SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Johnson: Danes zgodovinska priložnost za korak naprej

0,32

termometer

Boris Johnson
Britanski premier Boris Johnson mrzlično išče podporo britanskih poslancev za dogovor o brexitu, ki ga je v četrtek sklenil z Brusljem. Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je na začetku današnje razprave o novem dogovoru o brexitu v poslanski zbornici poudaril, da je to "zgodovinska priložnost", da Združeno kraljestvo končno naredi korak naprej. Dogovor po njegovih besedah omogoča državi, da zapusti EU, hkrati pa ohrani "najtesnejše odnose prijateljstva in sodelovanja".

Jean Claud Juncker Novice Dogovor o brexitu je dosežen

Seja spodnjega doma britanskega parlamenta se je začela ob 10.30 po srednjeevropskem času. Britanski premier Boris Johnson je na začetku današnje razprave spomnil, da so volivci na referendumu glasovali za izstop iz EU, in pozval poslance, da sledijo njihovi volji. Po njegovih besedah je zdaj čas, da se to vprašanje končno reši, saj preveč razdvaja družbo. "Nujno je, da naredimo korak naprej in na novo vzpostavimo odnose s partnerji v EU," je dejal. Tako javnost kot predstavniki EU "si močno želijo", da "se brexit reši", je poudaril.

Dogovor še slabši od predloga prejšnje premierke

Dogovor, ki sta ga London in Bruselj dosegla v četrtek, je Johnson označil za "najboljšo možno rešitev", njegova zavrnitev pa bi bila po njegovih besedah "nesmiselna, potratna in globoko razdvajajoča". Brexit po njegovih besedah omogoča Združenemu kraljestvu "da ponovno pridobi nadzor" in tako koristi "celotni državi, vključno s Severno Irsko".

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je nasprotno zatrdil, da je najnovejši dogovor "še slabši" od predloga prejšnje premierke Therese May. Obljube o zaščiti okolja in delavskih pravic so po njegovih ocenah "prazne", zato Johnsonu "ne gre zaupati". Treba je zaščititi prihodnje generacije, zato se laburistični poslanci ne bodo pustili "potegniti za nos", je dejal.

britanski parlament Foto: Reuters

Poslanec Škotske nacionalne stranke Ian Blackford je ocenil, da je predlagani dogovor slab za Škotsko, in vprašal, zakaj Škotska ni deležna enakih zagotovil kot Severna Irska. Johnson mu je odgovoril, da imajo Škoti zdaj priložnost, da "ponovno pridobijo nadzor" nad ribištvom.

Predsednik poslanske zbornice John Bercow je še pred začetkom razprave napovedal, da bo danes dal na glasovanje dopolnilo poslanca Oliverja Letwina. Ta predlaga, da bi rok za britanski izstop iz EU z 31. oktobra podaljšali, dokler ne bi dogovor opravil celotne parlamentarne poti in dokončno postal zakon.

S sprejetjem tega dopolnila bi poslanci Johnsona prisilili, da Bruselj zaprosi za podaljšanje izstopa Združenega kraljestva iz EU do 31. januarja prihodnje leto, kar ga sicer zavezuje že zakon.

 

Zadnja možnost za premierja, da pridobi podporo poslancev

Po poročanju BBC naj bi imel predlog nekdanjega konservativnega poslanca Letwina danes veliko možnosti, da bi bil sprejet. Če bo parlament to dopolnilo podprl, konservativci napovedujejo, da danes ne bodo glasovali o izstopnem dogovoru, poroča BBC. Vir iz Downing Streeta je namreč za BBC poudaril, da bi v primeru sprejetja tega amandmaja konservativci zapustili sejo. Začetek glasovanj je sicer predviden okoli 15.30 po srednjeevropskem času.

Še pred današnjo sejo spodnjega doma britanskega parlamenta je Johnson v javnem pismu znova pozval poslance, naj podprejo dogovor. "V manj kot dveh tednih, 31. oktobra, bomo že zunaj EU," je zapisal v pismu, ki ga je objavil časnik The Sun. "To je priložnost za nas demokrate, da končno naredimo to, kar smo obljubili: udejanjimo rezultat referenduma iz leta 2016 in vsaj malo vrnemo zaupanje v našo politiko. Hkrati je to dober dogovor za vse dele naše države," je zapisal.

Boris Johnson Foto: Reuters

"Ponovno lahko prevzamemo nadzor nad našim denarjem, našimi mejami, našimi zakoni. In lahko bomo sklepali prostotrgovinske sporazume po svetu, ki lahko privedejo do na tisoče služb in znižanja vaših položnic," je dodal v nagovoru bralcev omenjenega časnika.

Opozicijske stranke in premierjevi siceršnji zavezniki, severnoirska stranka DUP, so v minulih dneh zavrnili dogovor, a jih je Johnson z ekipo v zadnjih 48 urah na vse možne načine poskušal prepričati o podpori. Za potrditev dogovora potrebuje 320 glasov.

Od leta 1939 so britanski poslanci le štirikrat zasedali na soboto, nazadnje 3. aprila 1982 zaradi argentinske invazije na Falklandske otoke.

Boris Johnson Novice "Časa ni več. Duh je ušel iz steklenice." #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin