Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
7.03

Osveženo pred

2 tedna, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Republika Srbska BiH genocid Srebrenica

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2024, 7.03

2 tedna, 1 dan

Ob prvem mednarodnem dnevu spomina na genocid v Srebrenici pokop 14 žrtev v Potočarih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Srebrenica | Slovesnosti ob 29. obletnici genocida v Srebrenici, med katero bodo pokopali štirinajst žrtev, se bodo ob svojcih žrtev danes udeležili tudi visoki predstavniki BiH.  | Foto Reuters

Slovesnosti ob 29. obletnici genocida v Srebrenici, med katero bodo pokopali štirinajst žrtev, se bodo ob svojcih žrtev danes udeležili tudi visoki predstavniki BiH.

Foto: Reuters

Na današnji dan prvič obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov samo v nekaj dneh po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8.300 Bošnjakov. Kot vsako leto so se žrtev spomnili v spominskem centru v Potočarih, kjer so pokopali 14 žrtev genocida.

Slovesnosti ob 29. obletnici genocida v Srebrenici, med katero bodo pokopali štirinajst žrtev, so se ob svojcih žrtev danes udeležili tudi visoki predstavniki BiH. V spominskem centru v Potočarih je trenutno pokopanih 6.751 žrtev genocida. Posmrtne ostanke približno tisoč žrtev pa še iščejo, saj so jih sile bosanskih Srbov iz grobišč premeščale na različne kraje, da bi zakrile svoj zločin. Njihova identifikacija je zato zahtevna.

Dolžnost ohranjanja spomina na Srebrenico

Na komemoraciji je predsednik organizacijskega odbora Hamdija Fejzić poudaril, da je dolžnost preživelih, da ohranjajo spomin na Srebrenico in na njej gradijo prihodnost. Munira Subašić, predsednica združenja Matere Srebrenice, je dejala, da ji je žal, ker Srbija oz. njen predsednik Aleksandar Vučić ni podprl resolucije, rekoč, da je s tem zamudil priložnost za vzpostavitev pogojev za mirno sobivanje v prihodnje.

Po besedah predsednika predsedstva BiH Denisa Bečirovića je Bosna in Hercegovina hvaležna prijateljem po svetu, ki so resolucijo podprli. Kot je dejal, si BiH želi sodelovanja s Srbijo, vendar to ogroža "velikodržavna politika režima v Beogradu, ki skuša očitne poraze spremeniti v zmage".

Graja Srbije in Republike Srbske

bečirović je dodal, da je danes na delu enaka politika Srbije in Republike Srbske kot leta 1992, le da sta Slobodana Miloševića in Radovana Karadžića nadomestila Vučić in predsednik Republike Srbske Milorad Dodik.

Skupina Bošnjakinj, ki so se udeležile letošnje komemoracije za žrtvami genocida v Srebrenici. | Foto: Guliverimage Skupina Bošnjakinj, ki so se udeležile letošnje komemoracije za žrtvami genocida v Srebrenici. Foto: Guliverimage

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je poudaril, da je vsak zločin zločin in da tuji zločini niso opravičilo za druge zločine. Dodal je, da izjave političnega vrha v Banjaluki, ki zanikajo ali poveličujejo vojne zločine predstavljajo žalitve žrtev in jih je treba sankcionirati. Ostro je obsodil tudi Dodikove izjave o razdružitvi BiH.

Po video povezavi se je oglasil tudi Erdogan

Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za evropske zadeve Črne gore Maida Gočević, ki je izrazila solidarnost z družinami žrtev. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v video sporočilu poudaril, da njegova država ne bo dovolila, da se genocid v Srebrenici pozabi. Ob tem je izpostavil, da se danes Palestincem v Gazi ponavlja usoda Bošnjakov v Srebrenici.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Tudi zaradi Srebrenice ustaviti genocid v Gazi

Da se tisto, kar se je zgodilo v Srebrenici, sedaj ponavlja v Gazi, je na komemoraciji povedal tudi palestinski novinar Motaz Azaiza, ki je svetovno prepoznavnost dosegel z objavljanjem fotografij in posnetkov grozodejstev v prvih mesecih izraelske ofenzive v Gazi. 25-letnik je enklavo zapustil januarja, o razmerah v domovini pa še vedno redno obvešča svojih 18 milijonov sledilcev na družbenem omrežju Instagram.

Dan žalovanja v federaciji BiH, ne pa tudi v Republiki Srbski

V Federaciji BiH je danes dan žalovanja, v Republiki Srbski pa ne, saj so bili srbski člani vlade BiH iz te entitete že peto leto zapored proti. V državah članicah EU pa obeležujemo evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

V Srbiji in Republiki Srbski ostro nasprotujejo resolucije Združenih narodov, s katero je 11. julij postal mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Na fotografiji zaslon v Banji Luki v Republiki Srbski, na katerem je v cirlici napis Mi nismo genociden narod (srb. Mi nismo genocidan narod).  | Foto: Guliverimage V Srbiji in Republiki Srbski ostro nasprotujejo resolucije Združenih narodov, s katero je 11. julij postal mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. Na fotografiji zaslon v Banji Luki v Republiki Srbski, na katerem je v cirlici napis Mi nismo genociden narod (srb. Mi nismo genocidan narod). Foto: Guliverimage

 

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi sta ob obletnici v skupni izjavi izpostavila, da "za tiste, ki zanikajo genocid, poskušajo na novo pisati zgodovino in poveličujejo vojne zločince, med nami ni prostora". Politične voditelje sta pozvala, naj zavrnejo razdiralno retoriko ter na poti do sprave delujejo na podlagi resnice in dialoga. Ponovila sta, da je mesto BiH v EU.

Obeležitev dneva v Združenih narodih

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob prvem mednarodnem dnevu spomina v poslanici izpostavil, da se je treba boriti proti zanikanju in revizionizmu ter si prizadevati za identifikacijo vseh žrtev in sojenje vsem zločincem.

Na sedežu ZN v New Yorku ga bodo obeležili v dvorani Generalne skupščine ZN, ki je 23. maja sprejela resolucijo, s katero so 11. julij razglasili za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici. V resoluciji, ki je razburila Srbijo in vodstvo Republike Srbske, obsojajo njegovo zanikanje in poveličevanje obsojencev za vojne zločine.

Slovenija ob dnevu spomina na genocid v Srebrenici poudarja pomen sprave in miru

Obeleževanje dneva spomina na genocid v Srebrenici je pomemben korak na poti k spravi narodov v Bosni in Hercegovini, je v izjavi ob današnji 29. obletnici omenjenega genocida poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je medtem izpostavila odgovornost voditeljev, da gradijo mir in pravičnost.
Aleksandar Vučić, srbski predsednik
Novice Generalna skupščina ZN potrdila resolucijo o genocidu v Srebrenici #video
Milorad Dodik
Novice Dodik: Sprejetje resolucije o genocidu v Srebrenici pomeni konec Bosne in Hercegovine
Srebrenica 2020
Novice Bo 11. julij razglašen za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici?
Gaza, bolnišnica
Novice Ljubica Jelušič: To je druga Srebrenica. Izrael izvaja etnično čiščenje.
Posmrtni ostanki
Novice Zdravnik imel na dvorišču zakopane kosti žrtve iz Srebrenice
Zoran Milanović
Novice Hrvaški predsednik na seznamu zanikovalcev enega najhujših zločinov
Ne spreglejte