Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
10. 4. 2020,
19.48

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

11

Natisni članek

Koronavirus Kitajska

Petek, 10. 4. 2020, 19.48

4 leta

Kitajska na prelomu do ozdravitve ali novega vala koronavirusa?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

11

Strokovnjaki opozarjajo na previdnost kljub spodbudnim številkam iz Kitajske, kjer je virus sars-cov-2 konec lanskega leta začel svoj pohod.

Na Kitajskem, kjer se je konec lanskega leta prvič pojavil in nato začel širiti novi koronavirus, so v zadnjem tednu začeli rahljati stroge omejitve. V sredo so poročali o prvem dnevu brez smrtne žrtve zaradi novega koronavirusa, včeraj pa je novi mejnik predstavljalo končanje 76 dni trajajoče karantene v Wuhanu, v mestu, kjer se je vse skupaj začelo.

Vladni mediji zdaj Kitajsko, ki je zaradi kaosa in poznega ukrepanja ter prikrivanja resničnega stanja poskrbela za nenadzorovano širjenja virusa po celotnem svetu, prikazujejo kot državo ozdravitve. "Kot feniks se je Wuhan iz stroge karantene prebudil v toplo pomlad," je eden od zapisov.

ZDA
Novice V New Yorku trupla pokopavajo v množična grobišča #foto #video

Kitajska kot pogled v prihodnost

Koronavirus Kitajska | Foto: Reuters Foto: Reuters Vendar je pod fasado samozavesti in pozitivnih signalov, da so Kitajci virus, ki povzroča bolezen covid-19, resnično premagali, še vedno zaskrbljenost. Zaskrbljenost, da je okrevanje samo prehodno in je za vogalom še vedno nevarnost ponovnega večjega vala okužb in vrnitev številnih ukrepov, ki so jih sprejeli za omejevanje okužb.

Pred dvema dnevoma so kitajske oblasti po vzoru Wuhana popolnoma zaprle mesto Suifenhe na meji z Rusijo. V mestu s približno 70 tisoč prebivalci so namreč samo v sredo potrdili 40 novih uvoženih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupaj so takrat zabeležili že 127 uvoženih primerov.

Pogled na dogajanje okrog novega koronavirusa na Kitajskem je za Evropo in ZDA nekakšen pogled v prihodnost. Na Kitajskem se je konec lanskega leta vse skupaj začelo in medtem ko v Evropi še vedno veljajo številne omejitve, so se Kitajci s svojimi omejitvami življenja počasi začeli vračati v običajne tirnice.

Wuhan
Novice Po koncu karantene mesto preplavile vloge za poroke

Popolna rešitev samo s cepivom ali prekuženostjo populacije

Številni strokovnjaki opozarjajo, da so bili ukrepi za omejevanja gibanja in potovanja uspešni pri zmanjšanju števila novih okužb, vendar dodajajo, da se brez cepiva oziroma prekuženosti lahko pojavi nov val okužb zaradi ponovnega zagona tovarn in gospodarstva. S tem bi se prebivalstvo znova bolj mešalo, povečala pa bi se nevarnost "uvoza" virusa od drugje, zato opozarjajo pred prehitro odpravo vseh omejitev.

"Tudi v najbolj uspešnih središčih, kot sta Peking in Šanghaj, je zdravstveni sistem omejen in bi trpel ob ponovnem povečanju števila primerov," je v poročilu, ki je bilo objavljeno v medicinski reviji The Lacet, zapisal Gabriel Leung, profesor na hongkonški univerzi.

Koronavirus ZDA
Novice Ne Azijci, virus so po New Yorku širili povratniki iz Evrope

Singapur z največjim dnevnim skokom

Iz nekaterih držav v Aziji, ki so v zadnjih dneh omilile ukrepe, so prišla opozorila. V Singapurju so danes zabeležili največji dnevni prirast novih potrjenih okužb s sars-cov-2. Od 287 novih primerov so bili samo trije uvoženi, kar kaže, da se virus širi med prebivalci.

Singapur, epidemija, koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi v Hongkongu, ki je delno avtonomno območje znotraj Kitajske, je število primerov okužb naraslo po rahljanju omejitev, pozneje pa so te znova vzpostavili in prebivalce pozvali k previdnosti ter upoštevanju socialne izoliranosti.

Južna Koreja, ki je deležna številnih pohval zaradi najbolj množičnega testiranja, je prebivalce kljub spodbudnim številkam pozvala, naj še naprej upoštevajo omejevanje socialnih stikov.

Ne spreglejte