Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 11. 2023,
8.44

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

Natisni članek

civilisti Izrael Palestina Gaza

Sobota, 25. 11. 2023, 8.44

4 mesece, 4 tedne

51. dan vojne v Izraelu

Bo današnji zaplet ogrozil morebitno podaljšanje dogovora o prekinitvi ognja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55
Izpustitev talcev, Izrael | V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas popoldan odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev. | Foto Reuters

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas popoldan odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev.

Foto: Reuters

Potem ko je palestinsko gibanje Hamas danes odložilo načrtovano osvoboditev 13 izraelskih talcev, kar so utemeljili z domnevnimi izraelskimi kršitvami dogovora o začasnem premirju, jih bodo po posredovanju Katarja in Egipta vendarle izpustili, poročajo tuje tiskovne agencije. V zameno naj bi Izrael na prostost izpustil 39 palestinskih zapornikov.

Poudarki dneva:

20.43 Hamas bo po posredovanju Katarja in Egipta izpustil novo skupino izraelskih talcev
18.47 Izraelske sile na jugu Libanona streljale na pripadnike misije ZN
17.48 Hamas prekinil drugo izpustitev talcev
12.00 Iranski dron naj bi v Indijskem oceanu napadel izraelsko ladjo

8.30 V Gazi ob drugem dnevu premirja pričakujejo nove izpustitve talcev

20.43 Hamas bo po posredovanju Katarja in Egipta izpustil novo skupino izraelskih talcev

Potem ko je palestinsko gibanje Hamas danes odložilo načrtovano osvoboditev 13 izraelskih talcev, kar so utemeljili z domnevnimi izraelskimi kršitvami dogovora o začasnem premirju, jih bodo po posredovanju Katarja in Egipta vendarle izpustili, poročajo tuje tiskovne agencije. V zameno naj bi Izrael na prostost izpustil 39 palestinskih zapornikov.

"Po zamudi pri izpustitvi zapornikov z obeh strani so bile ovire odpravljene s pomočjo katarsko-egiptovske komunikacije z obema stranema. Nocoj bo izpuščenih 39 palestinskih civilistov v zameno za izpustitev 13 izraelskih talcev iz Gaze in sedmih tujih državljanov izven okvira sporazuma," je na omrežju X zapisal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

V nasprotju s prvotnimi načrti je oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezadin al Kasam, popoldne odložilo današnjo izpustitev nove skupine izraelskih talcev. Odločitev so utemeljili z izjavo, da mora Izrael najprej dovoliti vstop tovornjakov s humanitarno pomočjo v severni del Gaze in upoštevati "dogovorjena merila" za izpustitev palestinskih ujetnikov.

Predstavnik Hamasa Osama Hamdan je po navedbah britanskega BBC dejal, da je bilo od petka v Gazo poslanih skupaj 340 tovornjakov s pomočjo, vendar jih je severni del Gaze doseglo le 65, kar je po njegovih besedah manj kot polovica tistega, kar naj bi v skladu z dogovorom potrdil Izrael. "Potrjujemo svojo zavezanost sporazumu, ki sta ga podprla Egipt in Katar," je dodal.

Uradniki Hamasa so po poročanju izraelskih medijev in katarske televizije Al Jazeera danes izraelsko vojsko med drugim obtožili tudi, da zaustavlja in napada Palestince, ki so se iz južnega dela Gaze poskušali vrniti domov na sever. Izrael je vse obtožbe zanikal.

Čeprav je začasna prekinitev ognja v petek in v noči na danes v veliki meri utišala orožje na obeh straneh, so tekom dneva iz Gaze prihajala poročila o primerih napadov na Palestince s strani izraelskih sil, z območja okupiranega Zahodnega brega pa poročila o izraelskih racijah.

Številni so medtem od petka izražali upanje, da bosta sprti strani začasno premirje podaljšali. Egiptovska državna informacijska služba je danes sporočila, da je Egipt – ki je poleg Katarja pomembno posredoval pri sklenitvi dogovora o premirju in današnji izmenjavi talcev – od vseh vpletenih strani prejel "pozitivne signale" glede podaljšanja premirja. Današnji zaplet bi morebitno podaljšanje po navedbah tujih medijev sicer lahko ogrozil.

18.47 Izraelske sile na jugu Libanona streljale na pripadnike misije ZN

Mirovna misija Združenih narodov v Libanonu (Unifil) je danes sporočila, da so izraelske oborožene sile streljale na eno od njihovih patrulj na jugu Libanona v bližini vasi Ajtarun ob izraelski meji, pri čemer žrtev ni bilo. Pred tem so z območja prihajala tudi poročila o izmenjavi ognja med izraelsko vojsko in oboroženim gibanjem Hezbolah.

Unifil je obsodil napad na pripadnike svojih mirovnih sil in ga v sporočilu na omrežju X označil za "zelo zaskrbljujočega". "Vse strani odločno opozarjamo na obveznost, da zaščitijo mirovnike in se izogibajo ogrožanju vseh, ki si prizadevajo za vzpostavitev stabilnosti," so zapisali.

Medtem je danes ponoči in v zgodnjih jutranjih urah potekala izmenjava ognja med izraelskimi silami in oboroženimi pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska zračna obramba je po navedbah izraelske vojske sestrelila raketo, ki je bila iz južnega Libanona izstreljena na izraelski brezpilotni letalnik, vendar slednji ni bil poškodovan. Raketa sicer ni preletela izraelskega ozemlja, je danes sporočila vojska in dodala, da je v odgovor napadla cilje Hezbolaha v južnem Libanonu.

