Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 12. 2020,
9.15

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

8

Natisni članek

epidemija Koronavirus ZDA

Torek, 29. 12. 2020, 9.15

3 leta, 3 mesece

Nova seva se širita po svetu. V Veliki Britaniji več kot 50 tisoč okužb.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

8

Novi koronavirus na Finskem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nova seva novega koronavirusa, ki so ju odkrili v Veliki Britaniji in Južni Afriki, se še naprej širita po svetu. Na Japonskem so potrdili prvi primer okužbe s sevom iz Južne Afrike, v Indiji in Pakistanu pa prve primere seva iz Velike Britanije. V Nemčiji so prve primere okužbe s tem sevom potrdili že novembra. Na Islandiji so našli 13 okuženih z britanskim sevom novega koronavirusa.

20:43

Novi sev tudi v Čilu

18:24

Italija: umrlo 659 bolnikov

16:57

EU naročila dodatna cepiva

16:36

V Italiji grozili cepljeni

15:10

Najvišja smrtnost od 2. SV

15:09

Cepijo z ruskim cepivom

14:16

Razmere na Hrvaškem

14:15

V Avstriji umrlo 128 ljudi

14:14

Italija o obveznem cepljenju

14:13

V Izraelu še vedno rast okužb

14:12

Bo Španija uvedla register?

11:02

Kako poteka cepljenje v ZDA?

  • 20:43

    Novi sev tudi v Čilu

    Zdravstvene oblasti v Čilu so danes sporočile, da so odkrili prvo okužbo z novim sevom novega koronavirusa, ki se je prvič pojavil v Veliki Britaniji. Gre za prvi primer v Latinski Ameriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Okužbo z novim sevom so odkrili pri ženski iz Čila, ki se je vrnila v domovino 21. decembra iz Madrida, potovala pa je tudi v Veliko Britanijo in Dubaj. Simptome covida-19 je začela kazati ob prihodu v prestolnico Santiago de Chile, je sporočila predstavnica ministrstva za zdravje Paula Daza.

    Zaradi prve okužbe z novim sevom novega koronavirusa so zdravstvene oblasti odločile, da morajo vsi, ki se bodo od 31. decembra vrnili iz tujine, v desetdnevno karanteno. Za dva tedna bodo morali v karanteno tisti, ki so obiskali Veliko Britanijo v zadnjih dveh tednih, preden so prišli v Čile.

    V Čilu, ki je novembra po osmih mesecih prvič znova odprl svoje meje, se sicer znova soočajo s porastom okužb z novim koronavirusom. Doslej so potrdili skupno več kot 600.000 okužb, umrlo je 16.500 bolnikov s covidom-19. (STA)

  • 18:24

    Italija: umrlo 659 bolnikov

    V Italiji se je število smrtnih primerov zaradi covida-19 znova povečalo. V zadnjih 24 urah je umrlo 659 bolnikov, potem ko so v ponedeljek poročali o 445 smrtih. S tem je nova koronavirusna bolezen 19 v Italiji doslej zahtevala 73.029 življenj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    Novih okužb z novim koronavirusom so v zadnjih 24 urah potrdili 11.212. Pozitivnih je bilo 8,7 odstotka vseh testov, ki so jih v zadnjem dnevu izvedli 128.740. V ponedeljek je ta odstotek znašal 12,5 odstotka, v nedeljo pa 14,4 odstotka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

    Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v italijanskih bolnišnicah, se je zmanjšalo s 23.932 na 23.662, so sporočili z ministrstva za zdravje. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego pa se je zmanjšalo s 2565 na 2549.

    V sredo zvečer naj bi v državo prispelo 470.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in Biontech. Ampule s cepivom bodo razdelili v vse dežele. Vlada želi v prvi fazi cepljenja cepiti 1,7 milijona ljudi. Z več kot dvema milijonoma okužb je sicer Italija ena najbolj prizadetih držav v pandemiji. (STA)

  • 16:58

    Rusija bo izdajala cepilne knjižice za cepljene proti covidu-19

    Rusija namerava prihodnji mesec tistim, ki so se cepili proti covidu-19, izdajati cepilne knjižice, je danes sporočilo rusko zdravstveno ministrstvo. Ali bodo imeli cepljeni ljudje s cepilnimi knjižicami kakšne prednosti, še ni znano.

