SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji do zdaj potrdili šest okužb z virusom opičjih koz

0,24

termometer

Opičje koze | Tveganje za okužbo z virusom opičjih koz za splošno prebivalstvo je nizko. | Foto: Reuters
Tveganje za okužbo z virusom opičjih koz za splošno prebivalstvo je nizko. Foto: Reuters

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je do danes prejel šest prijav potrjenih okužb z virusom opičjih koz z blažjim potekom bolezni, so objavili na spletni strani NIJZ.

Na NIJZ so pripravili navodila za okužene z virusom opičjih koz, ki se zdravijo v domači oskrbi. Slednji naj ostanejo doma, omejijo stike in upoštevajo priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi zdravnik in načeloma traja, dokler ne odpadejo kraste. Simptomi običajno izzvenijo po dveh do štirih tednih in običajno niso smrtni. Navodila so pripravili tudi za tesne stike okuženih.

Spomnimo

Prvi primer opičjih koz v Sloveniji so pri moškem, ki je pripotoval s Kanarskih otokov, potrdili v 24. maja. Simptome je razvil po vrnitvi domov. Dan kasneje so potrdili drugi primer okužbe, tudi takrat pri osebi, ki je pripotovala iz Španije.

Opičje koze Novice NIJZ: Tega ne storite, če se okužite z opičjimi kozami Opičje koze Novice Okužbi z opičjimi kozami pri nas povezani s parado ponosa na Kanarskih otokih?

Odobreno cepivo še ni dostopno širši javnosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je do zdaj potrdila 780 primerov opičjih koz v 27 državah po svetu, a menijo, da je zelo verjetno število okužb po svetu višje. Ti podatki ne vključujejo okužb v afriških državah, kjer virus velja za endemičnega, je v nedeljo poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Opičje koze, ki so v primerjavi s sorodnimi črnimi kozami manj huda bolezen, so endemične v nekaterih državah zahodne in srednje Afrike. Bolezen se širi s tesnejšim neposrednim stikom s telesnimi tekočinami okuženih, tipična simptoma pa sta visoka vročina in pojav izpuščajev.

Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo z virusom opičjih koz, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Opičje koze Novice WHO o opičjih kozah: glavno vprašanje je zaloga cepiva Opičje koze Novice Vlada sprejela sklep o uporabi ukrepov pri nalezljivi bolezni opičje koze

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin