateri da ta brani svojo suverenost. Prav tako je kritiziral Zahod, ki naj bi si prizadeval za propad Rusije.

"Danes je civilizacija ponovno na odločilni prelomnici. Proti naši domovini se je razplamtela vojna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v svojem uvodnem govoru na Rdečem trgu dejal Putin. | Foto: Reuters "Danes je civilizacija ponovno na odločilni prelomnici. Proti naši domovini se je razplamtela vojna," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v svojem uvodnem govoru na Rdečem trgu dejal Putin. Foto: Reuters

Ob tem je opozoril, da cilj Zahoda ni nič drugega kot propad Rusije. Poudaril je, da si želi mirno prihodnosti, kar pa po njegovem mnenju ovirajo zahodne elite, ki "sejejo semena sovraštva in rusofobije", poroča britanski BBC.

Po navedbah ruskih oblasti naj bi se parade udeležili voditelji iz številnih nekdanjih sovjetskih republik, med drugim iz Armenije, Azerbajdžana, Belorusije, Kirgizistana, Tadžikistana in Uzbekistana.

Glavna parada ob dnevu zmage v Moskvi je sicer tradicionalno ogromen prikaz ruske vojaške opreme, vendar je letošnja parada zaradi varnostnih razlogov zaprta za javnost. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je nedavno tudi posvaril pred ukrajinskimi terorističnimi napadi.

"Seveda se zavedamo, da kijevski režim, ki stoji za številnimi terorističnimi dejanji, namerava nadaljevati svojo kampanjo. Naše varnostne sile delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zagotovile varnost," je še dodal.

Iz Rusije že vse od začetka invazije na Ukrajino februarja lani prihajajo poročila o številnih sabotažah. V četrtek je na jugu Rusije po napadu brezpilotnega letalnika zagorelo v rafineriji nafte Ilsk v regiji Krasnodar. V sredo pa je Moskva sporočila, da je sestrelila dva ukrajinska brezpilotna letalnika in njun napad označila za poskus atentata na Putina.

Dan zmage je sicer eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji, kjer vsako leto 9. maja proslavljajo zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Dan zmage je sicer eden najpomembnejših nacionalnih praznikov v Rusiji, kjer vsako leto 9. maja proslavljajo zmago nekdanje Sovjetske zveze nad nacisti. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

6.55 Novi ruski napadi 

Rusija je v torek zjutraj izstrelila okoli 15 manevrirnih raket na prestolnico Ukrajine, a so sistemi zračne obrambe sestrelili vse, so sporočili ukrajinski uradniki, potem ko so se nad večjim delom države oglasila opozorila o zračnem napadu, poroča Reuters.

Deli manevrirne rakete, sestreljene med ruskim raketnim napadom, na dvorišču zasebne hiše sredi Kijeva. | Foto: Reuters Deli manevrirne rakete, sestreljene med ruskim raketnim napadom, na dvorišču zasebne hiše sredi Kijeva. Foto: Reuters

Vodja mestne vojaške uprave Kijeva Sergij Popko je izjavil, da so načrti agresorjev propadli. Torkovi napadi, peti ta mesec, so se zgodili dan po tem, ko je Rusija izstrelila največje število brezpilotnih letal doslej.

Po poročanju medijev, ki se sklicujejo na navedbe ukrajinskih predstavnikov, je ruska stran izstrelila 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila.

Po navedbah župana Kijeva Vitalija Klička so razbitine sestreljenih raket padle na hišo v enem od okrožij v ukrajinski prestolnici. Kot je Kličko še zapisal na družbenem omrežju Telegram, pri tem ni bilo žrtev niti večje škode.

6.15 Von der Leynova ob dnevu Evrope v Kijevu z Zelenskim

Kot napovedujejo v Bruslju, bo v središču pogovorov predsednice Komisije in ukrajinskega predsednika sodelovanje med EU in Ukrajino. 

Ob tem so pozdravili napoved, da bo odslej tudi Ukrajina 9. maja obeleževala dan Evrope, s katerim se v EU spominjajo začetka evropskega povezovanja pred več kot 70 leti. | Foto: Reuters Ob tem so pozdravili napoved, da bo odslej tudi Ukrajina 9. maja obeleževala dan Evrope, s katerim se v EU spominjajo začetka evropskega povezovanja pred več kot 70 leti. Foto: Reuters

"Lepo je biti nazaj v Kijevu, kjer so nam drage vrednote branjene vsak dan. Zelo primeren kraj za praznovanje dneva Evrope," je ob prihodu v ukrajinsko prestolnico na Twitterju zapisala von der Leyen.

"Zelo pozdravljam odločitev predsednika Zelenskega, da 9. maj razglasi za dan Evrope. Ukrajina je del naše evropske družine," pa je že pred tem na poti v Kijev predsednica komisije povedala za Evropsko novinarsko središče (ENR), del katerega je tudi STA.

"Moj obisk v Kijevu ob 9. maju ima simbolni pomen, vendar pa je tudi pokazatelj pomembne resničnosti: EU sodeluje z Ukrajino na številnih področjih," je dodala.

Pri tem je izpostavila zagotavljanje streliva in finančne podpore Ukrajini ter tudi pripravo podlage za pristopna pogajanja s to državo. Obenem EU po njenih besedah zagotavlja odgovornost Rusije za njeno agresijo na Ukrajino.

Dodala je, da unija še krepi pritisk na Rusijo, o čemer bo danes spregovorila tudi z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. "Zdaj se je treba osredotočiti na izvajanje sankcij in preprečevanje izogibanja sankcijam. Odločeni smo, da bomo zapolnili obstoječe luknje. O tem ne sme nihče dvomiti," je von der Leyen še povedala za ENR.

Temu je namenjen predlog enajstega svežnja sankcij EU proti Rusiji, ki ga je Evropska komisija v petek predstavila državam članicam.

To je že peti obisk predsednice von der Leyen v ukrajinski prestolnici od začetka ruske agresije na Ukrajino konec februarja lani. Nazadnje se je v Kijevu mudila v začetku februarja letos, ko je skupaj s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom Ukrajincem zagotovila podporo na njihovi poti v unijo in v boju proti ruski agresiji.

Evropska unija se danes spominja 9. maja 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Njegove zamisli so sprožile proces evropske integracije in leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in EU.

Ukrajinski predsednik je v ponedeljek sporočil, da bodo odslej tudi v Ukrajini 9. maj praznovali kot dan Evrope. "To bo dan Evrope - naše zaveznice. To bo dan Evrope - naše Evrope, katere del je Ukrajina vedno bila, je in bo," je ob tem zapisal na Twitterju.

Dimitrij Medvedjev
Novice Medvedjev grozi: Ne boste umrli naravne smrti
Zahar Prilepin
Novice V eksploziji avtomobila bombe ranjen ruski pisatelj Zahar Prilepin
Ukrajinski vojaki, ujetniki
Novice Ukrajina in Rusija izvedli neuravnoteženo izmenjavo ujetnikov
Nakup v trgovini
Novice Je v ozadju povišanja cen hrane lakota po dobičku?
Vladimir Putin
Novice Si je Putin res premislil in spremenil načrt za Ukrajino?
Ne spreglejte