SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Hrvaškem potrdili škotski sev novega koronavirusa

0,75

termometer

Novi koronavirus na Finskem
Foto: Reuters

Hrvaški znanstveniki med analizo vzorcev novega koronavirusa iz drugega vala okužb v Zagrebu ter na severozahodu države niso potrdili okužbe z angleškim sevom, ki se širi veliko hitreje kot običajni sev. Potrdili pa so škotski sev novega koronavirusa, ki se prav tako hitro širi, je danes objavil hrvaški znanstveni inštitut Ruđerja Boškovića.

Interdisciplinarna skupina hrvaških znanstvenikov je analizirala približno 60 vzorcev virusa, ki so jih med avgustom in decembrom lani dobili z območja Zagreba, Varaždina in Čakovca.

Vzorce so dobili tudi po tistem, ko so na območju severozahoda države opazili hitro širjenje virusa in občutno zvišanje števila bolnikov s covid-19. Varaždin in Čakovec sta imela lansko jesen nekaj časa največjo 14-dnevno incidenco okužb na 100.000 prebivalcev med regijami Evropske unije, Zagreb kot največje hrvaško mesto pa praviloma zaznamuje največje dnevno število na novo okuženih v državi, piše STA.

Angleški sev je morda prisoten, ni pa prevladujoč

Med analizo pridobljenih vzorcev niso našli nobenega, ki bi ustrezal sevu, odkritem novembra lani v Angliji. To ne pomeni, da angleškega seva, ki se hitro širi, na Hrvaškem ne bi bilo, toda verjetnost, da bi bil v tem trenutku prevladujoč, je razmeroma majhna, so o preliminarnih rezultatih raziskave zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Škotski sev našli v vzorcih s severozahoda države

"Približno 30 odstotkov vzorcev je izkazovalo prisotnost mutacij, ki ustrezajo različici virusa, najdenega avgusta lani na Škotskem. Tudi za ta virus je bilo ugotovljeno, da se širi hitreje od virusa, ki je bil prisoten v zgodnji fazi izbruha epidemije," so dodali. Škotski sev so večinoma našli na vzorcih s severozahoda države, ki so jih dobili novembra in decembra lani.

Projekt, katerega namen je ugotoviti morebitno povezanost genetske podlage virusa in njegovega gostitelja z razvojem hujših oblik poteka bolezni covid-19, vodi profesor Kristian Vlahoviček z zagrebške naravoslovno-matematične fakultete (PMF). Projekt bodo izvajali do konca leta 2021, so še napovedali, piše STA.

Lenart, testiranje Novice Včeraj potrdili krepko čez dva tisoč okužb #video Koronavirus, Covid-19 Novice Nova seva se širita po svetu. V Veliki Britaniji več kot 50 tisoč okužb. Švica, Bern, parlament Novice Švicarji zaradi novega seva svarijo pred pandemijo znotraj pandemije

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin