Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2023,
9.55

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

Slovenija Izrael Hamas aretacija

Torek, 28. 11. 2023, 9.55

5 mesecev

Zaradi povezav s Hamasovimi teroristi aretirali slovenskega državljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01
aretacija | Fotografija je simbolična. | Foto Getty Images

Fotografija je simbolična.

Foto: Getty Images

Kot poroča Bolgarska tiskovna agencija (BTA), so v petek v Sofiji na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdala Avstrija, aretirali slovenskega državljana, ki naj bi sodeloval s teroristično organizacijo Hamas. Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev, so danes za STA potrdili pri tožilstvu.

Gre za 37-letnega E. A., osumljen pa je kriminalnih aktivnosti in povezav s palestinsko organizacijo Hamas. Kako naj bi bil slovenski državljan povezan s Hamasom, še ni znano. 

Državna agencija za nacionalno varnost (SANS) je sporočila, da so Slovenca aretirali na podlagi evropskega naloga za prijetje, ki ga je izdalo tožilstvo v Welsu v Avstriji. Povezave med njegovimi domnevnimi kriminalnimi aktivnostmi in bolgarskimi državljani ali tujci, ki živijo na ozemlju Bolgarije, niso našli. Dodali pa so, da njegove domnevne kriminalne aktivnosti ne zadevajo Bolgarije.

Priprtje slovenskega državljana so za Siol.net potrdili na Generalni policijski upravi. Zapisali so, da so bili konec preteklega tedna obveščeni o prijetju slovenskega državljana v Bolgariji, kjer so ga iskali avstrijski pravosodni organi.

Iz ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) pa so sporočili, da o aretaciji niso bili obveščeni, prav tako po njihovih navedbah prijeta oseba Slovenije ni zaprosila za konzularno pomoč.

Podali zahtevo za izročitev

Državno tožilstvo v avstrijskem Welsu je pri bolgarskih oblasteh že podalo zahtevo za izročitev slovenskega državljana, trenutno pa še ne vedo, koliko časa bo postopek trajal, saj je to odvisno od bolgarskih oblasti. 

Kot so še pojasnili, trenutno preiskujejo le enega človeka s slovenskim državljanstvom, ki je živel v Avstriji. Tudi domnevna kriminalna dejanja naj bi zagrešil v Avstriji. Kot so dodali, ga sumijo članstva v teroristični organizaciji. Ali je bil 37-letnik povezan s teroristično organizacijo Hamas, pri avstrijskem tožilstvu niso potrdili, saj zaradi poteka preiskave ne morejo razkriti drugih podrobnosti.

Izraelski talci
Novice Nova izmenjava ujetnikov: Gazo zapustilo 11 izraelskih talcev #video
Tanj Fajon
Novice Fajonova: Smo v kritičnem trenutku
Izraelska vojska
Novice Prekinitev ognja v Gazi podaljšali za dva dni
Ne spreglejte