Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
21.26

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Natisni članek

Slobodan Praljak Haag

Petek, 1. 12. 2017, 21.26

6 let, 4 mesece

Praljak umrl zaradi odpovedi srca. Zaužil je kalijev cianid.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

16

Slobodan Praljak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pravnomočno obsojeni vojni zločinec Slobodan Praljak, ki je med branjem sodbe na sodišču v Haagu pred kamerami spil strup in zatem umrl, je za seboj pustil poslovilno pismo, poročajo hrvaški mediji. Nizozemsko tožilstvo pa je sporočilo, da je Praljak zaužil kalijev cianid, umrl pa zaradi zastoja srca.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je toksikološka preiskava pokazala, da je imel general v krvi kalijev cianid. "To je povzročilo odpoved srca, kar nakazuje domnevni vzrok smrti".

Samomor pripravljal že pred dvema letoma?

Večernji list piše, da se je Praljak na samomor pripravljal že pred dvema letoma. "Ne želim ne groba ne pogreba, moj pepel raztresite po Mirogoju," med drugim piše v pismu, ki ga je Praljak pred dvema letoma poslal na svoj dom v zagrebškem Kraljevcu z navodilom, da pismo odprejo samo v primeru njegove nenadne smrti.

Večernji list hkrati piše, da je pomoč za Praljaka v sodno dvorano prišla prepozno. "Ne glede na to, kakšen strup je popil, bi mu morali izprazniti želodec in dati aktivno oglje, kar pa je mogoče narediti samo v bolnišnici, kamor so ga prepeljali prepozno," piše časnik.

"Bilo je grozno. Bilo je, kot da bi ga zapustilo življenje."

Za Jutarnji list je spregovorila Praljakova odvetnica Nika Pinter. "Zavestno je sprejel to odločitev. Ni hotel sprejeti takšne sodbe, ker ni bil poveljnik, ki bi sedel v pisarnah, bil je na terenu, za vsak zločin je iskal odgovornost," je povedala odvetnica. "Težko si predstavljam, kako je preživel noč, ko je razmišljal o tem," je dodala o zadnji noči svoje stranke. Drugi odvetniki, prisotni v sodni dvorani v času dramatičnega dogajanja, so opisali trenutke, ki so sledili Praljakovemu zaužitju strupa. Dejali so, da ni bilo opaziti, da bi načrtoval kaj takega. "Bilo je grozno, v nekem trenutku je padel na stol, bilo je, kot da bi ga zapustilo življenje," je za Jutarnji list povedala oseba, ki noče biti imenovana.

Čović v Zagrebu: Haaška sodba je zločinska

Predsedujoči predsedstva BiH Dragan Čović je med današnjim obiskom v Zagrebu povedal, da je sodba haaškega sodišča proti šesterici Hrvatov "zločinska do vsakega častnega predstavnika HVO (Hrvaškega obrambnega sveta) in hrvaškega naroda". Čović se bo zvečer sestal tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Predstavnik hrvaškega naroda v predsedstvu BiH in predsednik HDZ BiH Čović je danes zavrnil navedbe iz haaške sodbe o skupnem zločinskem načrtu v BiH. Med današnjim obiskom na Hrvaški akademiji znanosti in umetnosti je zatrdil, da "BiH ne bi obstajala v svojih današnjih mednarodno priznanih mejah, če ne bi bilo HVO".

"Dokler so Hrvati konstitutivni narod, bo to najboljše jamstvo za obstoj BiH", je Čovićevo izjavo povzel hrvaški radio.

Medtem se nadaljujejo tudi kritike na račun varnosti v zaporu, ker je Praljak lahko strup prinesel v sodno dvorano. 


Preberite še:
Hrvaška politika bo še naprej branila kult Franja Tuđmana


Praljak je strup spil za tem, ko mu je prizivno sodišče potrdilo 20-letno zaporno kazen za vojne zločine na območju BiH. Nekdanji poveljnik bosanskih Hrvatov je bil obsojen skupaj z nekdanjim predsednikom vlade Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, nekdnajim obrambnim ministrom Brunom Stojićem, načelnikom generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Milivojem Petkovićem, nekdanjim šefom vojaške policije Valentinom Ćorićem in šefom komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavom Pušićem.

Hrvaška policija preiskuje grožnje s smrtjo poslancema in novinarjem

Hrvaško notranje ministrstvo je danes potrdilo, da preiskujejo grožnje s smrtjo, ki sta jih na spletnih družbenih omrežjih prejela opozicijska saborska poslanca Vesna Pusić in Goran Beus Richembergh ter uredništvo novičarskega spletnega portala index.hr zaradi izjav in zapisov o obsojenem vojnem zločincu Slobodanu Praljaku.

Policija resno jemlje vse grožnje, ki so bile izrečene novinarjem zaradi opravljanja njihovega dela in v skladu s tem tudi ukrepa, so povedali na hrvaškem notranjem ministrstvu. Policija je tudi potrdila, da poteka preiskava v primeru groženj nekdanji hrvaški zunanji ministrici Pusićevi in njenemu kolegu iz stranke Državljansko-liberalna zveza (Glas) Goranu Beusu Richemberghu. STA

Ne spreglejte