Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2023,
7.33

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,64
dogovor Palestina Gaza Izrael

Natisni članek

Nedelja, 26. 11. 2023, 7.33

8 mesecev

52. dan vojne v Izraelu

Izraelski premier jasen: Nadaljevali bomo do zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,64
Izraelski premier, Gaza | Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje. | Foto Reuters

Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje.

Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Poudarki dneva:


19.10 Netanjahu v Gazi: Nadaljevali bomo do zmage
19.06 V teku nova izmenjava ujetnikov med Izraelom in Hamasom
17.30 Zapis irskega premirja o izgubljeni talki razburil Izrael
14.50 V Gazi kljub premirju domnevno ubit kmet
13.05 Sever Gaze doseglo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo

11.20 Izrael nadaljuje s smrtonosnimi racijami na Zahodnem bregu
7.30 Hamas izpustil drugo skupino talcev, med njimi tudi pogrešana deklica

19.10 Netanjahu v Gazi: Nadaljevali bomo do zmage

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Na posnetku, ki ga je objavil Netanjahujev urad, je predsednik skrajno desne vlade v neprebojnem jopiču in s čelado na glavi povedal, da ima Izrael tri cilje: uničiti Hamas, vrniti vse talce, ki so jih 7. oktobra zajeli palestinski borci, in zagotoviti, da Gaza ne bo več predstavljala grožnje Izraelu. "Nič nas ne bo ustavilo in prepričani smo, da imamo moč, voljo in odločenost, da dosežemo vse cilje vojne, in to bomo tudi storili," je povedal in državljanom Izraela sporočil, da bodo nadaljevali do zmage, poroča britanski BBC.

Izraelska vojska je 7. oktobra v odgovor na krvavi napad Hamasa in palestinskega Islamskega džihada na Izrael, sprožila silovito ofenzivo na Gazo, v kateri je bilo ubitih skoraj 15 tisoč ljudi, med njimi več kot šest tisoč otrok.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. | Foto: Reuters Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Foto: Reuters

19.06 V teku nova izmenjava ujetnikov med Izraelom in Hamasom

V skladu z dogovorom med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas danes poteka nova izmenjava ujetnikov. Gazo je zapustilo 17 talcev, iz izraelskih zaporov pa bo izpuščeno 39 Palestincev, je sporočil Katar, ki igra ključno vlogo pri izpeljavi dogovora o štiridnevnem premirju na ozemlju palestinske enklave.

Izraelska vojska je potrdila, da je 14 izraelskih državljanov in trije tuji državljani, ki jih je od 7. oktobra zadrževal Hamas, prispelo na ozemlje Izraela. Kot je potrdil predsednik ZDA Joe Biden, je med osvobojenimi talci tudi štiriletna ameriško-izraelska deklica. Kot poroča BBC, so bili osvobojeni trije Tajci, med izraelskimi državljani pa je tudi en Rus.

Hamas je pred tem sporočil, da ruskega državljana pušča na svobodo v znak zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in ruski podpori Palestincem. Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je na Facebooku potrdil, da je Hamas danes izpustil dva otroka z madžarskim državljanstvom. Še pred tem je javnost obvestil, da je iz Gaze bila v soboto izpuščena ena madžarska talka, navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Tretji dan premirja med Hamasom in Izraelom se tako uspešno nadaljujejo izmenjave ujetnikov. Gazo je doslej tako skupno zapustilo 40 Izraelcev, število izpuščenih Palestincev pa je doseglo 117.

V ločenih pogajanjih, ki jih vodi Katar, je Hamas izpustil skupno 18 državljanov tretjih držav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

17.30 Zapis irskega premirja o izgubljeni talki razburil Izrael

Irski premier Leo Varadkar je z zapisom, v katerem je irsko-izraelsko deklico, ki jo je Hamas izpustil drugi dan premirja, označil za izgubljeno in najdeno, razburil Izrael. Zunanji minister Izraela Eli Koen je v odzivu poudaril, da se devetletna Emily Hand ni izgubila, ampak je bila ugrabljena.

