SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Organizacijam Alekseja Navalnega prepovedali delovanje, a se ne bo ustavil #video

0,19

termometer

Sodišče v Moskvi je sledilo zahtevi tožilstva in več organizacij, ki jih vodi zaprti opozicijski voditelj Aleksej Navalni, razglasilo za ekstremistične in s tem prepovedalo njihovo delovanje. V skladu z novim zakonom tako voditelji, člani in podporniki teh organizacij ne bodo smeli sodelovati na parlamentarnih volitvah, ki bodo jeseni.

Sodišče je prepovedalo delovanje Protikorupcijske fundacije (FBK), ki jo vodi Aleksej Navalni, in vse njene regionalne izpostave. To je predlagalo tožilstvo, ki je ocenilo, da te organizacije destabilizirajo "družbeno-politični položaj v državi".

Kot je novinarjem pred sodiščem povedal predstavnik tožilstva Aleksej Žafjarov, te organizacije "niso zgolj širile informacij, ki so spodbujale sovraštvo in odpor do vladnih predstavnikov, ampak so izvajale tudi ekstremistična dejanja." FBK je pozivala "k skrajnim dejanjem, množičnemu uporu in je skušala v nezakonite dejavnosti vključiti tudi mladoletnike," je pojasnil.

Odvetniki organizacije FBK so sicer že napovedali pritožbo, vendar pa naj bi bila odločitev sodišča, ki je o zadevi razpravljalo 12 ur za zaprtimi vrati, že zavezujoča in izvršljiva.

Aleksej Navalni protesti v podporo Moskva Novice Na protestih v podporo Navalnemu aretirali več kot 1.700 ljudi Aleksej Navalni protesti v podporo Moskva Novice Ruska policija aretirala več sto podpornikov Navalnega, pozivi k odstopu Putina

Kritiki: razlog so volitve 

Po mnenju analitikov je poteza sodišča sicer v sozvočju z novim zakonom, ki prepoveduje sodelovanje podpornikov skrajnih organizacij na parlamentarnih volitvah. Zakon je ruski predsednik Vladimir Putin uveljavil prejšnji teden in čeprav velja na splošno za vse "skrajne organizacije", je bil po mnenju kritikov in opazovalcev napisan zgolj, da bi podpornikom Navalnega onemogočili sodelovanje na volitvah. Podporniki Navalnega so zato tudi sodni proces označili za politično motiviranega in za sredstvo utišanja politične opozicije. 

Na odločitev moskovskega sodišča so se že odzvali tudi v Washingtonu in opozorili, da to več tisoč ljudi, zaposlenih v organizaciji, prostovoljcev in na tisoče podpornikov po vsej Rusiji izpostavlja kazenskemu pregonu in zaporu "zgolj zato, ker izvajajo pravico do osnovnih človekovih pravic, ki jih zagotavlja ruska ustava". "S tem dejanjem je Rusija kriminalizirala enega od še preostalih neodvisnih političnih gibanj v državi," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price in hkrati pozval k takojšnji izpustitvi Navalnega.

putin Novice Putinu sosedi kratijo spanec Aleksej Navalni Novice Ruski sodniki: Boj proti korupciji je lahko terorizem Aleksej Navalni Novice Aleksej Navalni končal gladovno stavko Aleksej Navalni Novice Navalnega premestili v zaporniško bolnišnico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin