Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 10. 2020,
8.02

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Natisni članek

Evropa okužba Koronavirus ZDA

Petek, 30. 10. 2020, 8.02

3 leta, 5 mesecev

V Nemčiji spet rekordne številke, na rdeči seznam uvrstili celotno Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Koronavirus v Nemčiji | V Nemčiji so prvič presegli mejo 18 tisoč potrjenih novih okužb v enem dnevu. | Foto Reuters

V Nemčiji so prvič presegli mejo 18 tisoč potrjenih novih okužb v enem dnevu.

Foto: Reuters

V Nemčiji so prvič od začetka pandemije novega koronavirusa potrdili več kot 18 tisoč okužb v enem dnevu. V zadnjem dnevu so namreč okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 18.681 ljudeh, je razvidno iz danes objavljenih podatkov inštituta Robert Koch (RKI). Inštitut je danes objavljen tudi posodobljen seznam rizičnih območjih, na katerem je po novem celotna Slovenija.

21:31

V Barceloni protesti

20:19

V Belgiji strožji ukrepi

20:18

Število okužb na Nizozemskem

19:30

V Evropi 10 milijonov okužb

18:09

Razmere na Češkem

  • 21:31

    V Barceloni protesti

    Na barcelonskih ulicah se je danes na protestih proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa zbralo okoli 1500 ljudi. Izbruhnili so spopadi med protestniki in policisti. Katalonske oblasti so namreč danes dodatno zaostrile ukrepe za zajezitev virusa, svoje meje pa je zaprla tudi večina drugih španskih regij.

    Pred sedežem katalonske vlade se je danes po podatkih policije zbralo okoli 1500 ljudi. Med njimi so številni, ki so jih ukrepi, kot je zaprtje restavracij in fitnesov, neposredno prizadeli. Protest je potekal mirno, dokler ni nekaj protestnikov v policiste začelo metati železnih ograj. Policija pa je odgovorila z gumijevkami, nakar so izbruhnili spopadi.

    V Kataloniji so danes začeli veljati strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Ob koncih tedna bo po novem veljala delna karantena. Od petka zjutraj do ponedeljka zjutraj ljudje ne smejo zapustiti mesta, v katerem živijo. Dom lahko zapustijo, a jim regionalna vlada to odsvetuje.

    Katalonija je poleg tega zaprla svoje meje z drugimi regijami, izjeme so nujna medicinska pomoč, odhod in prihod na delo ali v šolo ter skrb za bližnje. V regiji so zaprli tudi športne centre, gledališča, kinematografe in velike nakupovalne centre. Manjše trgovine, muzeji in galerije pa morajo omejiti število obiskovalcev na 30 odstotkov zmogljivosti.

    V madridski regiji so se medtem odločili za zaprtje meja do konca tedna, zaprte pa bodo tudi konec prihodnjega tedna. Obakrat so v državi prazniki. Policija je danes nadzorovala madridsko letališče in železniške postaje, da ljudje ne bi kršili ukrepa. Od skupno 17 španskih regij jih je sicer svoje meje zaprlo 13, v večini bo ta ukrep v veljavi dva tedna. Regijo lahko ljudje zapustijo, samo če morajo na delo ali k zdravniku.

    Uvedbo tega ukrepa jim omogočajo izredne razmere, ki jih je v nedeljo razglasila španska vlada, poslanci pa so jih v četrtek podaljšali do maja 2021. Epidemiološke razmere v tej državi s 47 milijoni prebivalcev se namreč še naprej poslabšujejo. V zadnjem dnevu so potrdili 25.595 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj so potrdili že skoraj 1,2 milijona okužb. Umrlo je 35.878 covidnih bolnikov, od tega 239 v zadnjem dnevu.

    Kljub temu je Španski minister za zdravje Salvador Illa prepričan, da jim ne bo treba znova uvesti stroge karantene za vso državo, saj bodo zadostovali trenutni ukrepi, poroča STA.

  • 20:19

    V Belgiji strožji ukrepi

    V Belgiji bodo v ponedeljek še zaostrili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, je danes napovedal belgijski premier Alexander De Croo. Med drugim bodo zaprli trgovine z nenujnim blagom, dovoljen pa bo obisk samo ene osebe iz drugega gospodinjstva. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 13. decembra.

    V okviru dodatnih ukrepov bodo v Belgiji v ponedeljek zaprli trgovine z nenujnim blagom, pri čemer bosta še naprej možna prevzem oziroma dostava na dom, poroča belgijska radiotelevizija RTBF. Svoja vrata bodo morali zapreti tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni. Še naprej ostajajo zaprti bari in restavracije ter kulturna in športna prizorišča.

    Gospodinjstva bodo na teden lahko na obisk sprejela samo enega človeka, ki ne živi z njimi. Zbiranje na javnih krajih bo po novem omejeno na največ štiri osebe, pogreba pa se bo lahko udeležilo največ 15 ljudi, je napovedal De Croo.

