SiolNET. Novice Svet
2,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče: Praljakovega strupa ne bi mogli odkriti

2,78

termometer

 | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kalijevega cianida, ki ga je konec novembra zaužil bosanski Hrvat Slobodan Praljak in tako naredil samomor na haaškem sodišču, ne bi mogli odkriti, preden ga je 72-letnik zaužil, je razvidno iz interne preiskave haaškega sodišča, ki so jo objavili v nedeljo.

Praljak je storil samomor, ko so mu izrekli pravnomočno sodbo, s katero je bila njegova pritožba zavrnjena. Čeprav so ga nemudoma odpeljali v bolnišnico, je še isti dan umrl zaradi odpovedi srca.

"Ni ukrepov, ki bi zagotovili odkritje strupa na katerikoli točki," je sporočil sodnik Hassan Jallow, ki vodi interno preiskavo sodišča glede Praljakovega samomora. Nadaljeval je, da v preiskavi niso zasledili nikakršnih pomanjkljivosti ali napak glede ravnanja s pridržanimi osebami.

Sodeč po ugotovitvah preiskave bi bilo zaradi omejitev v pravilih glede temeljitega pregleda oseb in opreme v priporu haaškega sodišča in na sodišču zelo težko odkriti tako majhen predmet. Ni pa še mogoče reči, kako je Praljaku uspelo dobiti strup in ga pretihotapiti na sodišče, je dodal. Pri tem je opozoril, da sodišče ni imelo nobenih informacij ali namigov o Praljakovem načrtu.

Mednarodno sodišče Haag | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v začetku decembra začelo preiskavo, kako je Praljaku kljub strogim varnostnim ukrepom uspelo pretihotapiti strup na sodišče in ga zaužiti med branjem sodbe, ki so jo prenašali po vsem svetu.

Ločeno vodi preiskavo tudi nizozemsko tožilstvo, ki prav tako preiskuje, kako je Praljaku uspelo dobiti stekleničko s strupom in jo nato pretihotapiti na sodišče.

Haaško sodišče je konec novembra v prizivnem postopku nekdanjemu načelniku generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Praljaku potrdilo sodbo 20 let zapora. Po branju sodbe je vzkliknil, da ni vojni zločinec, in zaužil strup.

Isti dan pa so potrdili sodbe še petim nekdanjim visokim predstavnikom samooklicane medvojne hrvaške tvorbe Herceg-Bosne - nekdanjemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora, nekdanjemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let, načelniku generalštaba HVO Milivoju Petkoviću na 20 let zapora ter nekdanjemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću na 16 ter šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću na deset let.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin