Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
6.21

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

Hamas Palestina Gaza Izrael

Torek, 28. 11. 2023, 6.21

5 mesecev

54. dan vojne v Izraelu

Nova izmenjava ujetnikov: Gazo zapustilo 11 izraelskih talcev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

V skladu z dogovorom sta si Izrael in teroristična organizacija Hamas tudi v ponedeljek izmenjala ujetnike. Gazo je zapustilo 11 izraelskih talcev, med njimi tudi taki, ki imajo ob izraelskem še državljanstva Francije, Nemčije in Argentine, iz izraelskih zaporov pa so izpustili 33 Palestincev, od tega 30 mladoletnikov in tri ženske, so sporočile katarske oblasti.

Poudarki dneva:

15.24 Vodji obveščevalnih služb ZDA in Izraela v Dohi o naslednji fazi dogovora v Gazi

14.35 Lenarčič pozval k povečanju dostave goriva v Gazo
10.49 Humanitarna pomoč dosegla tudi sever Gaze
9.55 V Bolgariji zaradi povezav s Hamasom aretirali slovenskega državljana

6.18 Na območju Gaze se danes nadaljuje prekinitev spopadov
6.00 V izmenjavi ujetnikov osvobojenih 11 izraelskih talcev in 33 Palestincev

15.24 Vodji obveščevalnih služb ZDA in Izraela v Dohi o naslednji fazi dogovora v Gazi

Vodji ameriške in izraelske obveščevalne službe sta prispela v katarsko prestolnico Doha, da bi razpravljala o "naslednji fazi" morebitnega dogovora med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze, je danes povedal vir, seznanjen z obiskom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prva moža ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns in izraelskega Mosada David Barnea naj bi se v Dohi srečala s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, je še povedal vir, ki ni želel biti imenovan. Dodal je, da se srečanja udeležujejo tudi egiptovski predstavniki.

Namen pogovorov je "graditi na napredku dogovora o podaljšanem humanitarnem premoru in začeti nadaljnje razprave o naslednji fazi morebitnega dogovora", je po poročanju AFP povedal vir.

Katar je ob podpori Egipta in ZDA sodeloval v intenzivnih pogajanjih med Hamasom in Izraelom za podaljšanje začasnega premirja v Gazi, ki je stopilo v veljavo prejšnji petek in bilo v ponedeljek podaljšano za dva dni.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je danes dejal, da bodo podaljšanje začasnega premirja izkoristili za prizadevanja v smeri "trajnega premirja" med Izraelom in Hamasom v Gazi.

Ansari je ob tem potrdil, da se bo premirje nadaljevalo in da naj bi v dveh dneh podaljšanja iz Gaze izpustili skupno 20 talcev, izraelske zapore pa bo lahko zapustilo 65 Palestincev.

Opozoril je tudi na "minimalne kršitve" premirja v zadnjih dneh, a hkrati poudaril, da te niso bistveno vplivale na dogovor med Izraelom in Hamasom.

Doslej so v okviru štirih izmenjav izpustili 50 izraelskih talcev in 150 palestinskih zapornikov. Dodatno so izpustili še 19 talcev v okviru drugih dogovorov, med njimi tajske delavce.

14.35 Lenarčič pozval k povečanju dostave goriva v Gazo

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je danes pozval k povečani dostavi goriva v Gazo in pri tem opozoril, da izraelska omejitev goriva ovira izvajanje humanitarne pomoči. Spomnil je tudi, da resolucija Varnostnega sveta ZN od vseh strani zahteva neoviran dostop za humanitarno pomoč na območje.

"Pozivamo k povečanju dobave goriva za območje (Gaze)," je dejal Lenarčič na današnjem dogodku za novinarje v Bruslju, posvečenem humanitarni pomoči EU.

"Humanitarni dostop bi moral temeljiti na potrebah in ne na omejitvah," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal komisar, ki upa, da bo prišlo do daljše prekinitve ognja v vojni med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

Po besedah Lenarčiča se dostava pomoči v Gazo sooča z dvema ozkima grloma. Tovornjaki, ki so vstopali v Gazo prek mejnega prehoda Rafa - edinega prehoda med palestinsko enklavo in Egiptom, so morali opraviti varnostni pregled na točki, oddaljeni 90 minut vožnje. Druga težava pa je, da Izrael dovoli le omejene količine goriva v Gazo, ki "še vedno ne zadoščajo za potrebe" v enklavi.

Lenarčič je dejal, da Bruselj poziva k večji zmogljivosti pregledov tovornjakov in dovoljenju za dostavo večjih količin goriva v Gazo.

Opozoril je, da je gorivo bistveno za humanitarne operacije, bolnišnice, vodne postaje, obrate za razsoljevanje, vodne črpalke in pekarne. "Količine, ki trenutno dnevno vstopajo, za vse to niso dovolj," je dejal.

Lenarčič je tudi poudaril, da je resolucija Varnostnega sveta ZN s 16. novembra zavezujoča za vse strani in od njih zahteva, da omogočijo "neoviran dostop" za hrano, vodo, zdravila, gorivo in druge potrebne pripomočke za Gazo.

Ob tem je pripomnil, da Hamas ali, kot kaže, Izrael ne spoštujeta mednarodnega humanitarnega prava, še poroča AFP.

Ruth Munder
Novice 50 dni v ujetništvu teroristov: pretresljiva izpoved 78-letne Izraelke #video

10.49 Humanitarna pomoč dosegla tudi sever Gaze

Humanitarnim organizacijam je med humanitarnim premorom uspelo dostaviti pomoč tudi na sever Gaze. Kljub pozivom Izraela k evakuaciji s severa enklave na območju še vedno ostaja več sto tisoč ljudi. Podaljšanje prekinitve ognja bo omogočilo dobavo dodatne pomoči na območje, pa tudi nove izmenjave talcev in palestinskih zapornikov.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je danes sporočil, da so na sever dostavili hrano, vodo, šotore, odeje, zdravila in gorivo. Ker so dobili gorivo, bodo lahko znova zagnali naprave za razsoljevanje in pridobivanje vode. V hudo poškodovani bolnišnici Al Šifa v mestu Gaza pa jim je uspelo znova odpreti oddelek za dializo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob dvodnevnem podaljšanju prekinitve ognja bo Gazo dosegla še dodatna pomoč. Pred obalo Egipta v bližini mesta Al Ariš je v ponedeljek prispela tudi francoska bojna ladja, ki bo služila kot bolnišnica za ranjene civiliste, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA pa bodo poslale tri letala s hrano, zdravili in zimsko opremo. Gre za prvo ameriško vojaško letalo s pomočjo od začetka spopadov 7. oktobra. Prvo letalo bo predvidoma pristalo danes, druga dva pa v prihodnjih dneh.

V okviru dogovora o podaljšanju premirja se obetajo tudi nove izmenjave talcev in palestinskih zapornikov. Izrael je danes prejel nov seznam talcev, ki jih bodo predvidoma izpustili danes. O tem so že obvestili svojce talcev, ki naj bi jih izpustili. Predvidoma bo Hamas izpustil deset ljudi.

Vir blizu Hamasa je potrdil, da bodo izpustili 10 talcev v zameno za 30 zapornikov. Poleg tega nameravajo izpustiti še nekaj tujih delavcev, ki jih zadržujejo v Gazi.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je za televizijo Al Jazeera izrazil upanje, da se bo premirje še podaljšalo. Kot je pojasnil, bodo v dveh dneh podaljšanja iz Gaze izpustili skupno 20 talcev, izraelske zapore pa bo lahko zapustilo 65 Palestincev.

Doslej so v okviru štirih izmenjav izpustili 50 izraelskih talcev in 150 palestinskih zapornikov. Dodatno so izpustili še 19 talcev v okviru drugih dogovorov, med njimi tajske delavce.

V zadnji izmenjavi v ponedeljek je Izrael izpustil 33 palestinskih zapornikov, Hamas pa 11 talcev. Večina talcev ima dvojno državljanstvo, med njimi so tako Argentinci, Francozi in Nemci. Vse so ugrabili iz kibuca Niz Oz.

Od začetka spopadov 7. oktobra do tik pred prekinitvijo ognja je v enklavi umrlo skoraj 15 tisoč ljudi. OCHA je sporočila, da jim številke ni uspelo neodvisno potrditi. Do 25. novembra je ob tem v Gazi umrlo 75 izraelskih vojakov.

