SiolNET. Novice Svet
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Opičje koze trenutno niso globalna nevarnost

0,04

termometer

opičje koze, cepljenje | Takojšnje ukrepanje bo nujno za zmanjšanje grožnje tega izbruha bolezni, je še opozoril Tedros. V prvi vrsti bo treba okrepiti sledenje stikom okuženih in njihovo izolacijo. | Foto: Reuters
Takojšnje ukrepanje bo nujno za zmanjšanje grožnje tega izbruha bolezni, je še opozoril Tedros. V prvi vrsti bo treba okrepiti sledenje stikom okuženih in njihovo izolacijo. Foto: Reuters

Opičje koze zaenkrat ne predstavljajo grožnje javnemu zdravju v svetu, a so precej skrb vzbujajoče, je v soboto zvečer po zasedanju posebne strokovne skupine opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Letos so v več kot 50 državah zabeležili že več kot 3.200 primerov te bolezni.

Srečanje strokovnega odbora glede nevarnosti opičjih koz je v četrtek sklical generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Strokovnjaki so razpravljali do sobote in prišli do zaključka, da je razsežnost in hitrost izbruha bolezni skrb vzbujajoča. Veliko je tudi neznank, so v soboto zvečer sporočili iz organizacije.

Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov okužb so zabeležili v Zahodni Evropi, doslej že več kot 3.200 primerov v skupno več kot 50 državah, v katerih ta bolezen ni endemična.

Opičje koze Novice V Avstriji novi primeri opičjih koz

Tedros Adhanom Ghebreyesus | Foto: Reuters Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto: Reuters

Nevarnosti ni, a je zaskrbljenost velika 

Kot je sporočil generalni direktor WHO, so strokovnjaki ocenili, da kljub hitremu širjenju opičje koze še ne predstavljajo nevarnosti globalnemu javnemu zdravju, kar je sicer najvišja stopnja opozorila, ki jo lahko izda WHO. A že zasedanje strokovnega odbora na to temo dokazuje, da je zaskrbljenost velika, je opozoril Tedros.

Takojšnje ukrepanje je nujno za zmanjšanje grožnje tega izbruha bolezni, je še opozoril Tedros. V prvi vrsti bo treba okrepiti sledenje stikom okuženih in njihovo izolacijo. 

Večjo skrb bo treba posvetiti tudi obolelim in zagotoviti, da bodo na voljo cepiva, je še opozoril Tedros. | Foto: Reuters Večjo skrb bo treba posvetiti tudi obolelim in zagotoviti, da bodo na voljo cepiva, je še opozoril Tedros. Foto: Reuters

Največ okužb med mladimi moškimi po spolnih odnosih 

Odbor strokovnjakov je sicer v poročilu ugotovil, da je "do velike večine primerov okužb prišlo med mladimi moškimi, ki so imeli spolne odnose z drugimi mladimi moškimi". Večinoma je do širjenja okužb prišlo v urbanem okolju "v socialno in spolno povezanih skupnostih", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor je na koncu še sklenil, da bodo širjenje opičjih koz podrobno spremljali in se po potrebi v naslednjih tednih znova sestali. Državam so še priporočili, naj izboljšajo medsebojno komunikacijo in diagnostične metode.

Opičje koze Novice V Sloveniji do zdaj potrdili šest okužb z virusom opičjih koz Opičje koze Novice WHO o opičjih kozah: glavno vprašanje je zaloga cepiva Opičje koze Novice NIJZ: Tega ne storite, če se okužite z opičjimi kozami Opičje koze Novice Okužbi z opičjimi kozami pri nas povezani s parado ponosa na Kanarskih otokih? Opičje koze Novice Potrdili drugi primer okužbe z virusom opičjih koz

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin