Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

15

Natisni članek

noad Kolinda Grabar-Kitarović Haag Slobodan Praljak

Četrtek, 30. 11. 2017, 13.05

6 let, 4 mesece

Grožnje s smrtjo Pusićevi in njenemu strankarskemu kolegu

Praljak spil "smrtonosen kemijski produkt" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,35

15

Slobodan Praljak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nizozemski preiskovalci so uradno sprožili preiskavo samomora obsojenca haaškega sodišča, nekdanjega poveljnika bosanskih Hrvatov Slobodana Praljaka. Nizozemski tožilec je ob tem sporočil, da je obdukcija trupla prioriteta.

Preiskovalci se bodo osredotočili na vprašanji, kaj je bilo usodno za Praljaka in ali mu je kdo pomagal pridobiti domnevni strup. Tožilec je dejal, da je Praljak včeraj med branjem sodbe v sodni dvorani Mednarodnega sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu spil "smrtonosen kemijski produkt". Izvedli bodo obdukcijo, vsebino kozarca pa poslali na toksikološke teste.

Praljak ni prvi, ki si je vzel življenje oziroma umrl med sojenjem na haaškem sodišču, je pa prvi, ki je storil samomor v javnosti. Leta 1998 se je v svoji celici ubil hrvaški Srb Slavko Dokmanović, istega leta je naravne smrti umrl bosanski Srb Milan Kovačević. Življenje si je v svoji celici vzel še nekdanji voditelj hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milan Babić, in sicer leta 2006. Istega leta so mrtvega v celici našli še nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića, umrl je zaradi infarkta.

Video: Planet TV


Haaško sodišče je v prizivnem postopku potrdilo sodbe na prvi stopnji šestim nekdanjim visokim predstavnikom samooklicane medvojne hrvaške tvorbe Herceg-Bosne – nekdanjemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću na 25 let zapora, nekdanjemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću na 20 let, načelniku generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Milivoju Petkoviću na 20 let, nekdanjemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću na 16 let, šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću pa na 10 let zapora. Praljaku, nekdanjemu načelniku generalštaba HVO, je potrdilo sodbo 20 let zapora.

Grožnje s smrtjo Pusićevi in njenemu strankarskemu kolegu

Vesna Pusić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poslanca hrvaške opozicijske stranke Državljansko-liberalna zveza (Glas) Vesna Pusić in Goran Beus Richembergh sta danes policiji prijavila grožnje s smrtjo, ki sta jih prejela na spletnih družbenih omrežjih zaradi svojih stališč o pravnomočni sodbi haaškega sodišča proti šesterici Hrvatov iz BiH.

Beus Richembergh je v sredo na svojem profilu na Facebooku objavil, da je Praljak storil samomor na haaškem sodišču kot pravnomočno obsojeni vojni zločinec in da je vodstvo vladajoče stranke HDZ z minuto molka za Praljaka v hrvaškem saboru poskušalo instrumentalizirati parlament.

Novinarjem je danes povedal, da je po objavi prejel več kot sto primitivnih žaljivk, a tudi konkretne grožnje s smrtjo njemu in njegovim družinskim članom. Na svojo stran na Facebooku je prejel tudi fotografijo pištole in grožnjo, da bo ustreljen. Potrdil je, da je grožnje prijavil na policiji, vendar ne bo zaprosil za policijsko zaščito.

S smrtjo so grozili tudi nekdanji hrvaški zunanji ministrici Pusićevi, ki je v sredo menila, da so zaporne kazni za šesterico Hrvatov iz BiH posledica slabe in zgrešene politike vrha hrvaške države v devetdesetih letih, je objavila stranka Glas na Facebooku. Tudi Pusićeva je grožnje prijavila policiji. Dolgoletna hrvaška političarka je v preteklosti tudi v saboru večkrat govorila o napačni politiki hrvaškega državnega vrha do BiH ob koncu prejšnjega stoletja.

Eden od saborskih poslancev HDZ Josip Đakić je na grožnje svojima saborskima kolegoma odgovoril, da jima bo "sodil hrvaški narod na naslednjih volitvah". Trdi, da so tisti, ki so govorili o Hrvaški kot o agresorju v BiH, najbolj odgovorni za sredino sodbo. Ob tem je mislil na Pusićevo kot tudi na nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića, ki je haaškemu sodišču omogočil pregled dokumentov iz urada hrvaškega predsednika.

"Sodba ni usmerjena proti Hrvaški"

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes o obsodbi šesterici poudarila, da ni šlo za sodbo ne proti Hrvaški ne proti hrvaškemu narodu v BiH. Napovedala je, da bo obiskala BiH in da bo hrvaška stališča prihodnji mesec predstavila tudi v ZN. V saboru so se žrtev vojne v BiH spomnili z minuto molka.

Grabar-Kitarovićeva je po sodbi haaškega sodišča dejala, da Hrvaška v BiH ni bila agresor, kar so večinoma pisali tuji mediji, potem ko je prizivno sodišče včeraj potrdilo zaporne kazni šesterici. | Foto: STA , Grabar-Kitarovićeva je po sodbi haaškega sodišča dejala, da Hrvaška v BiH ni bila agresor, kar so večinoma pisali tuji mediji, potem ko je prizivno sodišče včeraj potrdilo zaporne kazni šesterici. Foto: STA , Grabar-Kitarovićeva je dejala, da Hrvaška v BiH ni bila agresor, temveč je storila največ za obstoj vse BiH. Spomnila je, da se je hrvaški narod v BiH prvi uprl velikosrbski agresiji. "Hrvaško ter Bosno in Hercegovino sta napadla Miloševićeva Srbija in t. i. JLA, Hrvaška ni napadla nikogar," je novinarjem dejala hrvaška predsednica.

"Raje je umrl, kot da bi živel kot obtoženec"

Dejala je, da morajo imeti Hrvati dovolj moči, da priznajo, da so nekateri rojaki storili vojne zločine, za katere morajo odgovarjati. Dodala je, da v Haagu niso kaznovali tistih, ki so storili zločine nad Hrvati.

Predsednica je izrazila sožalje družini generala Praljaka. Presodila je, da je ta "raje umrl, kot da bi živel kot obsojenec za zločine, za katere je trdno verjel, da jih ni storil". "Njegova poteza je zarezala v srce hrvaškega naroda, mednarodnemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji pa je pustila breme večnega dvoma, ali je uresničilo svojo nalogo," je dejala.

Ne spreglejte