    "Načrtujemo, da bo mogoče od januarja prek spletnega portala javne uprave pridobiti cepilno knjižico," je povedal ruski zdravstveni minister Mihail Muraško po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

    V Rusiji množično cepljenje z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V poteka od začetka meseca. Cepljenje je prostovoljno.

    V državi so doslej potrdili več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, od tega 27.000 v zadnjih 24 urah. Umrlo pa je 186.000 covidnih bolnikov. (STA)

  • 16:57

    EU naročila dodatna cepiva

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na Twitterju sporočila, da so se odločili naročiti dodatnih sto milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, s katerim v članicah unije že poteka cepljenje. "Tako bomo imeli 300 milijonov odmerkov tega cepiva, ki je bilo ocenjeno kot varno in učinkovito. Več cepiva bo sledilo!" je dodala.

    Cepivo Pfizerja in BioNTecha je edino, s katerim je za sedaj dovoljen promet v Evropski uniji. Po odobritvi uporabe je vsaka članica do sobote dobila 9750 odmerkov cepiva, ki so jih ob poostrenih varnostnih ukrepih pripeljali iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu. Večina članic, tudi Slovenija, je s cepljenjem začela v nedeljo. (STA)

  • 16:36

    V Italiji grozili cepljeni

    Italijanska bolničarka Claudia Alivernin, ki je v nedeljo kot prva Italijanka prejela cepivo proti covidu-19, je bila deležna groženj s smrtjo ter žalitev, zaradi česar je ukinila svoje profile na družbenih omrežjih. 29-letna Aliverninijeva je javno zagovarjala kar najbolj množično cepljenje, zaradi česar so ji grozili nasprotniki cepljenja.

    "Zdaj bomo videli, kdaj boš umrla," se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA, ki povzema pisanje italijanskega časnika Il Messaggero, glasila ena od številni anonimnih groženj. Poleg tega so se na Facebooku pojavili lažni profili z imenom in fotografijami 29-letne bolničarke iz rimske bolnišnice Lazzaro Spallanzani.

    Aliverninjeva je svoje cepljenje opredelila kot "dejanje ljubezni" do svojih bolnikov in soljudi. Poleg nje so v omenjeni rimski bolnišnici cepili še štiri zdravstvene delavce. (STA)

  • 15:10

    Najvišja smrtnost od 2. SV

    Število smrti na Nizozemskem je zaradi pandemije novega koronavirusa letos naraslo na najvišjo stopnjo od druge svetovne vojne, so danes sporočili iz nizozemskega statističnega urada CBS.

    Do minulega tedna so letos v 17-milijonski državi poročali o okoli 162.000 smrtih, kar je 13.000 več, kot bi pričakovali v običajnem letu, so sporočili. Izpostavili so, da takšnega povečanja smrti niso zabeležili od druge svetovne vojne, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

    Okoli 9000 ljudi več kot običajno je umrlo med prvim valom epidemije od začetka marca do začetka maja, več kot 6000 smrtnih primerov več pa so zabeležili od začetka drugega vala sredi septembra.

    V večini drugih tednov je bilo število smrti nižje od običajnega, so dodali.

    Na Nizozemskem so doslej potrdili 770.400 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je več kot 11.000 bolnikov s covidom-19. Dejansko število je verjetno višje, saj so zaradi pomanjkanja zmogljivosti za testiranje v prvih mesecih epidemije na okužbo s koronavirusom testirali samo hudo bolne bolnike, še navaja Reuters. (STA)

  • 15:09

    Cepijo z ruskim cepivom

    Belorusija je danes kot prva država zunaj Rusije začela cepljenje proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. Med prvimi bodo cepili zdravstvene delavce in učitelje. Z ruskim cepivom so za Belorusijo začeli cepiti tudi v Argentini. Medtem pa je Iran danes začel testirati svoje cepivo proti covidu-19.

