Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2021,
8.39

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19

37

Natisni članek

Slovenija okužba Koronavirus

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 8.39

3 leta, 3 mesece

V nedeljo potrdili 744 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,19

37

V Sloveniji so v nedeljo ob 2.671 opravljenih testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 744 ljudeh. To pomeni, da je bilo pozitivnih 27,9 odstotka vseh testiranih. Včeraj je umrlo še 35 bolnikov z boleznijo covid-19, od začetka epidemije pa skupaj že 2.838 ljudi. V Slovenijo je danes prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva proti novemu koronavirusu, ki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev.

Lenart, testiranje
Novice Po državi od danes splošno hitro testiranje na novi koronavirus #video

Po podatkih vlade je bilo v nedeljo ob opravljenih 2.041 PCR-testih odkritih 634 novih okužb. Delež pozitivnih PCR-testov je tako znašal 31,1 odstotka. Opravili so tudi 630 hitrih antigenskih testov (HAT) in ugotovili 110 primerov okužbe. Delež pozitivnih pri HAT je znašal 17,5 odstotka. V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 1.209 bolnikov, od tega 194 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 38 bolnikov, na novo pa so skupaj sprejeli 103 osebe. Včeraj je umrlo še 35 ljudi, od tega 30 v bolnišnicah in še pet v domovih za starejše. 

Epidemiološka slika po regijah

Kot je na današnji novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 dejal vladni govorec Jelko Kacin, je bilo v nedeljo v domovih za starejše na novo okuženih 59 varovancev in osem zaposlenih. "Iz petih posebnih socialnovarstvenih zavodov pa poročajo o novi okužbi enega stanovalca in enega zaposlenega," je še dejal Kacin.

Vladni govorec je v nadaljevanju s pomočjo sobotnih podatkov predstavil tudi epidemiološke razmere po statističnih regijah. Pojavnost okužb je še vedno najvišja v Posavju, kjer v zadnjih 14 dneh beležijo 1.666,2 okužbe na 100 tisoč prebivalcev, v zadnjih sedmih dneh pa 876,5. Sledijo Jugovzhodna Slovenija s 704,1, Pomurje s 662,6 in Koroška s 653,6 primeri v zadnjih sedmih dneh.

Medtem je podravski regiji po uspelo izboljšati sliko in je s 464 okužbami na 100 tisoč prebivalcev v sedmih dneh padla pod slovensko povprečje, ki znaša 484,6. Pod povprečjem pa so z manj kot 400 okužbami na 100 tisoč prebivalcev goriška regija (395,2), osrednjeslovenska (392,9), obalno-kraška (391,9), gorenjska (382) in primorsko-notranjska regija (371,1).

V statistične podatke niso vključeni hitri testi na mejnih prehodnih

Kot je še pojasnil Kacin, v objavljene vladne statistične podatke še ni vključeno število opravljenih hitrih testov na mejnih prehodih, kjer sicer izdajajo napotitve v karanteno za vse tiste, ki imajo pozitiven izid hitrega testa. Ob tem pa je poudaril, da je dolžnost vsakega zaposlenega, ki je na hitrem testu na meji pozitiven, da pokliče svojega zdravnika, da mu odpre bolniški stalež, in gre v samoizolacijo, s čimer se mu prekine karantena. Prav tako se s svojim zdravnikom za napotitev na bolniško in v samoizolacijo dogovorijo tisti zaposleni, ki imajo pozitiven izvid hitrega testa na rednih testiranjih, ki jih izvajajo nekatera podjetja.

Vseh, ki so na hitrih testih pozitivni, tako po Kacinovih navedbah ne napotijo še na PCR-test. Če pa bi v posameznem primeru nastopil dvom, se lahko testiranje ponovi tudi s testom PCR, ampak mora v tem primeru posameznika na testiranje napotiti zdravnik, je dejal Kacin. Ob tem je dodal še, da pa PCR-teste dosledno izvajajo pri vseh, ki jih pošljejo v bolnišnično oskrbo, ne glede na morebiten predhoden izid hitrega testa, piše STA.

potres, Petrinja
Novice Hrvaška razglasila stanje katastrofe, Petrinjo spet stresel močnejši sunek #video

Od danes hitro testiranje v zdravstvenih domovih

V številnih zdravstvenih domovih pa je od danes mogoče brezplačno prostovoljno testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi. Danes bodo testiranja lahko opravili tudi zaposleni v šolah in zavodih za učence s posebnimi potrebami, saj se ti jutri vračajo v šolske klopi, je povedal Kacin.

Kot je na novinarski konferenci povedala Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, več ukrepov pripomore k obvladovanju epidemije, eden od teh pa je zagotovo tudi hitro testiranje. Kot je dejala, je bilo pred novim letom zanimanja za hitro testiranje veliko, zato so se na ministrstvu za zdravje odločili, da to razširijo na stalne točke v lokalnih skupnostih. Zdravstveni domovi so se za potrebe hitrega testiranja sicer organizirali različno. 

Lokacije, kje se lahko testirate, so dostopne v članku Po državi od danes splošno hitro testiranje na novi koronavirus.