Varadkar je v soboto pozdravil izpustitev deklice kot "dan velikega veselja in olajšanja" za Emily Hand in njeno družino. "Nedolžni otrok, ki je bil izgubljen, je bil zdaj najden in vrnjen, zato smo si močno oddahnili," je Varadkar zapisal na družbenem omrežju X.

Koen je negativno reagiral na besede taoiseacha in Varadkarju očital, da je izgubil moralni kompas, češ da Emily ni bila izgubljena, pač pa ugrabljena. Povedal je, da je po Varadkarjevi izjavi na grajo poklical irskega veleposlanika v Tel Avivu, poroča irska javna radiotelevizija RTE.

Poudaril je, da je Emily ugrabila teroristična organizacija, hujša od Islamske države, ki je umorila njeno mačeho. "Emily in več kot 30 drugih izraelskih otrok je kot talce zajel Hamas, vi, Leo Varadkar, pa poskušate legitimirati in normalizirati teror. Sram naj vas bo!" je še zapisal.

Iz Varadkarjevega urada so sporočili, da je premier vselej obsojal Hamasovo jemanje talcev, presenečenje nad odzivom Izraela pa je izrazil tudi irski zunanji minister Micheal Martin, še navaja RTE.

Izraelsko zunanje ministrstvo je že v petek na pogovor poklicalo veleposlanika Španije in Belgije in jima izrazilo protest zaradi komentarjev, ki sta jih podala voditelja njunih držav. Tako španski premier Pedro Sanchez kot njegov belgijski kolega Alexander De Croo sta bila ob obisku mejnega prehoda med Egiptom in Gazo kritična do uničenja in smrti civilistov v oblegani palestinski enklavi.

14.50 V Gazi kljub premirju domnevno ubit kmet

Tretji dan premirja v Gazi ne mineva povsem mirno. Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so namreč izraelske sile v begunskem taborišču Al Magazi ubile enega kmeta. Ne gre za prvi smrtni primer med prekinitvijo ognja, saj naj bi izraelski vojaki že v petek ubili dva posameznika, ki sta se poskušala vrniti na sever enklave.

V osrednji Gazi so izraelske sile ubile enega kmeta, še ena oseba pa je ranjena, so prek omrežja X sporočili iz Rdečega polmeseca.

Izrael navedb o smrti kmeta še ni komentiral, kot poročajo novinarji katarske televizijske hiše Al Jazeera, pa Izrael še naprej svari Palestince pred vrnitvijo na sever Gaze.

Palestinska tiskovna agencija Wafa medtem poroča še, da so izraelski vojaki v dveh ločenih incidentih danes streljali na civiliste na severu in pri tem ranili sedem ljudi.

13.05 Sever Gaze doseglo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo

Na sever Gaze je v soboto prispelo 61 tovornjakov s humanitarno pomočjo, kar je največja tovrstna pošiljka za tamkajšnje prebivalce od začetka izraelskega obleganja palestinske enklave 7. oktobra. Ljudje bodo na štirih distribucijskih točkah lahko dobili vodo, zdravila in medicinsko opremo, je sporočil palestinski Rdeči polmesec.

Urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) je v izjavi sporočil, da je iz Nitzane v Izraelu na preostalo območje Gaze odpeljalo še 200 tovornjakov, 187 pa jih je do sobote zvečer tudi prispelo na cilj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poškodovani bolnišnici Al Šifa so v pomoč pri evakuaciji dostavili enajst reševalnih vozil, tri avtobuse in en tovornjak, so še navedli v izjavi. "Čim dlje bo trajala prekinitev spopadov, tem več pomoči bodo humanitarne agencije lahko poslale v Gazo," so dodali iz OCHA in se zahvalili palestinski in egiptovski skupini Rdečega polmeseca.