    Še naprej bo med polnočjo in 5. uro veljala policijska ura. V Bruslju in Valoniji ta ostaja med 22. in 6. uro. So se pa odločili za dodatno podaljšanje šolskih počitnic, ki se bodo po novem končale 15. novembra. Začnejo se sicer prihodnji teden. Delo od doma je obvezno, kjer je to mogoče, je dodal premier.

    "Ti ukrepi so zadnja možnost" za upočasnitev epidemije, je poudaril. "To je karantena," je še povedal. "Vendar pa dopušča, da tovarne še naprej obratujejo in da bomo po 15. novembru preudarno odprli šole," je pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

    Zaostritev ukrepov je utemeljil s kritičnimi razmerami v belgijskih bolnišnicah. Nekatere morajo bolnike že premeščati v druge. Bolnišnično oskrbo potrebuje 6187 covidnih bolnikov, od tega jih je 1057 na intenzivni negi. Zasedenih je že več kot polovica vseh postelj na intenzivnih oddelkih. Število bolnikov na intenzivni negi bi se lahko do sredine novembra po De Croojevih besedah povzpelo na 2800.

    Belgija je glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno najhuje prizadeta članica Evropske unije. V zadnjih 14 dneh so zabeležili 1600 novih primerov na 100.000 prebivalcev, poroča STA.

  • 20:18

    Število okužb na Nizozemskem

    Na Nizozemskem so danes prvič zabeležili več kot 11.000 primerov okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Oblasti sicer opozarjajo, da naj bi bil nov dnevni rekord posledica tehnične napake pri štetju okuženih. Poleg tega so v državi okrepili testiranje.

    Nacionalni inštitut za javno zdravje RIVM je sporočil, da so v zadnjem dnevu zabeležili 11.141 novih primerov okužb, kar je 865 več kot dan prej. Vendar pa opozorili, da so v sredo zabeležili tehnično napako in da so se podatki sešteli šele zdaj.

    V RIVM so kljub rekordu optimistični, da se dejansko širjenje virusa umirja. So pa vse bolj zaskrbljeni zaradi naraščanja potreb po bolnišnični oskrbi. Vse več je tudi bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo intenzivno nego.

    Povečuje se tudi število smrtnih žrtev te bolezni. V zadnjih sedmih dneh so povprečno na dan zabeležili 54 smrti. V sedmih dneh pred tem so jih povprečno zabeležili po 37 dnevno. V državi so sicer doslej od začetka pandemije v marcu zabeležili več kot 330.000 primerov okužbe s koronavirusom in 7350 smrti.

    Nizozemska vlada je že napovedala uvedbo ostrejših ukrepov za zajezitev širjenja virusa, če kmalu ne bo prišlo do pomembnega znižanja številk. Odločitev o tem je napovedana za začetek prihodnjega tedna, poroča STA.

  • 19:30

    V Evropi 10 milijonov okužb

    V Evropi so od začetka pandemije covida-19 marca letos zabeležili že več kot deset milijonov okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija ob sklicevanju na podatke zdravstvenih oblasti 52 držav evropske celine.

    S tem je Evropa tretja najbolj prizadeta celina s covidom-19. V Latinski Ameriki in Karibih so doslej našteli 11,2 milijona okužb, v Aziji pa 10,5 milijona.

    Število novih okužb v Evropi se tudi precej krepi iz tedna v teden. V zadnjih sedmih dneh so našteli 40 odstotkov več primerov okužb kot v sedmih dneh pred tem, Skupno zdaj v celotni Evropi beležijo 241.000 okužb dnevno. V začetku julija jih je 52 držav skupaj beležilo okoli 15.000, navaja STA.

  • 18:09

    Razmere na Češkem

    Češki parlament je danes podaljšal izredne razmere zaradi covida-19 v državi do 20. novembra. Iz Češke sicer poročajo o prvih znakih upočasnjevanja širjenja novega koronavirusa. Češka vlada je izredne razmere, ki ji omogočajo lažje sprejemanje odločitev v kriznih časih, razglasila 5. oktobra za 30 dni. Podaljšanje so morali zdaj odobriti poslanci. Izredne razmere bodo v veljavi do 20. novembra.

    Ta srednjeevropska država v drugem valu pandemije covida-19 velja za eno najhuje prizadetih v Evropi. Do danes zjutraj so potrdili več kot 310.000 novih okužb in 2862 smrtnih žrtev covida-19.

    Vendar pa so se v državi začeli kazati prvi znaki upočasnjevanja širjenja koronavirusa. Še v sredo zjutraj so poročali o rekordnih več kot 15.000 novih okužbah v zadnjem dnevu, zdaj pa je to število začelo upadati. "Kar se dogaja, je morda začetek upočasnjevanja," je povedal novi češki minister za zdravje Jan Blatny. "Vendar najhuje zagotovo še ni mimo," je poudaril.

