Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2019,
7.13

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

11

Natisni članek

Velika Britanija brexit

Sobota, 19. 10. 2019, 7.13

4 leta, 6 mesecev

Brexit: poslanci po peturni burni razpravi preložili dokončno potrditev dogovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,22

11

britanski poslanci London | Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev. | Foto Reuters

Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev.

Foto: Reuters

Britanski poslanci so danes po peturni burni razpravi podprli dopolnilo, s katerim so preložili dokončno potrditev dogovora o brexitu do sprejetja potrebne zakonodaje. Za dopolnilo je glasovalo 322, proti pa 306 poslancev. To pomeni, da bo moral premier Boris Johnson najverjetneje zaprositi EU za novo preložitev brexita, a je dejal, da zamud ne bo, da se z Brusljem ne bo pogajal za preložitev in da bo storil vse, da bo brexit izveden do 31. oktobra.

Boris Johnson
Novice Johnson: Danes zgodovinska priložnost za korak naprej

Gre za dopolnilo poslanca Oliverja Letwina, ki predvideva dokončno potrditev dogovora med Londonom in EU šele po tem, ko bo ta opravil vso parlamentarno pot oziroma bi parlament sprejel vso potrebno zakonodajo.

Vlada naj bi v parlament takoj naslednji teden vložila potrebno zakonodajo, to naj bi se zgodilo v ponedeljek, dan pozneje pa bi lahko sledilo že prvo glasovanje.

Medtem ko poslanska zbornica razpravlja o novem dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz EU, se je v središču Londona začelo zbirati na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. | Foto: Reuters Medtem ko poslanska zbornica razpravlja o novem dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz EU, se je v središču Londona začelo zbirati na tisoče zagovornikov drugega referenduma o brexitu. Foto: Reuters

"Z EU se ne bom pogajal o preložitvi, tudi zakon me k temu ne zavezuje," je vztrajal Johnson.

Zakon, ki je bil sprejet prejšnji mesec, sicer določa, da mora premier, če poslanci do 19. oktobra ne bodo sprejeli dogovora o brexitu, prositi Bruselj za preložitev brexita za tri mesece, torej do konca januarja 2020.

"Nadaljnja preložitev bi bila slaba tako za Združeno kraljestvo kot za EU"

Nadaljnja preložitev brexita bi bila slaba tako za Združeno kraljestvo kot za Evropsko unijo, je opozoril Johnson. Že pred glasovanjem je poudaril, da bi bila nova preložitev več kot tri leta po referendumu o izstopu iz EU nesmiselna, draga in bi povzročila nadaljnje delitve.

Tudi Francija je ponovila, da vnovična preložitev brexita "ni nikomur v interesu". "Dogovor je bil izpogajan. Zdaj je na potezi britanski parlament, da pove, ali ga sprejema ali zavrača," so po današnjem razpletu v britanskem parlamentu sporočili iz francoske predsedniške palače.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki zastopa glavno opozicijsko stranko v parlamentu, je pozval premiera, naj spoštuje zakonodajo in zaprosi za preložitev brexita. Letwinovo dopolnilo so podprli tudi poslanci iz vrst severnoirske unionistične stranke DUP.

Nekdanji torijec Letwin, ki zdaj nastopa kot neodvisni poslanec, je še pred glasovanjem v poslanski zbornici dejal, da je njegov amandma "zavarovanje" pred "avtomatičnim zdrsom" Združenega kraljestva iz EU 31. oktobra, če ne bo pravočasno sprejeta ustrezna zakonodaja.

Evropska komisija od Londona pričakuje pojasnilo naslednjih korakov. | Foto: Reuters Evropska komisija od Londona pričakuje pojasnilo naslednjih korakov. Foto: Reuters Bruselj od Londona pričakuje informacije o naslednjih korakih o brexitu

Evropska komisija je po današnji odločitvi britanskih poslancev pozvala London, naj pojasni svoje naslednje korake.

"Komisija je seznanjena z današnjim glasovanjem v poslanski zbornici o tako imenovanem Letwinovem dopolnilu, zaradi katerega dogovor o izstopu danes ni bil dan na glasovanje. Zdaj je na britanski vladi, da nas čim prej obvesti o nadaljnjih korakih," je tvitnila tiskovna predstavnica Evropske komisije Mina Andreeva.

Johnson ob začetku razprave dejal, da je to "zgodovinska priložnost" za korak naprej

Johnson je na začetku današnje razprave o novem dogovoru o brexitu v poslanski zbornici poudaril, da je to "zgodovinska priložnost", da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej.

Dogovor po njegovih besedah omogoča državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja".

Johnson je spomnil, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. "Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU," je dejal. Tako javnost kot predstavniki EU "si močno želijo", da "se brexit reši", je poudaril.

Kot poroča BBC, se množica počasi vije proti trgu pred parlamentom. | Foto: Reuters Kot poroča BBC, se množica počasi vije proti trgu pred parlamentom. Foto: Reuters

Dogovor, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, je Johnson označil za "najboljšo mogočo rešitev", njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah "nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča". Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu, "da znova pridobi nadzor" in tako koristi "vsej državi, vključno s Severno Irsko".

Dogovor še slabši od predloga prejšnje premierke Mayeve

Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor "še slabši" od predloga prejšnje premierke Therese May. Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovem mnenju "prazne", zato Johnsonu "ne gre zaupati". Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili "potegniti za nos", je dejal. "Današnje glasovanje za dogovor ne bo končalo brexita. Ne bo prineslo gotovosti, končno besedo naj ima ljudstvo," je dodal.

britanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je dejal, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "znova pridobijo nadzor" nad ribištvom.

brexit | Foto: Reuters Foto: Reuters

Johnson je Letwina med razpravo pozval, naj dopolnilo umakne. Po njegovem bi bila ogromna škoda, če bi preprečili možnost, da bi poslanci danes glasovali o sporazumu.

britanski parlament | Foto: Reuters Foto: Reuters

Jean Claud Juncker
Novice Dogovor o brexitu je dosežen

"Priložnost, da končno naredimo to, kar smo obljubili"

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. "V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo potem že zunaj EU," je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. "To je priložnost za nas, demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma leta 2016 in vsaj malo vrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države," je zapisal.

"Znova lahko prevzamemo nadzor nad svojim denarjem, svojimi mejami, svojimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic," je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.

Boris Johnson | Foto: Reuters Foto: Reuters

Opozicijske stranke in premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, so v minulih dneh zavrnili dogovor, a jih je Johnson z ekipo v zadnjih 48 urah na vse mogoče načine poskušal prepričati o podpori.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Brexit
Novice Tusk: Temelji za dogovor o brexitu so pripravljeni
Ne spreglejte