Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 7. 2020,
10.04

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Natisni članek

Jacinda Ardern odstop Nova Zelandija

Sreda, 22. 7. 2020, 10.04

3 leta, 9 mesecev

Novozelandska premierka zaradi afere z nekdanjo sodelavko odstavila ministra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

1

Jacinda Ardern | Foto Reuters

Foto: Reuters

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je zaradi afere z nekdanjo sodelavko odstavila ministra za odnose na delovnem mestu in varnost pri delu Iaina Lees-Gallowayja. Ta je priznal, da je ravnal "povsem neprimerno" in se opravičil družini.

Ardernova je 41-letnega ministra, ki je bil pristojen tudi za priseljevanje, odpustila, ko je odkrila, da je imel razmerje z nekdanjo sodelavko. Ta je delala je v agenciji, podrejeni ministrstvu. Razmerje sta medtem že prekinila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Minister je v minulih 12 mesecih pokazal pomanjkanje presoje. S tem razmerjem se je izpostavil obtožbam zlorabe pooblastil," je povedala v izjavi za novinarje. Poudarila je, da minister svojega ravnanja ni prilagodil tako, kot pričakuje od ministra, pristojnega za standarde in kulturo na delovnem mestu.

deksametazon
Novice Japonci odobrili steroid za zdravljenje covid-19

Obvestila jo je vodja opozicijske stranke

Lees-Galloway, ki je poročen in ima tri otroke, je v pisni izjavi sporočil, da sprejema premierkino odločitev in se opravičil družini. "Na svojem položaju sem ravnal povsem neprimerno in ne morem biti več minister," je dodal.

Ardernova je povedala, da jo je o aferi obvestila vodja opozicijske Nacionalne stranke Judith Collins. V torek je sicer zaradi pošiljanja kratkih sporočil z "eksplicitnimi fotografijami" mladim ženskam odstopil tudi poslanec iz vrst njene stranke Andrew Falloon. 37-letnika po poročanju lokalnih medijev zaradi tega preiskuje policija.

Collinsova je vodenje desnosredinske stranke prevzela pretekli teden in napovedala boj proti Ardernovi na parlamentarnih volitvah 19. septembra. Laburisti Ardernove imajo sicer v anketah precejšnjo prednost pred Nacionalno stranko.

Avstralija covid-19
Novice Rekordne številke v Avstraliji #koronavirus
Ne spreglejte