    Vodja češkega inštituta za zdravstvene informacije in statistiko Ladislav Dušek pa je dejal, da bosta prihodnja dva tedna pokazala, ali se razmere resnično izboljšujejo. "Vidimo, da se rast upočasnjuje, a to še ni zmaga," je dejal. Dodal je, da se je na Češkem, kjer so uvedli stroge ukrepe za zajezitev virusa, reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, od začetka oktobra do zdaj znižalo z 1,53 na 1,13, piše STA.

V Nemčiji že zadnjih nekaj dni beležijo rekordno število na novo potrjenih okužb na dnevni ravni. Pred točno tednom dni jih je bilo še 11.242, poroča STA. Od začetka pandemije se je v državi z novim koronavirusom okužilo 499.694 ljudi, umrlo je 10.349 ljudi, od tega 77 v zadnjem dnevu. Po oceni RKI je do zdaj ozdravelo okoli 345.700 ljudi.

Nemčija
Novice V Nemčiji padel nov rekord, toliko novih okužb še niso imeli #video

Na nemškem rdečem seznamu po novem celotna Slovenija

Nemčija bo v ponedeljek uvedla strožje ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije, kozmetični saloni in fitnesi. Šole in vrtci bodo predvidoma ostali odprti. Nemška vlada je ob tem še posodobila seznam tveganih območij, za katera se potovanja odsvetujejo oziroma za katera ob vrnitvi v Nemčijo velja obvezna 14-dnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno zaključiti z negativnim testom na novi koronavirus.

V Nemčiji bodo v ponedeljek morali svoja vrata začasno zapreti bari in restavracije. | Foto: Reuters V Nemčiji bodo v ponedeljek morali svoja vrata začasno zapreti bari in restavracije. Foto: Reuters

Glede na danes objavljen seznam na spletni strani RKI se je na njem znašla tudi celotna Slovenija, poleg nje pa veljajo za rizično območje po novem še celotna Hrvaška, Madžarska, Bolgarija in Ciper. Na seznamu sta tudi skoraj celotna Avstrija z izjemo nekih manjših območij ter Italija z izjemo Kalabrije. Vlada je na seznam dodala še več drugih regij v državah članicah EU.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Na Hrvaškem še vedno visoke številke: potrdili več kot 2.700 novih okužb

V Avstriji prvič več kot pet tisoč novih okužb

V Avstriji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 5.627 novih okužb z novim koronavirusom. TPrvič od začetka epidemije se je zgodilo, da so pri naših severnih sosedih v enem dnevu potrdili več kot pet tisoč novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve se je v primerjavi s prejšnjim dnem število novih okužb povečalo za več kot tisoč primerov. V Avstriji so namreč v četrtek poročali o 4.453 novih okužbah na dnevni ravni.

Največ okužb so spet potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1.302 okužbi. Sledi Dunaj z 906 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 194, na avstrijskem Štajerskem 650, na Gradiščanskem pa 80 novih okužb, kar je najmanj med vsemi avstrijskimi zveznimi deželami, poroča STA.

Na Poljskem četrti dan zapored rekordno število okužb

Na Poljskem danes četrti dan zapored poročajo rekordnem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 20.629. Umrla sta še 202 bolnika s covidom-19, skupno 5351, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V zadnjih tednih narašča zaskrbljenost, da je zdravstveni sistem na meji zmogljivosti glede bolnišničnih postelj in zdravstvenega osebja. Število trenutno aktivno okuženih presega 200.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 15.500 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je na ventilatorjih 1250, kar je več kot 70 odstotkov vseh ventilatorjev, ki jih imajo na voljo. Oblasti si zato prizadevajo povečati število postelj in uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Zaprli so bare in restavracije, nošenje zaščitnih mask je obvezno na javnih krajih, pouk v večini osnovnih in v vseh srednjih šolah pa poteka na daljavo. Dovoljeno je zbiranje do petih ljudi, piše STA.

V ZDA prav tako padel nov rekord okužb

V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. V državi, kjer število okužb narašča od sredine tega meseca, so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v četrtek zvečer poročali o 91.295 okužbah v enem dnevu.

Do zdaj so v ZDA potrdili največ okužb z novim koronavirusom na svetu, in sicer skoraj devet milijonov. V zadnjih 24 urah je umrlo še 1.021 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že 228.625, kar predstavlja največ smrtnih žrtev na svetu. Najvišje dnevno število potrjenih novih okužb pred včerajšnjim rekordom je bilo 88.973, zabeležili pa so jih v soboto.

V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. | Foto: Reuters V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. Foto: Reuters

Okužbe se trenutno najhitreje širijo na srednjem vzhodu države. V ZDA se je pretekli teden skupaj okužilo kar pol milijona ljudi. Borzni indeks Dow Jones je zaradi naraščanja okužb in smrti ter zato, ker niso sprejeli drugega stimulacijskega paketa za gospodarstvo, v četrtek padel za 900 točk. Pet dni pred volitvami je demokrat Joe Biden osrednjo ost svoje kampanje proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu uperil prav v slabo upravljanje zdravstvene krize.

Ne spreglejte