Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2019,
11.43

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

22

Natisni članek

brexit Velika Britanija Jean Claude Juncker

Četrtek, 17. 10. 2019, 11.43

4 leta, 6 mesecev

Dogovor o brexitu je dosežen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

22

Jean Claud Juncker | Pogajalci EU in Združenega kraljestva so dosegli dogovor o brexitu. Na fotografiji odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. | Foto Reuters

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so dosegli dogovor o brexitu. Na fotografiji odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Foto: Reuters

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so dosegli dogovor o brexitu. "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Dogovor med stranema morajo zdaj potrditi še v britanskem parlamentu, pri čemer pa bi se lahko tudi zapletlo.

Voditelji članic EU so danes v Bruslju podprli dogovor o brexitu, ki so ga dosegli pogajalci unije in Združenega kraljestva. Ob tem so institucije EU pozvali k izvedbi vseh korakov, potrebnih za zagotovitev uveljavitve ločitvenega sporazuma 1. novembra.  V njihovih sklepih, ki sicer še niso objavljeni, po neuradnih navedbah ni omenjena možnost vnovične preložitve brexita. Dogovor morajo zdaj potrditi še države članice in Evropski parlament, ki bi lahko po neuradnih navedbah o tem odločal prihodnji teden v Strasbourgu.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dogovor opisal kot pošten in uravnotežen za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem držav članic Unije priporočil, da ga podprejo. Dodal je, da je vesel dogovora, a žalosten zaradi brexita. Urejen brexit je mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno, je ob predstavitvi dogovora menil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. "Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je dejal Barnier.

Brexit
Novice Tusk: Temelji za dogovor o brexitu so pripravljeni

Privolili v odpravo spornega irskega varovala

Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, kar je bilo za unijo ključno, je izpostavil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. | Foto: Reuters Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, kar je bilo za unijo ključno, je izpostavil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier. Foto: Reuters Opozoril je na pomembno spremembo v odnosu do dogovora, o katerem so se dogovorili z nekdanjo britansko premierko Thereso May, in sicer, da so privolili v odpravo spornega irskega varovala in ga zamenjali z novim pristopom.

Pravno besedilo dogovora je že javno objavljeno. Barnier je navedel štiri ključne elemente: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, Severna Irska ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjeno je vprašanje vloge severnoirskih oblasti.

Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Šarec upa, da bo dogovor o brexitu dobil podporo na Otoku

Premier Marjan Šarec je vesel dogovora o brexitu in upa, da bo ta dobil podporo na Otoku, saj se čas zdaj resnično izteka. Na vprašanje, ali brexit 31. oktobra torej bo, je premier odgovoril, da se morajo voditelji najprej seznaniti s poročilom Barnierja in videti, kakšno je razpoloženje. Če bodo na Otoku zavrnili tudi ta dogovor, ki je zagotovo boljši rezultat, kot če dogovora ne bi bilo, je to ena od zadnjih možnosti ali zadnja, je še opozoril Šarec.

brexit
Novice Barnier: Dogovor o brexitu še mogoč ta teden, a pot do njega vse težja

Johnson za zdaj brez podpore ulstrskih unionistov

Dosežen dogovor je na Twitterju komentiral tudi britanski premier Boris Johnson. "Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor," je sporočil. Johnson je britanske poslance pozval k podpori dogovoru, češ da se bodo lahko tako posvetili drugim pomembnim nalogam, kot so življenjski stroški, nacionalni zdravstveni sistem, kriminal in okolje.

A podpore med poslanci Johnson še nima zagotovljene. Severnoirska stranka DUP, ki Johnsonovi manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino v britanskem parlamentu, je namreč sporočila, da dogovora ne podpira, saj ta popolnoma uničuje velikonočnega sporazuma, ki je končal tri desetletja prelivanja krvi na Severnem Irskem.

Boris Johnson za zdaj še ne more računati na to, da bodo britanski poslanci podprli, kar je izpogajal v pogovorih z Brusljem. | Foto: Reuters Boris Johnson za zdaj še ne more računati na to, da bodo britanski poslanci podprli, kar je izpogajal v pogovorih z Brusljem. Foto: Reuters

V DUP poudarjajo, da so si vseskozi prizadevali za urejen izstop Velike Britanije iz EU, ob tem pa da so dali tudi jasno vedeti, da bodo podprli zgolj ureditev, ki bo dolgoročno tako v ekonomskem kot ustavnem interesu Severne Irske. Trenutni dogovor po njihovih besedah tega ne zagotavlja.

Britanska vlada se je po njihovih besedah oddaljila od načela, da bi morala biti nova ureditev stvar odločanja tako unionistov kot nacionalistov na Severnem Irskem. "Načela sporazuma iz Belfasta glede privolitve so bila zavržena v prid večinskemu glasovanju o zgolj tem vprašanju," so sporočili ulstrski unionisti in dodali, da to popolnoma uničuje velikonočni sporazum.

Boris Johnson
Novice Johnson bo zaprosil za preložitev brexita, če ne bo dogovora z EU

Laburisti proti novemu dogovoru, vprašljiva tudi podpora vseh konservativcev

Britanski parlament bo o dogovoru odločal na izrednem zasedanju v soboto. Od leta 1939 je parlament le štirikrat zasedal na soboto, nazadnje zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke 3. aprila 1982. Izid glasovanja je težko napovedati, saj so poslanci globoko razdeljeni glede vprašanja brexita. Podpora dogovoru po poročanju BBC ni zagotovljena niti v vrstah konservativcev, zaradi česar je mogoče pričakovati zelo intenzivno uveljavljanje strankarske discipline.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je medtem poslance že pozval, naj dogovor zavrnejo, češ da je še slabši od dogovora, ki ga je izpogajala Johnsonova predhodnica Theresa May. Predlogi bi po njegovem mnenju med drugim lahko ogrozili varnost hrane, znižali okoljske standarde in zmanjšali delavske pravice. "Brexit bi najbolje uredili, če bi dali ljudem zadnjo besedo na javnem glasovanju," je poudaril Corbyn.

Izid glasovanja v britanskem parlamentu je težko napovedati, saj so poslanci globoko razdeljeni glede vprašanja brexita. | Foto: Getty Images Izid glasovanja v britanskem parlamentu je težko napovedati, saj so poslanci globoko razdeljeni glede vprašanja brexita. Foto: Getty Images

Voditeljica liberalnih demokratov Jo Swinson je sporočila, da si bo njena stranka še naprej prizadevala za drugi referendum o izstopu iz Unije. "Boja za ustavitev brexita še zdaleč ni konec," je dejala. Johnsonov dogovor je označila kot slabega za britansko gospodarstvo, javne storitve in okolje.

Varadkar: Dogovor o brexitu je dober za Irsko in Severno Irsko

Nov dogovor med EU in Johnsonom je dober tako za Irsko kot Severno Irsko, je v odzivu ocenil irski premier Leo Varadkar. "Imamo dogovor o brexitu, ki omogoča Združenemu kraljestvu, da z dogovorom zapusti EU. Imamo edinstveno rešitev za Severno Irsko, ki upošteva njeno edinstveno zgodovino in geografijo. Je dober za Irsko in Severno Irsko," je tvitnil Varadkar. Dodal je, da je dogovor preprečil trdno mejo med obema deloma na Irskem otoku in zaščitil mesto Irske na enotnem trgu EU.

Mayevi ni uspelo prepričati britanskih poslancev

Prva je dogovor med EU in Združenim kraljestvom dosegla že nekdanja britanska premierka Theresa May, a ji z njim ni uspelo prepričati britanskih poslancev, zato je letos odstopila. Združeno kraljestvo bi moralo EU zapustiti že marca letos, a so nato izstop preložili.

Glavni kamen spotike je bil več kot tri leta po referendumu o brexitu carinski nadzor na meji med Irsko kot članico EU in Severno Irsko kot delom Združenega kraljestva na irskem otoku. To bo po brexitu, ki je predviden za 31. oktober, edina edina kopenska meja med Unijo in Združenim kraljestvom.

brexit
Novice Brexit: slovensko podjetje povečalo zaloge v britanskem skladišču

 

Ne spreglejte