Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 10. 2019,
12.02

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

Michel Barnier brexit Boris Johnson pogajanja

Sreda, 16. 10. 2019, 12.02

4 leta, 6 mesecev

Tusk: Temelji za dogovor o brexitu so pripravljeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
Brexit | Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk verjame, da bi podrobnosti o dogovoru med Brusljem in Londonom lahko izpogajali v prihodnjih urah. | Foto Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk verjame, da bi podrobnosti o dogovoru med Brusljem in Londonom lahko izpogajali v prihodnjih urah.

Foto: Reuters

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes sporočil, da so pripravljeni temelji dogovora o brexitu. Kot je še dejal poljskim novinarjem v Bruslju, bi dogovor teoretično lahko sprejeli v četrtek in se tako izognili kaotičnemu brexitu. Pogajanja se medtem nadaljujejo, dogovora pa nocoj še ne gre pričakovati. Večina glavnih točk naj bi bila sicer že dogovorjena. 

Pogajalci pripravljajo predlog dogovora, ki bi ga v četrtek obravnavali voditelji držav članic EU. Besedilo, ki ga pripravljajo, je s pravnega vidika zapleteno, to pa terja svoj čas, pojasnjujejo viri v Bruslju. Najtrši oreh v pogajanjih med EU in Veliko Britanijo o ločitvenem sporazumu je meja med Irsko in Severno Irsko, ki bo kot del Združenega kraljestva po brexitu izstopila iz Unije.

Tusk: Temelji za dogovor so pripravljeni

Pogajanja po navedbah predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska gredo v pravo smer. Britanski minister za brexit Steve Barclay je pogovore za zaprtimi vrati označil za intenzivne, je pa potrdil, da bo Velika Britanija zaprosila za dodatno podaljšanje roka za izstop Združenega kraljestva iz EU, če dogovora do sobote ne bo.

Tusk je dejal, da je na britanski strani prisoten precejšen nemir" "A kot ste verjetno že opazili, je z brexitom in našimi britanskimi partnerji vse mogoče," je dodal predsednik Evropskega sveta. "Včeraj zvečer bi lahko stavil, da je vse dogovorjeno, danes je na britanski strani nekaj pomislekov," je še povedal in dodal, da je o dogovoru še vedno optimističen.

brexit
Novice Barnier: Dogovor o brexitu še mogoč ta teden, a pot do njega vse težja

Johnson: Dober dogovor o brexitu je še vedno mogoč

Britanski premier Boris Johnson je danes povedal ministrom svoje vlade, da je dober dogovor o brexitu še vedno mogoč, da pa so za potrditev dogovora nujni nadaljnji pogovori. Tiskovni predstavnik britanskega premierja je potrdil, da so bili pogovori o brexitu pred vrhom v Bruslju osrednja tema današnje seje britanske vlade. Dodal je, da so ministre seznanili, da je še možnost dobrega dogovora, da pa ta še ni sklenjen, ker je odprtih "še več pomembnih zadev".

Britanski premier Boris Johnson je danes povedal ministrom svoje vlade, da je dober dogovor o brexitu še vedno mogoče, a da so za potrditev dogovora nujni nadaljnji pogovori. | Foto: Reuters Britanski premier Boris Johnson je danes povedal ministrom svoje vlade, da je dober dogovor o brexitu še vedno mogoče, a da so za potrditev dogovora nujni nadaljnji pogovori. Foto: Reuters

Povedal je še, da so ministri premierju zagotovili polno podporo za prizadevanja za dogovor do izteka roka in da še niso končani pogovori z ulstrskimi unionisti (DUP), ki manjšinski konservativni vladi zagotavljajo večino v parlamentu. Vodja stranke Arlene Foster je dejala, da je treba doseči razumen dogovor, ki ga bodo lahko podprli unionisti in nacionalisti.

Tudi irski premier Leo Varadkar, ki se je danes pogovarjal z Johnsonom, je dejal, da je še mogoče doseči dogovor do konca meseca, da pa je še vedno treba rešiti precej zadev.

Ne spreglejte