    V Belorusiji, kjer živi okoli 9,5 milijona ljudi, so zaenkrat potrdili več kot 188.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skoraj 1400 ljudi. "Danes so v Belorusijo prispele prve pošiljke cepiva," so sporočili iz Ruskega sklada za neposredne naložbe (RDIF), ki je financiral Sputnika V.

    Beloruski minister za zdravje Dmitrij Pinevič je pojasnil, da bodo kot prve cepili zdravstvene delavce in učitelje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zahvaljujemo se Rusiji za aktivno skupno delo in strateško sodelovanje pri reševanju tega izziva," je dodal.

    Poleg Belorusije so danes z ruskim cepivom začeli cepiti tudi v Argentini. Kot prve bodo cepili zdravstvene delavce.

    V Iranu so medtem začeli testiranje svojega cepiva proti covidu-19. V okviru testiranja so danes v prisotnosti ministra za zdravje cepili tri osebe. V prvi fazi testiranja bodo cepili še 56 ljudi, rezultati pa naj bi bili znani v manj kot mesecu dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Iranski predsednik Hasan Rohani je napovedal, da bo Iran uporabljal svoje in uvoženo cepivo. Zaradi trajajočih ameriških sankcij ima Iran težave pri plačevanju in naročanju cepiv. So pa že zbrali okoli 245 milijonov dolarjev za cepiva iz tujine.

    V Iranu je po uvedbi strogih ukrepih v zadnjem času začelo upadati število novih okužb, teh je na dnevni ravni skoraj 6000. Od začetka pandemije so potrdili več kot 1,2 milijona okužb in 54.000 smrti.(STA)

  • 14:16

    Razmere na Hrvaškem

    Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 7.411 testih potrdili 1.350 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 56 bolnikov s covid-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Od začetka epidemije na Hrvaškem so opravili več kot milijon testiranj. Vlada še ni odločila, ali bodo po 8. januarju podaljšali protikoronske ukrepe.

    Današnje število novih okužb v 24 urah je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Prejšnji teden je bilo 1.595 okužb z novim koronavirusom, pred 14 dnevi pa 2.360. Prejšnja dva torka so tudi opravili nekoliko več testov kot v preteklih 24 urah.

    Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo tudi v preteklih 24 urah največ novih okužb na območju Zagreba, in sicer 226. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 166 novih primerov, iz Istrske županije poročajo o 45.

    Na Hrvaškem je trenutno 7.673 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2.654 bolnikov s covid-19, na ventilatorjih je 254 ljudi. V samoizolaciji je več kot 26.900 državljanov. Skupno so od 25. februarja potrdili skoraj 205.600 okužb z novim koronavirusom in 3.895 smrtnih žrtev covid-19. Okrevalo je več kot 195.100 obolelih. Do zdaj so testirali več kot 1.004.300 državljanov, so še sporočili.

    Na Hrvaškem so danes dobili še približno 8.000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, prihodnji teden bo prispelo še približno 17 tisoč odmerkov, je potrdil hrvaški premier Andrej Plenković. Poudaril je, da je število novih primerov nižje kot v preteklih tednih, a za zdaj še ne more povedati, ali bodo po 8. januarju sprostili ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

    Ni se želel niti jasno opredeliti do današnjih navedb hrvaških medijev, da je med svojo nedavno karanteno zaradi okužbe z novim koronavirusom imel začetek pljučnice. Povedal je, da je bil na pregledu pri zdravniku zaradi močnega kašlja in da so mu potem svetovali, naj podaljša domačo karanteno. "Potem se pljučnica ni razvila," je dejal.

    Povedal je, da ni bilo potrebe, da bi javnost obvestil o pregledu v bolnišnici. Med današnjim nastopom pred novinarji, med katerim je imel obrazno masko, je sicer večkrat zakašljal, piše STA.

  • 14:15

    V Avstriji umrlo 128 ljudi

    V Avstriji je število smrtnih žrtev covid-19 preseglo 6.000, je danes povedal minister za zdravje Rudolf Anschober. V zadnjem dnevu je umrlo še 128 ljudi, potrdili pa so 1.868 novih okužb.