Marija Magajne je na novinarski konferenci o izzivih koronavirusa povedala, da bi lahko z večjim obsegom hitrega testiranja v naslednjih tednih odpirali nekatere dejavnosti, med katerimi je izpostavila predvsem šole. | Foto: STA , Marija Magajne je na novinarski konferenci o izzivih koronavirusa povedala, da bi lahko z večjim obsegom hitrega testiranja v naslednjih tednih odpirali nekatere dejavnosti, med katerimi je izpostavila predvsem šole. Foto: STA ,

Na odvzem brisa na mestih za hitro testiranje se ni treba posebej naročati. Posameznik mora s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, o rezultatu pa bo obveščen prek sporočila SMS. Tisti, ki bodo pozitivni na hitrem testu, naj ostanejo doma in naj stopijo v stik s svojim izbranim zdravnikom. Za tiste z znaki okužbe dihal ostajajo navodila enaka: poklicati morajo svojega zdravnika in opraviti PCR-testiranje.

"Pri pozitivnem hitrem testu je verjetnost, da je res pozitiven, zelo velika oziroma skoraj gotova. Na negativni test pa se ne zanašajmo, če je ta v neskladju z našimi pričakovanji," je ob tem opozorila državna sekretarka in poudarila, da če je bil posameznik v stiku z okuženim ali kaže kakšne znake bolezni, naj upošteva vse previdnostne ukrepe. Ob znakih bolezni pa naj o tem obvesti svojega zdravnika.

Državna sekretarka je med drugim še povedala, da bi lahko z večjim obsegom hitrega testiranja pripomogli k zmanjševanju širjenja okužb in v naslednjih tednih odpirali nekatere dejavnosti, med katerimi je posebej opozorila na šole. "Odvisno je tudi od tega, kako bodo na epidemijo vplivali božično-novoletni prazniki," je še rekla Magajnejeva, ki pa na novinarski konferenci ni pojasnila, katere so tiste druge dejavnosti, ki bi jih lahko med prvimi odpirali oziroma sproščali. Glede na to, da so obsežno množično testiranje šele začeli izvajati, bodo spremljali vse informacije glede morebitnih odstopanj in bodo tudi ustrezno ukrepali, je napovedala.

Gripa virus
Novice V Sloveniji še brez potrjenega primera gripe v tej sezoni

V Sloveniji nova pošiljka cepiv

V Slovenijo je sicer danes prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiva proti novemu koronavirusu. To cepivo bo namenjeno predvsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem, pa tudi nekaterim zaposlenim v domovih za starejše (DSO), ki še niso bili cepljeni, in za oskrbovance, ki so si premislili in se želijo cepiti, je pojasnila Magajnejeva.

Po napovedih državne sekretarke pa bo v Slovenijo že naslednji teden prispela še ena pošiljka cepiv. Ta bo po besedah Magajnove namenjena starejšim osebam, ki niso nastanjene v domovih za starejše občane in tistim s kroničnimi boleznimi. Najprej bodo cepili starejše od 80 let, nato starejše od 70 let in pozneje starejše od 60 let.

Pristojni nimajo informacij, da bi se po cepljenju pojavili kakšni resni stranski učinki.  | Foto: STA , Pristojni nimajo informacij, da bi se po cepljenju pojavili kakšni resni stranski učinki. Foto: STA ,

Strategija cepljenja proti koronavirusu predvideva cepilne centre v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pri čemer se lahko vsak koncesionar dogovori z zdravstvenim domom, da bo prevzel izvedbo cepljenja. Pri tem je Magajnejeva dejala, da bo vsak osebni ali splošni zdravnik vzpostavil prednostno listo cepljenja svojih bolnikov, vsak zdravnik bo tudi presodil, kateri od kroničnih bolnikov bodo imeli glede na bolnikovo splošno stanje prednost pri cepljenju.

Državna sekretarka je tudi dejala, da nimajo informacij, da bi se po cepljenju pojavili kakšni resni stranski učinki. Po družbenih omrežjih je namreč zaokrožilo, da je ena oseba po cepljenju umrla. Magajnejeva je pojasnila, da podatke o stranskih učinkih zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje, pri čemer pa se "kakršenkoli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem."

meja Hrvaška
Novice Znano je, koliko okuženih so odkrili na Brniku in na meji s Hrvaško

Če so zboleli po cepljenju, so bili verjetno že okuženi

Komentirala je tudi informacije o tem, da so nekateri starejši v DSO zboleli po cepljenju. Pojasnila je, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. Tako pri covid-19 kot pri drugih boleznih je mogoče, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

Sicer pa je po podatkih proizvajalca cepiva in strokovnih podatkih po 14 dneh od prejema prvega odmerka cepiva zagotovljena vsaj 50-odstotna zaščita. Glede na to, da je veliko stanovalcev DSO okužbo prebolelo, cepili pa so jih osem tisoč, bi jih bilo po 14 dneh od prvega odmerka imunih vsaj štiri tisoč, je dejala Magajneva. Tako bi precepljenost med oskrbovanci v DSO lahko imela vpliv na število hospitaliziranih v drugi polovici januarja. Z drugim odmerkom cepiva se bo ta zaščita še močno povečala, piše STA.

cepivo oxford
Novice Johnson napovedal ustavitev javnega življenja v Angliji

 

Ne spreglejte