Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
19.57

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59

Natisni članek

Gaza Izrael Tanja Fajon

Petek, 24. 11. 2023, 19.57

5 mesecev, 1 teden

Fajonova v Izraelu pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,59
Tanja Fajon | Foto MFEA Slovenia/X

Foto: MFEA Slovenia/X

Edino zagotovilo za varnost Izraela je mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države, je danes ob obisku v Izraelu poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Pohvalila je dogovor o premirju na območju Gaze in ob tem izrazila upanje, da bo to vodilo do trajne prekinitve ognja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas.

"Stojimo ob Izraelu v boju proti terorizmu in ekstremizmu. Obisk v kibucu je bil pretresljiv. Razumem strah in jezo ter odločno obsojam nasilje in vse oblike ekstremizma. Toda biti priča številnim smrtnim žrtvam med Palestinci, na tisoče otrok in žensk v Gazi, je grozljivo. Danes je neznosno biti otrok v Gazi," je na novinarski konferenci s portugalskim kolegom Joaom Gomesom Cravinhom in izraelskim kolegom Elijem Koenom dejala ministrica Tanja Fajon.

Izrael je pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in poudarila, da za zagotovitev stabilnosti v regiji potrebujemo politično in ne vojaško rešitev.

"Edino zagotovilo za varnost Izraelcev je mirovni proces, ki vodi k priznanju palestinske države," je poudarila. Dodala je, da bo Slovenija po svojih najboljših močeh podprla vsa prizadevanja za rešitev dveh držav in trajen mir tudi kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov.

Pohvalila je dogovor o štiridnevnem premirju na območju Gaze. Ob tem je izrazila upanje, da bodo izpustili talce, ki jih zadržuje Hamas, in da bo dogovor privedel do trajne prekinitve ognja.

Tudi portugalski minister je izrazil ogorčenje nad številom civilnih žrtev v Gazi in poudaril, da bo za dosego miru v regiji ključna diplomacija. Izraelski zunanji minister pa se je ministroma zahvalil za podporo Izraelu. "Še naprej si bomo prizadevali za odpravo Hamasa," je dejal.

Izrael obiskala na dan začetka premirja

Zunanja ministra Slovenije in Portugalske sta na obisk v Izrael prišla na dan, ko se je začelo štiridnevno premirje na območju Gaze. Ministra se bosta danes srečala tudi s predsednikom Izraela Jicakom Hercogom. Nato naj bi se v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu sestala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem, sprejel pa ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh.

V soboto bosta s predstavniki Jordanije in Egipta kot ključnima regionalnima partnerjema govorila o trenutnih razmerah in možnostih za mir v regiji, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Izraelska vojska
Novice Izrael: To je le kratek odmor. Borili se bomo še vsaj dva meseca. #video
Gaza
Novice Znana časovnica za prekinitev spopadov med Izraelom in Hamasom #video
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video
Ne spreglejte