    Po oceni ministra je trenutno sedemdnevna incidenca novih okužb stabilna med 148 in 144. Po vrhuncu v oktobru se razmere zdaj umirjajo, je dodal. Cilj za prihodnji teden je, da se s strožjimi ukrepi še zmanjša število novih okužb. Incidenca bi morala pasti pod 100, je prepričan minister.

    Obenem si želi, da bi intenzivno nego potrebovalo manj kot 200 bolnikov, šele takrat bo mogoča umiritev razmer. V bolnišnici je trenutno 2.527 bolnikov s covid-19, od tega 411 na intenzivni negi, poroča STA.

  • 14:14

    Italija o obveznem cepljenju

    V Italiji, prvi evropski državi, v kateri je februarja izbruhnila epidemija, poteka razprava o obveznosti cepljenja proti covid-19. Vlada zagotavlja, da se bodo lahko Italijani odločili sami, če pa bo prijavljenih malo, ni izključena možnost obveznega cepljenja za uradnike, učitelje in zdravstveno osebje.

    "Če v prihodnjih mesecih ne bodo cepljene tri četrtine prebivalstva, bo treba sprejeti protiukrepe, med katere spada tudi obvezno cepljenje," je po poročanju medijev dejal namestnik zdravstvenega ministra Pier Paolo Sileri.

    Koordinator zdravstvenega odbora Agostino Miozzo, ki vladi svetuje pri sprejemanju protikoronskih ukrepov, se je medtem izrekel za obvezno cepljenje za zdravstveno osebje, pa tudi za vse uslužbence bolnišnic in domov za starejše. "V bolnišnici ne bi smelo biti dvomov. Kdor dela v bolnišnici, mora biti cepljen," je dejal Miozzo.

    Tema mogočega obveznega cepljenja za določene poklicne skupine je v vladi naletela na razhajanja. Ministrica za javno upravo Fabiana Dadone na primer nasprotuje tovrstni obveznosti za uradnike. "Vlada sicer priporoča cepljenje, a pušča državljanom svobodno izbiro. Obvezno cepljenje po mojem mnenju ni prava pot ravnanja v pandemiji covid-19," je dejala.

    Po pisanju APA se pojavlja tudi vprašanje, ali bi lahko zdravnikom, ki bi odklanjali cepljenje, prepovedali delo z najranljivejšimi skupinami, kot so starejši. Italijanska zdravniška zbornice je sicer že sprožila disciplinski postopek proti desetim zdravnikom, ki so se v medijih javno izrekli proti cepljenju, in trem, ki zanikajo obstoj covid-19.

    V Italiji se je sicer tako kot v večini držav članic EU, ki so v soboto dobile vsaka nekaj manj kot deset tisoč odmerkov cepiva, v nedeljo začelo cepljenje proti covid-19. Naknadna pošiljka približno 470 tisoč odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTecha, ki so namenjena okrog 200 lokacijam po državi, pa zaradi snežnih neurij na severu države zamuja in naj bi prispela šele v prihodnjih dneh, še piše APA. Vlada v prvi fazi načrtuje cepljenje 1,7 milijona ljudi, poroča STA.

  • 14:13

    V Izraelu še vedno rast okužb

    Dva dneva po uvedbi delnega zaprtja države v Izraelu še naprej raste število na novo okuženih z novim koronavirusom in je na najvišji ravni v zadnjih treh mesecih. V zadnjem dnevu so potrdili 5.449 novih okužb. Obenem v državi nadaljujejo kampanjo množičnega cepljenja. V zadnjih desetih dneh so cepili že okoli pol milijona državljanov.

    V Izraelu so v nedeljo za dva tedna uvedli delno zaprtje države, ukrep pa bodo verjetno podaljšali za nekaj tednov. Izrael je pred več kot enim tednom začel tudi kampanjo cepljenja proti covid-19 in je glede na število cepljenih na sto ljudi v vrhu držav. Samo v ponedeljek so cepili 115 tisoč ljudi. Na lestvici univerze Oxford sta za Izraelom po številu cepljenih na sto ljudi Bahrajn in Velika Britanija.