Na izraelsko-libanonski meji je po petkovem začetku začasnega premirja v Gazi sprva prav tako zavladalo napeto premirje. Dogovor o prekinitvi ognja v Gazi se sicer ne nanaša na izraelsko-libanonsko mejo. Vir blizu Hezbolaha, zaveznika palestinskega gibanja Hamas, je dejal, da se bo šiitska skupina "držala premirja, dokler se ga bodo držali Izraelci".

17.50 Hamas prekinil drugo izpustitev talcev

Potem ko naj bi palestinsko gibanje Hamas danes v skladu z dogovorom izpustilo novih 14 talcev, so pred kratkim sporočili, da bodo izpustitev preložili, poroča BBC. Za preložitev izpustitve druge serije talcev so se odločili, saj Izrael ni spoštoval pogojev sporazuma o izpustitvi in dogovora o prekinitvi ognja.

Visoki uradnik Hamasa je v pogovoru za BBC povedal, da je prekinitev druge serije izpustitve talcev posledica izraelskih kršitev sporazuma o humanitarnem premirju. Trdijo namreč, da Izraelci blokirajo vstop tovornjakom s pomočjo v severni del Gaze. Od skupno sto tovornjakov naj bi vstop dovolili le trem. Dogovor o prekinitvi ognja so po njihovem mnenju prekršili tudi s preletom dronov nad južnim delom Gaze. Očitajo jim tudi, da so spremenili dogovorjeni seznam palestinskih zapornikov, ki naj bi jih izpustili, ter da so na območju v Gazi, kjer je Palestincem dovoljeno gibanje, ubili dva Palestinca.

V primeru, da Izrael dogovorjenih pogojev za izpustitev palestinskih zapornikov ne bo spoštoval, so v Hamasu poudarili, da talcev ne bodo izpustili. 

Izrael kršenje sporazuma sicer zanika.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je medtem sporočila, da je v petek humanitarna pomoč dosegla severni del Gaze, in sicer prvič v zadnjem mesecu. Uradniki Hamasa pa kljub temu trdijo, da je Izrael dovolil prehod le trem od sto tovornjakov, namenjenim na to območje.

Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je sporočila, da je v petek humanitarna pomoč dosegla severni del Gaze, in sicer prvič v zadnjem mesecu. | Foto: Reuters Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je sporočila, da je v petek humanitarna pomoč dosegla severni del Gaze, in sicer prvič v zadnjem mesecu. Foto: Reuters

12.00 Iranski dron naj bi v Indijskem oceanu napadel izraelsko ladjo

"Seznanjeni smo s poročili o domnevnem brezpilotnem letalniku šahed-136, ki naj bi ga poslala iranska revolucionarna garda (IRGC) in je v Indijskem oceanu zadel civilno motorno plovilo," je dejal ameriški uradnik. Dodal je, da je kontejnerska ladja CMA CGM Symi utrpela manjšo škodo in da v napadu ni bil nihče ranjen.

"Še naprej pozorno spremljamo razmere," je še dejal uradnik. Ta sicer ni pojasnil, zakaj ameriška vojska meni, da za napadom stoji Iran. Po navedbah podjetja za pomorsko varnost Ambrey je bila ladja, s katero upravlja Francija, poškodovana, potem ko je dron eksplodiral v njeni bližini, na svoji spletni strani navaja katarska televizija Al Jazeera.

"Plovilo je upravljalo z Izraelom povezano podjetje, kar je bil po ocenah razlog za to, da je bilo tarča napada," je ob tem še ocenilo podjetje.

8.30 V Gazi ob drugem dnevu premirja pričakujejo nove izpustitve talcev

Palestinsko gibanje Hamas naj bi danes v skladu z dogovorom izpustilo novih 14 talcev, potem ko so v petek ob prvem dnevu štiridnevnega premirja izpustili 13 izraelskih talcev, zajetih med napadom na to državo 7. oktobra, poroča AFP.

Izraelske oblasti so po navedbah AFP sporočile, da so že prejele seznam tistih, ki naj bi jih osvobodili. Izrael naj bi danes v zameno za osvoboditev 14 talcev izpustil 42 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Poleg trinajsterice je Hamas v petek izpustil še deset tajskih in enega filipinskega državljana. Njihova izpustitev naj sicer ne bi bila del prvotnega dogovora. V zameno je Izrael iz zapora Ofer na Zahodnem bregu izpustil 39 Palestincev - 24 žensk in 15 mladoletnikov.

Izraelska vojaška letala so sicer v petek v Gazi spuščala letake z opozorili, da vojne ni konec in da se je "zelo nevarno" vračati na sever palestinske enklave. Nekaj tisoč Palestincev se je kljub temu poskušalo premakniti proti severu, a so izraelske sile po navedbah tujih medijev nanje streljale. Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo zaradi spopadov razseljenih od 1,7 milijona do 2,4 milijona prebivalcev Gaze.

V okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je v petek v Gazo prispelo tudi 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo, gorivom, hrano in zdravili. To je bil po navedbah izraelskega obrambnega ministrstva največji humanitarni konvoj, ki je v Gazo prispel od 7. oktobra.

Gaza
Mnenja Branko Soban: Orožje za genocid
Tanja Fajon
Novice Fajonova v Izraelu pozvala k mirovnemu procesu, ki bo vodil do priznanja Palestine
Hamas, talci, izpustitev, Rdeči križ
Novice Vodja Hamasa: Premirje bomo spoštovali, dokler ga bo Izrael #video
Ne spreglejte