SiolNET. Novice Svet
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nizozemsko tožilstvo brez odgovorov na okoliščine Praljkovega samomora

0,21

termometer

Slobodan Praljak | Praljak je po izreku pravnomočne sodbe na 20 let zapora v sodni dvorani 29. novembra lani zavpil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke spil kalijev cianid, v bolnišnici v Haagu pa kasneje umrl. | Foto: Reuters
Praljak je po izreku pravnomočne sodbe na 20 let zapora v sodni dvorani 29. novembra lani zavpil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke spil kalijev cianid, v bolnišnici v Haagu pa kasneje umrl. Foto: Reuters

Nizozemsko tožilstvo je danes sporočilo, da preiskava o okoliščinah samomora haaškega obsojenca za vojne zločine in nekdanjega poveljnika bosanskih Hrvatov Slobodana Praljka ni pokazala, kdaj in kako je visoki hrvaški častnik pridobil kalijev cianid, s katerim se je zastrupil konec novembra lani po izreku pravnomočne sodbe v Haagu.

Nizozemski preiskovalci niso ugotovili nobenega kaznivega dejanja pri okoliščinah, ki so pripeljale do samomora visokega častnika hrvaške vojske in Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) generala Praljka.

Slobodan Praljak Novice Za Praljakov samomor ne bo odgovarjal nihče

Kot so pojasnili na spletni strani tožilstva, niso ugotovili, na kakšen način in kdaj je Praljak pridobil strup. Pregledali so tudi posnetke nadzornih kamer, na katerih ni bilo videti, da bi Praljku kdo posredoval strup niti da je imel pokojni general stekleničko, iz katere je spil strup.

Poudarili so, da na Nizozemskem posedovanje kalijevega cianida ni kaznivo dejanje in da gre za suho snov, ki jo je Praljak lahko hranil dlje časa. Ocenjujejo, da je Praljak načrtoval samomor v primeru pravnomočne sodbe, s katero bi bil spoznan za krivega.

Slobodan Praljak Novice Sodišče: Praljakovega strupa ne bi mogli odkriti

Samomor naj bi storil, ker ne bi mogel živeti z obsodbo

Do podobnih ugotovitev je prišla tudi interna preiskava, ki so jo decembra lani končali na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanjega Jugoslavije, preden so po 24 letih delovanja zaprli svoja vrata.

Slobodan Praljak Novice Na zagrebškem pokopališču pokopali haaškega obsojenca Praljaka

Praljak je po izreku pravnomočne sodbe na 20 let zapora v sodni dvorani 29. novembra lani zavpil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke spil kalijev cianid, v bolnišnici v Haagu pa kasneje umrl.

Praljkova hrvaška odvetnica je ocenila, da je njen klient naredil samomor, ker ne bi mogel živeti z obsodbo za vojne zločine.

Slobodan Praljak Novice V Praljakovi celici našli skrivnostno kuverto Slobodan Praljak Novice Praljak umrl zaradi odpovedi srca. Zaužil je kalijev cianid. Slobodan Praljak Novice Praljak spil "smrtonosen kemijski produkt" #video haag, sodba Novice Haaški obsojenec Praljak po zaužitju strupa umrl #video
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin