Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 2. 2024,
14.09

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Vida Čadonič Špelič kmetijstvo NSi

Torek, 20. 2. 2024, 14.09

2 meseca

NSi za nujno sejo pristojnega odbora o novi viziji kmetijske politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Vida Čadonič Špelič | Foto STA

Foto: STA

V NSi zahtevajo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, saj menijo, da je skrajni čas za pogovore o novi viziji kmetijske politike. Kot je danes novinarjem pojasnila njihova poslanka Vida Čadonič Špelič, želijo opozoriti tako na sedanje zahteve kmetov kot pogledati v prihodnost, v novo kmetijsko politiko. "Bojim se, da bo s takšnim odnosom slovenska vlada dejansko prisilila kmete, da bodo šli množično na ulice zahtevat svoje pravice," je dejala Čadonič Špeličeva. 

Nova kmetijska politika bo po njenih besedah zelo drugačna od sedanje, ker je govora o trajnostnem kmetovanju. Kot je pojasnila, v enem od sklepov pozivajo vlado, "da resno upošteva zahteve kmetov in jim jasno pove, kaj lahko naredijo in česa ne. Najpomembneje pa je, da se jim predstavi jasno časovnico".

Pri dolgoročni strategiji pa se jim zdi bistvena prilagoditev slovenskega in evropskega kmetijstva na zeleni prehod. "Zeleni prehod je potreben in pomemben, vendar ne izključno na račun kmeta," je poudarila Čadonič Špeličeva. Po njenem se je zato treba že zdaj pogovarjati, ali je mogoče sedanjo kmetijsko politiko, ki se izvaja med letoma 2023 in 2027, vsako leto revidirati tako, da bo usmerjena ciljno za kmete in ne proti njim.

Čadonič Špeličeva: Odnos vlade do kmeta je skrb vzbujajoč

Sto let se je po Evropi in v Sloveniji kmete spodbujalo k intenzivnemu kmetovanju, je dejala. Čeprav bo treba to nehati, se bodo vlade in evropska komisija morale vprašati, kako in s čim kmetu nadomestiti izpad dohodka, da bo še naprej kmetoval. Skrbi jo namreč, da bi se kmetijstvo skrčilo do te ravni, da bomo odvisni od drugih držav, kjer so standardi pridelave in predelave hrane nižji. "Tega si ne smemo dovoliti, ker si tega slovenski in evropski potrošnik ne zaslužita," je bila jasna.

V NSi zato vse odločevalce pozivajo k dialogu, pri čemer se jim zdi pomemben tudi pravočasni dialog o zelenem prehodu. Kmetje po njihovi oceni potrebujejo pomoč pri prestrukturiranju ter podporo v njihovih prizadevanjih za ohranitev narave in okolja. Odnos vlade do kmeta je po mnenju Čadonič Špeličeve skrb vzbujajoč. "Bojim se, da bo s takšnim odnosom slovenska vlada dejansko prisilila kmete, da bodo šli množično na ulice zahtevat svoje pravice," je dejala in dodala, da če ne bo konkretnih premikov pri pogovorih, slovenske kmete podpira v boju za svoj obstoj.

Politika mora po njenem mnenju imeti vizijo in biti sposobna v EU zagovarjati slovensko kmetijstvo, ki je drugačno od kmetijstva velikih evropskih držav. "Naša majhnost mora v kmetijstvu postati naša prednost in mi si moramo izpogajati izjeme, zaradi katerih bo slovenski kmet, posebej male družinske kmetije, še vedno preživel in bo še vedno prideloval slovensko hrano," je povedala.

"Vsi si verjetno želimo čim manj uporabe škropiv, vendar na način, ki bo vzdržen za uporabnika, to se pravi za kmeta, in na koncu tudi za potrošnika," meni. Predsednica odbora za kmetijstvo je ob tem pohvalila Slovenijo in evropske pogajalce, ki so prispevali k umiku uredbe o pesticidih, o kateri se bo zdaj odločalo po naslednjih evropskih volitvah.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova predlaga umik uredbe o pesticidih
Vida Čadonič Špelič
Novice Pravna služba DZ: Direktor Sove je lahko prebral pričanje Bobnarjeve in Lindava
Ne spreglejte