SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novozelandci za evtanazijo, a proti rekreativni uporabi marihuane

0,28

termometer

Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Na Novi Zelandiji so volivci na referendumu večinsko podprli uzakonitev evtanazije. Foto: Getty Images

Novozelandci so na referendumu večinsko podprli uzakonitev evtanazije, kažejo danes objavljeni delni izidi. S tem je po ocenah podpornikov zmagala pravica do izbire in dostojanstva ter nadzora nad lastnim telesom. Volivci na drugi strani niso podprli legalizacije marihuane za rekreativno uporabo.

Volivci so na referendumu glasovali 17. oktobra, ko so potekale tudi splošne volitve, na katerih je prepričljivo zmagala Laburistična stranka pod vodstvom novozelandske premierke Jacinde Ardern. Delni izidi referenduma kažejo, da je uzakonitev evtanazije podprlo 65,2 odstotka volivcev, 33,8 odstotka jih je bilo proti.

Koronavirus v Nemčiji Novice V Nemčiji spet rekordne številke, na rdeči seznam uvrstili celotno Slovenijo

Volivci podprli uzakonitev evtanazije

To pomeni, da se bo Nova Zelandija pridružila peščici držav na svetu, ki dovolijo smrt ob medicinski pomoči, poroča STA. Poslanec David Seymour, ki se je zavzemal za reformo, je pozdravil to zmago, zaradi katere bo država po njegovih besedah bolj humana in sočutna. Poudaril je, da bo na tisoče Novozelandcev, ki bi morda morali umreti v neznosnih bolečinah, imelo izbiro, dostojanstvo, nadzor in avtonomijo nad lastnim telesom, kar bo zaščiteno tudi s pravom.

Razpravo o evtanaziji je sprožila pravnica Lecretia Seales, ki je leta 2015 umrla zaradi tumorja na možganih ravno na dan, ko ji je sodišče po dolgem sojenju zavrnilo pravico do evtanazije. Njen vdovec Matt Vickers je ob objavi današnjih rezultatov dejal, da čuti veliko olajšanje in hvaležnost.

Reformi je na drugi strani nasprotovalo krščansko združenje Vojska odrešitve, češ da v zakonodaji ni dovolj varoval, ki bi zagotovila, da ne bodo ljudje prisiljeni v končanje življenja. Nasprotuje ji tudi novozelandska zdravniška zbornica, ki meni, da evtanazija ni etična. Evtanazijo so prvi uzakonili na Nizozemskem leta 2002. Leto za tem ji je sledila Belgija, nato Luksemburg leta 2008, Kolumbija leta 2015 in Kanada leta 2016. Dovoljena je tudi v več ameriških zveznih državah in avstralski zvezni državi Viktorija.

Volitve v ZDA Novice ZDA: predčasna volilna udeležba podira vse rekorde

Glasovali proti legalizaciji marihuane v rekreativne namene

Zakon, ki dovoljuje smrt ob medicinski pomoči, je parlament v Wellingtonu sprejel lani, a so poslanci uveljavitev preložili, dokler ne dobijo stališča javnosti na referendumu. Zakon bodo na Novi Zelandiji dokončno uveljavili novembra 2021. V skladu z njim bodo psihično zdravi odrasli, ki imajo smrtno bolezen, zaradi katere bodo verjetno umrli v šestih mesecih, in trpijo neznosne bolečine, lahko prejeli smrtonosno sredstvo. Reformo podpira tudi premierka.

Novozelandci so na referendumu zavrnili legalizacijo marihuane za rekreativne namene. Novozelandci so na referendumu zavrnili legalizacijo marihuane za rekreativne namene. Foto: Reuters

Kot kažejo delni izidi, pa Novozelandci na referendumu niso podprli legalizacije marihuane za rekreativno uporabo. Za je glasovalo 46,1 odstotka udeležencev referenduma, proti jih je bilo 53,1 odstotka. Za uzakonitev bi morala predlog podpreti več kot polovica udeležencev. V uradu premierke Jacinde Ardern so povedali, da je pri obeh vprašanjih glasovala za in da bo v skladu z voljo ljudi predlagala ustrezno zakonodajo, potem ko bodo prihodnji teden objavili končne izide, piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin