SiolNET. Novice Svet
3,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Praljakovi celici našli skrivnostno kuverto

3,55

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obtoženec za vojne zločine v BiH Slobodan Praljak, ki je na sodišču v Haagu spil kalijev cianid in umrl, naj bi pred tem v celici zapora pustil pismo.

Praljak je že pred dvema letoma svoji družini poslal pismo z navodilom, naj ga odprejo le v primeru njegove nenadne smrti, po njegovem samomoru pred očmi milijonov pa so v njegovi zaporniški celici našli še njegovo zadnje pismo. Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo skrivnostno pismo naslovljeno na Niko Pinter, njegovo odvetnico.

Pinterjeva je razkrila, da jo je dan po Praljakovem samomoru poklicala nizozemska preiskovalna sodnica in sporočila, da so med pregledom celice njene stranke med drugim našli pismo.

Vsebine pisma odvetnica še ne pozna, saj je trenutno del preiskave o samomoru. Preiskavo je sprožilo nizozemsko tožilstvo, svojo preiskavo pa vodi tudi haaško sodšče za zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki bo konec leta sicer končalo svoje delo. Izrek sodbe Praljaku in njegovim soobtoženim je bila zadnja sodba, ki jo je sodišče izreklo.

Eno od glavnih vprašanj ostaja, kdo je Praljaku priskrbel stekleničko s strupom in kako jo je lahko obtoženi pretihotapil v sodno dvorano.

Strup skrival med zdravili?

"General Praljak je imel zdravstvene težave, k čemur je zagotovo pripomogel tudi stres, ki mu je bil podvržen zadnja leta. Zato je imel pri sebi v svoji celici že dlje časa nekaj stekleničk z zdravili, med katere je lahko skril tudi strup. Kdaj, kako in od koga ga je dobil, je treba še ugotoviti, za zdaj pa je jasno, da stražarji niso preverjali vsebine stekleničk, ker se je bližal konec dela sodišča in je bil nadzor bolj ohlapen," je za Večernji list povedal neimenovan bližnji Praljakov prijatelj.

 

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin