Petek,
30. 10. 2020,
8.02

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Natisni članek

Evropa okužba Koronavirus ZDA

Petek, 30. 10. 2020, 8.02

3 leta, 6 mesecev

V Nemčiji spet rekordne številke, na rdeči seznam uvrstili celotno Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

5

Koronavirus v Nemčiji | V Nemčiji so prvič presegli mejo 18 tisoč potrjenih novih okužb v enem dnevu. | Foto Reuters

V Nemčiji so prvič presegli mejo 18 tisoč potrjenih novih okužb v enem dnevu.

Foto: Reuters

V Nemčiji so prvič od začetka pandemije novega koronavirusa potrdili več kot 18 tisoč okužb v enem dnevu. V zadnjem dnevu so namreč okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 18.681 ljudeh, je razvidno iz danes objavljenih podatkov inštituta Robert Koch (RKI). Inštitut je danes objavljen tudi posodobljen seznam rizičnih območjih, na katerem je po novem celotna Slovenija.

V Nemčiji že zadnjih nekaj dni beležijo rekordno število na novo potrjenih okužb na dnevni ravni. Pred točno tednom dni jih je bilo še 11.242, poroča STA. Od začetka pandemije se je v državi z novim koronavirusom okužilo 499.694 ljudi, umrlo je 10.349 ljudi, od tega 77 v zadnjem dnevu. Po oceni RKI je do zdaj ozdravelo okoli 345.700 ljudi.

Nemčija
Novice V Nemčiji padel nov rekord, toliko novih okužb še niso imeli #video

Na nemškem rdečem seznamu po novem celotna Slovenija

Nemčija bo v ponedeljek uvedla strožje ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim bodo morali svoja vrata zapreti bari, restavracije, kozmetični saloni in fitnesi. Šole in vrtci bodo predvidoma ostali odprti. Nemška vlada je ob tem še posodobila seznam tveganih območij, za katera se potovanja odsvetujejo oziroma za katera ob vrnitvi v Nemčijo velja obvezna 14-dnevna karantena, ki jo je mogoče predčasno zaključiti z negativnim testom na novi koronavirus.

V Nemčiji bodo v ponedeljek morali svoja vrata začasno zapreti bari in restavracije. | Foto: Reuters V Nemčiji bodo v ponedeljek morali svoja vrata začasno zapreti bari in restavracije. Foto: Reuters

Glede na danes objavljen seznam na spletni strani RKI se je na njem znašla tudi celotna Slovenija, poleg nje pa veljajo za rizično območje po novem še celotna Hrvaška, Madžarska, Bolgarija in Ciper. Na seznamu sta tudi skoraj celotna Avstrija z izjemo nekih manjših območij ter Italija z izjemo Kalabrije. Vlada je na seznam dodala še več drugih regij v državah članicah EU.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Na Hrvaškem še vedno visoke številke: potrdili več kot 2.700 novih okužb

V Avstriji prvič več kot pet tisoč novih okužb

V Avstriji pa so v zadnjih 24 urah potrdili 5.627 novih okužb z novim koronavirusom. TPrvič od začetka epidemije se je zgodilo, da so pri naših severnih sosedih v enem dnevu potrdili več kot pet tisoč novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve se je v primerjavi s prejšnjim dnem število novih okužb povečalo za več kot tisoč primerov. V Avstriji so namreč v četrtek poročali o 4.453 novih okužbah na dnevni ravni.

Največ okužb so spet potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 1.302 okužbi. Sledi Dunaj z 906 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 194, na avstrijskem Štajerskem 650, na Gradiščanskem pa 80 novih okužb, kar je najmanj med vsemi avstrijskimi zveznimi deželami, poroča STA.

Na Poljskem četrti dan zapored rekordno število okužb

Na Poljskem danes četrti dan zapored poročajo rekordnem dnevnem številu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 20.629. Umrla sta še 202 bolnika s covidom-19, skupno 5351, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V zadnjih tednih narašča zaskrbljenost, da je zdravstveni sistem na meji zmogljivosti glede bolnišničnih postelj in zdravstvenega osebja. Število trenutno aktivno okuženih presega 200.000. V bolnišnicah se zdravi skoraj 15.500 bolnikov s covidom-19, od katerih jih je na ventilatorjih 1250, kar je več kot 70 odstotkov vseh ventilatorjev, ki jih imajo na voljo. Oblasti si zato prizadevajo povečati število postelj in uvajajo nove ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Zaprli so bare in restavracije, nošenje zaščitnih mask je obvezno na javnih krajih, pouk v večini osnovnih in v vseh srednjih šolah pa poteka na daljavo. Dovoljeno je zbiranje do petih ljudi, piše STA.

V ZDA prav tako padel nov rekord okužb

V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. V državi, kjer število okužb narašča od sredine tega meseca, so po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v četrtek zvečer poročali o 91.295 okužbah v enem dnevu.

Do zdaj so v ZDA potrdili največ okužb z novim koronavirusom na svetu, in sicer skoraj devet milijonov. V zadnjih 24 urah je umrlo še 1.021 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa že 228.625, kar predstavlja največ smrtnih žrtev na svetu. Najvišje dnevno število potrjenih novih okužb pred včerajšnjim rekordom je bilo 88.973, zabeležili pa so jih v soboto.

V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. | Foto: Reuters V ZDA so v zadnjih 24 urah prvič od začetka epidemije novega koronavirusa potrdili več kot 90 tisoč novih okužb. Foto: Reuters

Okužbe se trenutno najhitreje širijo na srednjem vzhodu države. V ZDA se je pretekli teden skupaj okužilo kar pol milijona ljudi. Borzni indeks Dow Jones je zaradi naraščanja okužb in smrti ter zato, ker niso sprejeli drugega stimulacijskega paketa za gospodarstvo, v četrtek padel za 900 točk. Pet dni pred volitvami je demokrat Joe Biden osrednjo ost svoje kampanje proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu uperil prav v slabo upravljanje zdravstvene krize.