    Predvidoma sredi januarja bodo Izraelci dobili drugi odmerek cepiva, s tem pa bodo zaščiteni pred covid-19. Oblasti bodo tem državljanom predale tudi t. i. zelene potne liste, ki jim bodo omogočili dodatne ugodnosti. Med drugim jim ne bo treba v obvezno karanteno, ko se bodo vrnili iz tujine, navaja STA.

  • 14:12

    Bo Španija uvedla register?

    Španija namerava vse državljane, ki bodo zavračali cepljenju proti covid-19, uvrstiti v poseben register, je v ponedeljek napovedal minister za zdravje Salvador Illa za televizijo La Sexta. Pojasnil je, da bodo vsi državljani prejeli vabilo na prostovoljno cepljenje, kdor se ne bo odzval, pa bo registriran.

    Minister je zagotovil, da register ne bo javen in da bodo zelo dosledni glede varovanja podatkov. Bodo pa podatki v registru na voljo drugim evropskim partnerjem, je dodal v pogovoru.

    Španija je tako kot večina preostalih držav članic EU v nedeljo sprožila kampanjo cepljenja proti covid-19. Madrid pričakuje, da bodo v prihodnjih treh mesecih prejeli okoli 4,6 milijona odmerkov cepiva. Pričakujejo, da bi lahko z naknadnimi pošiljkami do sredine prihodnjega leta cepili že večji del prebivalstva.

    Država na Pirenejskem polotoku velja za eno najbolj prizadetih v pandemiji. Do zdaj je za covid-19 umrlo več kot 50 tisoč ljudi, od tega 298 v ponedeljek. V zadnjem tednu so na sto tisoč prebivalcev potrdili 107 novih okužb z novim koronavirusom, poroča STA.

  • 11:02

    Kako poteka cepljenje v ZDA?

    Zvezne države v ZDA so do zdaj prejele 11,4 milijona odmerkov cepiva proti covid-19, cepili pa so 2,1 milijona ljudi, je sporočil ameriški center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Dejanske številke naj bi bile še višje, ker poročanje o podatkih zaostaja. Vlada sicer namerava do začetka januarja državam dostaviti 20 milijonov odmerkov cepiva.

    Okužbe in smrti zaradi novega koronavirusa v ZDA medtem še naprej hitro naraščajo. V decembru je do zdaj za covid-19 umrlo 65 tisoč ljudi, skupaj pa po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa že 335 tisoč. Že dva tedna v ZDA umira po najmanj 3.000 ljudi na dan. Število okužb je preseglo 19,3 milijona.

    V ponedeljek so začeli cepiti tudi oskrbovance doma za starejše v Kirklandu pri Seattlu v zvezni državi Washington, kjer so februarja potrdili prve primere koronavirusa v ZDA in prve smrtne žrtve. V domu je umrlo 40 ljudi. V državi New York so do zdaj cepili 140 tisoč ljudi s prvim odmerkom cepiva podjetij Pfizer ali Moderna, v tem tednu pričakujejo dostavo 259 tisoč odmerkov cepiva. Guverner Andrew Cuomo je v ponedeljek poročal o 114 mrtvih, delež pozitivnih testov je presegel 8,3 odstotka, hospitaliziranih pa je 7.559 ljudi.

    Še huje je v Kaliforniji, kjer so številne bolnišnice že polne in guverner države Gavin Newsom opozarja, da bo kmalu zaradi prazničnih potovanj še slabše. V nedeljo je šlo skozi ameriška letališča 1,3 milijona ljudi, kar je največ, odkar je pred devetimi meseci izbruhnila epidemija. V ZDA se je medtem začela zadnja faza testiranja še enega cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga izdeluje podjetje Novavax iz Marylanda. Iščejo 30 tisoč prostovoljcev, še posebej pa se bodo osredotočili na pripadnike rasnih manjšin, ki jih koronavirus najbolj prizadene.

