SiolNET. Novice Slovenija
1,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žičničarji za ukinitev hitrih testov, sicer v ustavno presojo

1,48

termometer

kanin sedežnica smučišče | Fotografija je bila posneta pred epidemijo novega koronavirusa. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida
Fotografija je bila posneta pred epidemijo novega koronavirusa. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Združenje žičničarjev po današnjem sestanku vseh slovenskih smučarskih centrov od vlade zahteva umik obveznega hitrega testiranja pred vstopom na smučišča, je za STA povedala predsednica združenja Manuela Božič Badalič. Zahtevo so naslovili na ministrstvo in predsednika vlade, če ne bo posluha, pa bodo vložili pobudo za ustavno presojo.

Kot je povedala, se je v prvih dneh novega leta, odkar velja omenjeni odlok, pokazalo, da smučarji ne sprejemajo pogoja za hitro testiranje, zato se je kljub trudu in hitri organizaciji pri večini pojavilo zgolj po nekaj deset smučarjev, kar se smučarskim centrom ne splača, piše STA.

"Koncesionarji nam niti ne morejo zagotavljati takšnih testiranj, smučarjev pa ni, saj se ne želijo vsak dan testirati za to, da bi lahko smučali. Ljudi je bilo povsod kar nekaj, vendar niso kupili vozovnic in niso uporabljali naprav," je razmere ob koncu preteklega tedna opisala Božič Badaličeva, sicer direktorica centra na Kaninu.

Pod zdajšnjimi pogoji ne morejo obratovati

Tako na predsednika vlade Janeza Janšo kot na ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca je že naslovila prošnjo za sestanek, na katerem bi našli skupno in najboljšo rešitev, vendar za zdaj odziva ni dočakala. Kot je dejala, si žičničarji ne želijo zaostrovanja, vendar pod zdajšnjimi pogoji ne morejo obratovati, zato se bodo v nasprotnem primeru lotili vložitve pobude za ustavno presojo odloka, piše STA.

Ta je namreč za ponudnike smučarskega turizma nesorazmeren in pretiran glede na to, da so se danes brez testov odprli celo fitnesi in športne dvorane, prav tako je še kar nekaj drugih dejavnosti brez obveznih testiranj v zaprtih prostorih, še dodaja Božič Badaličeva.

Fotografija je bila posneta pred epidemijo novega koronavirusa. | Foto: STA Fotografija je bila posneta pred epidemijo novega koronavirusa. Foto: STA

Na ministrstvu upajo, da bo kmalu mogoče smučati brez omejitev

Na infrastrukturnem ministrstvu so v odzivu za STA pojasnili, da si ves čas prizadevajo, da bi žičniške naprave obratovale, vendar na varen način, pri čemer morajo upoštevati epidemiološke razmere, saj ne želijo ogrožati zdravja ljudi.

Pod sedanjimi pogoji ne morejo obratovati, prav tako so odloki medresorsko usklajeni, še pojasnjujejo in hkrati izražajo upanje, da se bodo epidemiološke razmere v državi čim prej spremenile in bo kmalu mogoče smučati brez omejitev.

Z novim letom je vlada po tednu dni zaprtja smučarskim centrom znova omogočila obratovanje, a je kot pogoj za nakup smučarske vozovnice predpisala obvezen negativni test. Tega smučarji lahko prinesejo s seboj, pri čemer ne sme biti starejši od 24 ur, na nekaterih smučiščih pa so zagotovili plačljivo ali brezplačno testiranje. Žičničarji pričakujejo, da bodo lahko obratovali pod pogoji, kakršni so veljali do časa pred božičem, še piše STA.

Številna podjetja po praznikih opravljajo hitre teste

Številna podjetja so danes po prazničnem premoru znova začela dejavnost, ob tem pa so se v želji, da bi preprečila širjenje okužb z novim koronavirusom, odločila svoje zaposlene testirati s hitrimi testi. Ponekod teste izvajajo v podjetjih, drugod pa so zaposlene napotili v zdravstvene domove. Med drugim delavce testirajo v skupini Impol, v lenarškem podjetju TBP, v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), v ajdovski družbi Incom in v več drugih podjetij, piše STA.
Cepivo proti covid-19 Novice V nedeljo potrdili 744 novih okužb #video meja Hrvaška Novice Znano je, koliko okuženih so odkrili na Brniku in na meji s Hrvaško Cepljenje po svetu covid-19 Novice Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem Cepljenje Novice Napoved IJS: kdaj se bodo v Sloveniji poznali učinki cepljenja Cepljenje covid-19 Novice Časovnica cepljenja: kdaj bi se lahko vrnili v normalno življenje?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin