Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
12.36

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

načrtovanje Evropska unija gašenje gasilci Janez Lenarčič

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 12.36

11 mesecev

Lenarčič: EU v novo požarno sezono z okrepljeno floto za gašenje iz zraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Janez Lenarčič | Ker bo z vremenom povezanih naravnih nesreč, kot so požari, suše in poplave, vse več, je treba ukrepati v vseh fazah kriznega upravljanja, ne samo pri odzivanju, ampak predvsem pri pripravljenosti in preprečevanju, je poudaril Lenarčič. | Foto Evropski parlament

Ker bo z vremenom povezanih naravnih nesreč, kot so požari, suše in poplave, vse več, je treba ukrepati v vseh fazah kriznega upravljanja, ne samo pri odzivanju, ampak predvsem pri pripravljenosti in preprečevanju, je poudaril Lenarčič.

Foto: Evropski parlament

Evropska unija v novo požarno sezono vstopa z okrepljeno floto za gašenje iz zraka, v evropski rezervi bo namreč namesto 13 letal in helikopterjev letos na razpolago 28 zračnih plovil za gašenje, je v intervjuju za STA povedal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Pozdravil je odločitev Slovenije, da kupi lastna letala za gašenje.

"Po lanskem rekordno vročem poletju smo se odločili, da podvojimo zmogljivosti flote za gašenje iz zraka na evropski ravni," je v intervjuju za Evropsko novinarsko središče (ENR), del katerega je tudi STA, povedal Lenarčič.

V evropski strateški rezervi rescEU je bilo lani deset letal za gašenje kanader, dve lahki letali za gašenje in en helikopter, je pojasnil komisar. Letos je v rezervi, ki se uporabi v skrajni sili, poleg desetih kanaderjev 14 lahkih letal in štirje helikopterji. Tako je namesto 13 v rezervi 28 zračnih plovil za gašenje, s čimer se je približno podvojila tudi zmogljivost zajemanja vode.
Air Tractor
Novice V Slovenijo priletelo prvo letalo za gašenje požarov iz zraka

Slovenija se ni pridružila rezervi

Slovenija, ki je letos kupila štiri lahka letala air tractor, se strateški rezervi ni pridružila, kar je po Lenarčičevem mnenju verjetno predvsem posledica tega, da ni bilo dovolj časa.

"Očitno ni bilo dovolj časa, saj nakup letal ni enako, kot da bi nekaj kupili v trgovini. Nakup letal za gašenje je kompleksna operacija, ki zahteva svoj čas," je dejal.

Obenem je poudaril, da je Slovenija že s tem, ko se je odločila za nakup lastnih letal, naredila velik korak. Poleg tega obstaja možnost, da svoja letala za gašenje ponudi v skupno floto, namenjeno pomoči drugim državam, če jih potrebujejo. Na ministrstvu za obrambo so že napovedali, da bodo to storili, kar je Lenarčič pozdravil.

To sodelovanje temelji bolj na prostovoljni podlagi, medtem ko je rezerva v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito bolj obvezujoče narave, je pojasnil komisar. Strateška rezerva, ki jo upravlja Evropska komisija, se uporabi, ko nacionalne zmogljivosti ne zadostujejo, prav tako pa pomoči na prostovoljni podlagi ne morejo zagotoviti druge države, je dodal.

Premeščanje gasilcev dobra izkušnja

Del priprav na požarno sezono je po Lenarčičevih besedah tudi premeščanje gasilcev in gasilskih vozil iz požarno manj ogroženih držav v tiste, kjer je nevarnost za požare večja. Lani so to pilotno preizkusili v Grčiji, pri čemer je Bruselj prejel zelo pozitiven odziv, je dejal evropski komisar iz Slovenije.

Tako bo v letošnji požarni sezoni v Grčijo, na Portugalsko in v Francijo predhodno premeščenih več kot 440 gasilcev iz 11 držav, tudi Slovenije.

"Dlje ko potrebuješ za odziv, dlje bo trajalo gašenje. Zato je smiselno, da so na območju že nameščene dodatne sile, ker če pridejo iz druge države ali z drugega konca Evrope, to traja nekaj časa," je povedal komisar, ki bo v torek gostil srečanje pristojnih ministrov članic EU ob začetku požarne sezone.

Podnebno nevtralna Evropska unija 

Pri preprečevanju požarov ima pomembno vlogo evropski zeleni dogovor, katerega cilj je, da bi EU do leta 2050 postala podnebno nevtralna, meni komisar. "Če ne bomo zmanjšali izpustov toplogrednih plinov, bo še huje, kot je bilo do zdaj," je poudaril.

Na to po njegovih besedah kažejo znanstveni podatki. Prav ukrepanje v skladu z znanstvenimi dognanji je tisto, s čimer je treba odgovoriti ljudem, ki dvomijo o podnebnih spremembah. Pri tem je treba zagotoviti, da bo zeleni prehod pravičen, je med drugim še dejal komisar.

Air Tractor
Novice Šarec o nakupu air tractorjev: Nekateri podatki so popolnoma zavajajoči
Mors
Novice Marjan Šarec: Danes se začenja nova doba #video
Janez Lenarčič in Pedro Opeka
Novice Komisar Lenarčič je na Madagaskarju obiskal misijonarja Pedra Opeko
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova prispela v Kijev, tam tudi evropski komisar Janez Lenarčič
Novice Pirc Musarjeva z Lenarčičem o humanitarni pomoči in civilni zaščiti EU
Ne spreglejte