Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 1. 2021,
8.34

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

Natisni članek

Slovenija virus Koronavirus

Torek, 5. 1. 2021, 8.34

3 leta, 3 mesece

Včeraj potrdili krepko čez dva tisoč okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

43

V Sloveniji so v ponedeljek ob opravljenih rekordnih 23.497 testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2.501 človeku. To pomeni, da je bilo pozitivnih 10,6 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 30 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.868. 

Lenart, testiranje
Novice Po državi od danes splošno hitro testiranje na novi koronavirus #video

Po podatkih vlade je bilo v ponedeljek ob opravljenih 5.966 PCR-testih odkritih 1.680 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 28,2 odstotka. Opravili so tudi 17.531 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 821 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 4,7 odstotka. Ponedeljkovo veliko število hitrih testov gre sicer pripisati razširjeni možnosti brezplačnega testiranja, ki ga izvajajo v številnih zdravstvenih domovih.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1.563, število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh pa 972. V državi imamo 20.441 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ.

Razmere v bolnišnicah 

V bolnišnicah se je v ponedeljek zdravilo 1.193 bolnikov, od tega 188 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 108 bolnikov, na novo pa sprejeli skupno 112 ljudi. Včeraj je umrlo še 30 ljudi, od tega 20 v bolnišnicah in deset v domovih za starejše. V ljubljanskem kliničnem centru se je danes zdravilo 333 pacientov, od tega 54 na intenzivni negi. Nekoliko manj hospitalizacij imajo v mariborskem kliničnem centru, kjer se zdravi 169 ljudi, od tega 48 na intenzivnem oddelku. V Splošni bolnišnici Celje trenutno zdravijo 131 covid bolnikov, od tega jih 17 potrebuje intenzivno terapijo. 

Kot je na današnji novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 dejal vladni govorec Jelko Kacin, je bilo v ponedeljek v domovih za starejše na novo okuženih 51 varovancev in 30 zaposlenih. "Iz petih posebnih socialnovarstvenih zavodov pa se je včeraj na novo okužilo 14 stanovalcev in en zaposleni," je dejal Kacin.

Cepljenje covid-19
Novice Časovnica cepljenja: kdaj bi se lahko vrnili v normalno življenje?

Cepljenje poteka v skladu z načrti 

O razmerah v socialnovarstvenih zavodih je na novinarski konferenci spregovoril Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kot je uvodoma dejal, cepljenje poteka skladno z načrtom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje. S prvo pošiljko cepiv sta bila izvedena dva sklopa cepljenja v domovih za starejše, varstveno-delovnih centrih in centrih za usposabljanje. 

"Cepljenih je bilo že 1.048 zaposlenih in 8.116 uporabnikov," je povedal Cigler Kralj. Pojasnil je tudi, bodo tisti, ki zaradi aktivne okužbe s koronavirusom v prvem krogu cepljenja še niso prejeli odmerka, tega prejeli v naslednjih sklopih cepljenja. Kot je v nadaljevanju povedal minister, bodo danes in v sredo izvajalci prejeli še 2.199 enot cepiva, ki bodo namenjene za prvi odmerek pri stanovalcih in zaposlenih, ki so izkazali zanimanje za cepljenje, 701 odmerek cepiva pa bodo prejeli varstveno-delovni centri. 

V nadaljevanju je minister predstavil tudi podatke o okuženosti stanovalcev in zaposlenih. Kot je dejal, je v domovih za starejše, kjer je 18.700 mest, okuženih oziroma je okužbo prebolelo 10.036 stanovalcev in 3.789 zaposlenih od skupno 9.108. Dodal je, da testiranje zaposlenih še vedno poteka. "Normalno poteka tudi testiranje zaposlenih. Pred časom smo ugotovili, da je najtežje zajeziti okužbe, če so nosilci okužbe asimptomatski, kljub temu da so izvedeni vsi zaščitni ukrepi. Zato je pomembno, da se že nekaj časa izvajajo testiranja s hitrimi testi," je poudaril.

Vlada je sicer 31. decembra sprejela uredbo, s katero so razširili krog izvajalcev socialnovarstvenih storitev, pri katerih se izvaja hitro testiranje, in sicer še na izvajalce pomoči na domu, centre za socialno delo in izvajalce socialnovarstvenih programov, je še spomnil Cigler Kralj.

Cepljenje po svetu covid-19
Novice Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem

Obiski domov se izvajajo v skladu z navodili

Na novinarski konferenci se je minister med drugim dotaknil obiskov v domovih za starejše. Kot je povedal, se ti izvajajo v skladu z navodili ministrstva za zdravje. Potekajo lahko bodisi osebno ali po videozvezah, odvisno od zdravstvenega položaja v posameznem domu. "Ministrstvo spodbuja izvajalce, da v čim večji možni meri organizirajo varne obiske, saj osebni stiki bistveno pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev," je pojasnil Cigler Kralj.

Dodal je tudi, da domovi za starejše kljub epidemiji sprejemajo nove stanovalce, in to skladno z navodili ministrstva za zdravje. "Novi stanovalec se namesti v sivo cono za sedem dni. Osmi dan se izvede testiranje. Če je test negativen, se preseli v belo cono," je postopek sprejema pojasnil minister. 

V Domu starejših občanov Novo mesto so po zajezitvi zadnje okužbe z novim koronavirusom pri skoraj štirih petinah že cepljenih proti novemu koronavirusu in tudi pri nekaj drugih stanovalcih oddelka za dementne odkrili nove okužbe. Okuženih je tudi nekaj cepljenih zaposlenih z različnih oddelkov, je za STA povedala direktorica Milena Dular. 

Po besedah Dularjeve so okužbo potrdili pri skoraj 80 odstotkih stanovalcev oddelka za dementne. Proti novemu koronavirusu so sicer 27. decembra cepili 58 tamkajšnjih stanovalcev, okužbo pa so do zdaj odkrili pri 46 stanovalcih. Okuženi bolezen prestajajo z različnimi, pretežno blažjimi bolezenskimi znaki. Nekateri starostniki omenjenega oddelka imajo tudi pridružene bolezni. Dvema so morali pomagati s kisikom, eden od okuženih stanovalcev s pridruženimi boleznimi pa je umrl.

V bolnišnico niso prepeljali nikogar od okuženih, po mnenju odgovornih zdravnikov pa bodo preostali okuženi stanovalci bolezen prestali ob blažjih bolezenskih znakih. Ves oddelek za dementne so sicer razglasili za rdečo cono, je dodala Dularjeva. Kako je prišlo do okužbe, še niso ugotovili. Mogoča je predhodna ali kakšna drugačna okužba s koronavirusom, vsekakor pa za to ne krivijo cepiva, je poudarila direktorica. (STA)

Na Goriškem prvi okuženi v VDC in tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo

V Varstveno delovnem centru (VDC) Nova Gorica je po zadnjih podatkih okuženih deset zaposlenih in deset njihovih oskrbovancev in uporabnikov. Do sploh prve okužbe je prišlo tudi še v zadnjem od 12 domov za starejše v tej regiji, in sicer v tolminski enoti Doma upokojencev Podbrdo.

Brezplačno testiranje v zdravstvenih domovih

Sicer pa je v številnih zdravstvenih domovih od ponedeljka mogoče brezplačno prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS. Tisti, ki bodo pozitivni na hitrem testu, naj ostanejo doma in naj stopijo v stik s svojim izbranim zdravnikom. Za tiste z znaki okužbe dihal ostajajo navodila enaka: poklicati morajo svojega zdravnika in opraviti PCR-testiranje.

Vladni govorec Kacin je na novinarski konferenci dejal, da je zanimanje državljanov za testiranje izjemno veliko, kar po njegovem mnenju potrjuje to, da se ljudje obnašajo zelo odgovorno in da si želijo teh testiranj. Prvi dan razširjenega testiranja so bile marsikje daljše čakalne dobe in mnogi niso prišli na vrsto, zato se bo ministrstvo po Kacinovih napovedih z izvajalci teh testiranj dogovorilo za optimalne rešitve. "Pričakujemo, da bo odločitev sprejeta v kratkem," je po pisanju STA dodal.

Zanimanje državljanov za hitro testiranje je izjemno veliko. Včeraj je bilo namreč opravljenih 17.531 hitrih antigenskih testov. | Foto: STA , Zanimanje državljanov za hitro testiranje je izjemno veliko. Včeraj je bilo namreč opravljenih 17.531 hitrih antigenskih testov. Foto: STA ,

Na vprašanje, kako zanesljivi so hitri testi iz Kitajske, katerih zanesljivost so nekateri postavili pod vprašaj, je Kacin odgovoril, da imajo testi izbranega kitajskega proizvajalca vse potrebne dokumente, izdelani pa so bili v posebni ekonomski coni takoj za Hongkongom. To, ali bi lahko na račun nizke cene v primerjavi z drugimi proizvajalci trpela njihova kakovost, je po Kacinovih navedbah zahtevno vprašanje, ki terja strokoven odgovor. Pričakuje, da ga bodo lahko predstavili na eni od prihodnjih novinarskih konferenc.

V zvezi z odločitvami o nadaljnjem sproščanju ukrepov je Kacin napovedal, da bo vlada o tem v ožji zasedbi pristojnih ministrov ter predstavnikov svetovalne skupine, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterih bolnišnic ponovno razpravljala v sredo. A kot je dejal, "nastavki res niso najboljši". Ob tem je spomnil, da načrt sproščanja ukrepov predvideva odprtje servisnih dejavnosti, trgovin, vrtcev in prvega triletja osnovnih šol v tretji, oranžni fazi, ko število okužb zdrsne na manj kot tisoč in je hospitaliziranih manj kot tisoč bolnikov, piše STA.

kanin sedežnica smučišče
Novice Žičničarji za ukinitev hitrih testov, sicer v ustavno presojo

 

Ne spreglejte