Po navedbah ZN je v Gazo v soboto prispelo tudi 129 tisoč litrov dizelskega goriva in štiri cisterne plina za kuhanje. Zaradi hladnejših noči narašča potreba po vzmetnicah, odejah, materialih za tesnjenje poškodovanih hiš in zimskih šotorih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prostovoljci so tovrstne komplete za spanje, kuhanje, pranje in šotore doslej delili le na jugu, saj po navedbah OCHA ni varnega dostopa do severa enklave. Po ocenah je bilo zaradi napadov in spopadov do zdaj razseljenih približno 1,7 milijona ljudi.

V petek je v Gazi začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskih gibanjem Hamas, ki med drugim predvideva tudi okrepitev dobave humanitarne pomoči v oblegano enklavo.

11.20 Izrael nadaljuje s smrtonosnimi racijami na Zahodnem bregu

Pet Palestincev je bilo ubitih in še 18 ranjenih med več kot 12-urno racijo izraelskih sil v Dženinu, med katero je izraelska vojska območje napadla tudi z dronom.

Preostale tri smrtne žrtve so zdravstvene oblasti zabeležile drugod na Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Jazeera, je izraelska vojska osrednji bolnišnici v Dženinu obdala z oklepnimi vozili, vojaki pa so preiskovali reševalna vozila. Dve osebi sta bili med preiskavami pridržani.

7.30 Hamas izpustil drugo skupino talcev, med njimi tudi pogrešana deklica

Hamas je izpustil še drugo skupino talcev, med katerimi je tudi devetletna deklica Emily Hand, za katero je oče verjel, da so jo ubili v morilskem pohodu Hamasa na južni Izrael prejšnji mesec. Takrat je v intervjuju za CNN, ki je v enem dnevu preplavil svetovne medije, zavriskal od sreče, ko je bil prepričan, da so njegovo deklico ubili. "Če veš kaj o tem, kaj počnejo ljudem v Gazi, je to hujše od smrti," je dejal o pogrešani hčerki.

"Bila je mrtva v Gazi. Če veš kaj o tem, kaj počnejo ljudem v Gazi, je to hujše od smrti," je Thomas Hand po brutalnem napadu Hamasa z vriskom in nasmehom pred več kot mesecem dni dejal novinarki. "Njena smrt je bila absolutni blagoslov." 

Thomas Hand, oče ugrabljene deklice, Gaza, Hamas
Novice Pretresljivo: zavriskal, ko je izvedel, da so osemletno hčer ubili Hamasovi teroristi

Emily Hand je svoj deveti rojstni dan praznovala še kot talka v Gazi, dan kasneje pa se je ponovno srečala z očetom, ki je sprva verjel, da so jo ubili teroristi Hamasa. 

Thomas in Emily Hand. | Foto: Reuters Thomas in Emily Hand. Foto: Reuters

Devetletnica je sicer hči irske priseljenke v Izraelu, ki je umrla za rakom, ko je bila Emily stara dve leti. | Foto: Reuters Devetletnica je sicer hči irske priseljenke v Izraelu, ki je umrla za rakom, ko je bila Emily stara dve leti. Foto: Reuters

Na objavljenem posnetku je deklica s še eno talko, Hilo Rotem, katere mati je še vedno v Gazi. 

"Ne moremo najti besed, s katerimi bi opisali naša čustva po petdesetih mukotrpnih dneh. Presrečni smo, da spet objemamo Emily, hkrati pa se spominjamo Raye Rotem in vseh talcev, ki jih je treba še vrniti," je sporočila njena družina.

Emily Hand | Foto: Reuters Emily Hand Foto: Reuters
Izpustitev talcev, Izrael
Novice Bo današnji zaplet ogrozil morebitno podaljšanje dogovora o prekinitvi ognja?
Gaza
Mnenja Branko Soban: Orožje za genocid
Tanja Fajon
Novice Fajonova v Izraelu pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine
Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ
Novice Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael #video
Tanja Fajon
Novice Tanja Fajon s portugalskim kolegom v petek na Bližnji vzhod
Izraelska vojska
Novice Izrael: To je le kratek odmor. Borili se bomo še vsaj dva meseca. #video
Ne spreglejte