Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
9.51

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Evropski parlament kmetje Bruselj

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 9.51

2 meseca

Na bruseljskih ulicah traktorji, blato, pnevmatike in ogenj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Ob robu današnjega zasedanja kmetijskih ministrov se v Bruslju zbirajo kmetje s traktorji, ki niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem Evropske unije. Ministri danes razpravljajo o odzivu na zahteve kmetov, ki sicer že več mesecev protestirajo v številnih članicah EU.

Belgijski kmetje, ki so se jim pridružili tudi kolegi iz nekaterih drugih držav, so se danes odpravili proti Bruslju, kjer poteka zasedanje ministrov držav članic EU.

Več sto traktorjev je že zasedlo glavne prometnice v belgijski prestolnici, tudi v okolici institucij EU, prišlo naj bi jih še več. Na več krajih so zakurili ogenj, na cesto, ki staro mestno jedro povezuje z evropsko četrtjo, pa so stresli pnevmatike, pomešane z blatom.

Policija je zaradi napovedanih protestov med drugim zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih ustanov. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili.

Francoski kmetje
Novice Kmetje vdrli na kmetijski sejem

Zavzeli so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko

Kmetje so v Bruslju protestirali že v začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, vendar niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU. Kot so v pozivu na proteste zapisali v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo znova spomniti na težave.

Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami, vključno z ustavitvijo pogajanj o sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur. Zahtevajo še regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje.

Zavzeli so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

Kmetje protest
Novice Kmetje vztrajajo: znova zasedli mesta in razsuli tovore žita

Zahtevajo boljše cene za svoje proizvode

Kmetijski ministri članic, med njimi državna sekretarka na slovenskem kmetijskem ministrstvu Eva Knez, bodo danes v Bruslju razpravljali o odzivu na zahteve kmetov. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov in določene kratkoročne ukrepe predvidoma tudi sprejeli.

Bruselj pripravlja različne ukrepe, potem ko so se v številnih evropskih državah kmetje odpravili na ulice, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji, pa tudi v Sloveniji. Zahtevajo boljše cene za svoje proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine.

kmetje, protest
Novice Kmetje na ulicah slovenskih mest. S seboj pripeljali tudi gnoj.
Vida Čadonič Špelič
Novice NSi za nujno sejo pristojnega odbora o novi viziji kmetijske politike
izlitje gnojnice pri Postojni
Novice Gnojnica iz zbiralnika pri Studencu se pomika proti Postojnski jami
Ne spreglejte