    V ZDA že poteka obsežno testiranje s 45 tisoč prostovoljci za cepivo podjetja Johnson & Johnson, ki trdi, da bo dovolj le en odmerek, ne pa dva kot pri Pfizerju in Moderni. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pričakuje prve rezultate te študije v začetku januarja. Fauci je dejal, da bo potrebno sodelovanje več kot le dveh podjetij, če želijo v ZDA cepiti 85 odstotkov prebivalstva, kar naj bi bilo dovolj za dosego čredne imunosti. Fauci je tudi dejal, da za zdaj kaže, da sta cepivi Pfizerja in Moderne uspešni tudi proti novemu sevu koronavirusa, ki so ga odkrili v Veliki Britaniji, navaja STA.

23543252
Novice Prvi dan cepljenja že nova teorija zarote #video

Na Japonskem so prvi primer okužbe z novim sevom odkrili pri 30-letni ženski, ki je 19. decembra prispela iz Južne Afrike v Tokio. Japonske oblasti so v ponedeljek sporočile, da so potrdili šest primerov okužbe s sevom iz Velike Britanije. Japonska vlada se je po prvih potrjenih primerih novega seva koronavirusa odločila za prepoved vstopa v državo za vse tujce do konca januarja, piše STA.

V Veliki Britaniji rekordnih več kot 53.000 novih okužb

V Veliki Britaniji danes poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 53.135, potem ko so v ponedeljek prvič poročali o več kot 40.000 okužbah. Oblasti so zaskrbljene zaradi naraščanja okužb in okrepljenega pritiska na zdravstvo. V zadnjih 24 urah je umrlo še 414 bolnikov s covidom-19, skupno 71.567. Skupno so doslej v državi potrdili skoraj 2,383 milijona okužb z novim koronavirusom.

Velika Britanija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. V večjem delu države veljajo strogi karantenski ukrepi, omejitve potovanj, ponekod pa morajo ljudje ostati na svojih domovih. (STA)

Novi sev zaznali v Indiji, Pakistanu in Nemčiji

V Indiji pa so potrdili prve primere okužbe z novim sevom koronavirusa, ki so ga pred kratkim odkrili v Veliki Britaniji. Kot so sporočili z indijskega ministrstva za zdravje, se je vseh šest bolnikov pred kratkim vrnilo z Otoka. Vsi so v samoizolaciji, ljudje, s katerimi so bili v stiku, pa so v karanteni.

Tudi v sosednjem Pakistanu so potrdili prve primere okužbe z novim sevom iz Velike Britanije. V pokrajini Sind na jugu države so potrdili najmanj tri primere, vsi bolniki so se pred kratkim vrnili z Otoka. V Nemčiji so prve primere okužbe s tem sevom potrdili že novembra na severu države. Kot so danes sporočile zdravstvene oblasti, so okužbo konec novembra potrdili pri starejšem bolniku, ki je imel pridružene bolezni in je medtem umrl.

S sevom se je okužila tudi njegova žena, ki pa je ozdravela. Njuna hči je bila sredi novembra v Veliki Britaniji in se je najverjetneje okužila tam, so sporočile zdravstvene oblasti v zvezni deželi Spodnja Saška, še navaja STA.

V Islandiji našli 13 okuženih z britanskim sevom novega koronavirusa

Z Islandije so danes sporočili, da so ugotovili 13 primerov okužbe z novim sevom novega koronavirusa, ki so ga najprej ugotovili v Veliki Britaniji. Vse primere so ugotovili v decembru pri potnikih, ki so prispeli na mednarodno letališče Keflavik, tudi pri enajstih, ki so prispeli malo bo božiču.

Med omenjenimi enajstimi jih je deset prispelo iz Velike Britanije, eden iz Danske, je danes sporočil glavni islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason na novinarski konferenci. Po opravljenih testih so vsi v karanteni. Gudnason je še dejal, da v Islandiji izvajajo sekvenciranje genoma pri vseh pozitivnih testih, medtem ko ga mnoge druge države izvajajo pri desetih do 20 odstotkih, še piše STA.

Cepljenje covid-19
Novice Prihajajo novi odmerki. Tako bo potekalo cepljenje. #video
Ne spreglejte