Okoli 1,8 milijona od okoli 2,2 milijona prebivalcev je zaradi napadov moralo zapustiti svoje domove. Okoli 1,1 milijona ljudi je našlo zatočišče v prostorih agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki so prenatrpani. Iz zatočišč poročajo o širjenju bolezni, kot so driska, obolenja dihal in kožni izpuščaji.

9.55 V Bolgariji zaradi povezav s Hamasom aretirali slovenskega državljana

V Sofiji so na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Avstrija, aretirali 37-letnega slovenskega državljana, osumljenega kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinskim gibanjem Hamas, je v petek sporočilo bolgarsko državno tožilstvo. Priprtje slovenskega državljana v Bolgariji je danes potrdila tudi slovenska policija.

aretacija
Novice Zaradi povezav s Hamasovimi teroristi aretirali slovenskega državljana

6.18 Na območju Gaze se danes nadaljuje prekinitev spopadov

Na območju Gaze se danes nadaljuje izvajanje dogovora o prekinitvi spopadov med izraelsko vojsko in teroristično organizacijo Hamas. Dogovor je začel veljati v petek in naj bi prvotno trajal do danes, a se je vpletenima stranema v ponedeljek uspelo dogovoriti o podaljšanju prekinitve spopadov za dva dni.

Podaljšanje prekinitve ognja je sprva potrdilo katarsko zunanje ministrovo, kmalu zatem pa tudi gibanje Hamas, ki je dodalo, da bo prekinitev ognja potekala pod enakimi pogoji kot do zdaj. Kot je naznanil tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby, se je Hamas zavezal, da bo v prihodnjih dveh dneh izpustil še 20 žensk in otrok.

Do podaljšanja sicer prihaja po pozivih številnih svetovnih politikov, ki menijo, da bi nadaljevanje prekinitve ognja omogočilo dobavo dodatne nujno potrebne pomoči v Gazo in izpustitev več talcev.

Tako Izrael kot Hamas sta že pred tem izrazila pripravljenost na podaljšanje premirja, predvsem z željo po nadaljevanju izmenjave talcev, ki jih je v začetku oktobra zajel Hamas, in palestinskih zapornikov iz Izraela.

Od petka sta Izrael in Hamas izvedla tri izmenjave talcev in zapornikov. Skupno je Hamas izpustil 50 talcev, Izrael pa 150 Palestincev, večinoma žensk in najstnikov. Izraelski uradniki menijo, da je v rokah skrajnežev v Gazi še vedno okoli 180 ljudi.

6.00 V izmenjavi ujetnikov osvobojenih 11 izraelskih talcev in 33 Palestincev

V skladu z dogovorom med Izraelom in teroristično organizacijo Hamas je tudi v ponedeljek potekala izmenjava ujetnikov. Gazo je zapustilo 11 izraelskih talcev, med njimi tudi taki, ki imajo ob izraelskem še državljanstva Francije, Nemčije in Argentine, iz izraelskih zaporov pa je bilo izpuščenih 33 Palestincev, 30 otrok in tri ženske, so sporočile katarske oblasti.

Izpuščeni izraelski talci:

Fotogalerija
1 / 3

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je izraelska vojska sporočila, da je 11 talcev na poti v Izrael, katarski zunanji minister Majed Al Ansari pa je na omrežju X navedel, da je bilo v zameno izpuščenih 33 palestinskih zapornikov.

Do zdaj je bilo v času dogovorjene štiridnevne prekinitve ognja iz Gaze izpuščenih 50 izraelskih talcev, na drugi strani pa so iz zaporov izpustili 150 palestinskih zapornikov, navaja AFP.

Izrael in Hamas sta se danes sicer dogovorila za dvodnevno podaljšanje premirja, ob tem pa se je po poročanju ameriških oblasti Hamas zavezal k osvoboditvi dodatnih 20 zajetih žensk in otrok.

Izpuščeni Palestinci:

Fotogalerija
1 / 6
Tanj Fajon
Novice Fajonova: Smo v kritičnem trenutku
Ameriška in iranska ladja
Novice Je to začetek zatona ZDA na Bližnjem vzhodu?
Izraelski premier, Gaza
Novice Izraelski premier jasen: Nadaljevali bomo do zmage
Ne spreglejte