SiolNET. Novice Svet
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kalifornijski gasilci napredovali v boju proti požarom

0,42

termometer

požari Kalifornija
Foto: Reuters

Kalifornijski gasilci so v petek precej napredovali v boju proti številnim požarom v naravi, ki so zajeli zvezno državo, čeprav vedno znova izbruhnejo novi. Največji požar Kincade v okrožju Sonoma na severu države je že 67-odstotno omejen, na jugu pri Los Angelesu pa dela težave nov požar, ki so ga krstili za Mario.

požari Kalifornija Novice Kalifornija še vedno v primežu ognjenih zubljev #foto

Požar Kincade je požgal 313 kvadratnih kilometrov ozemlja, uničil 167 hiš in 175 drugih objektov, vendar se je skoraj 200 tisoč ljudi, ki so jih preventivno evakuirali, v petek že lahko vrnilo na svoje domove. Vzrok požara še preiskujejo, sum pa je padel na opremo elektropodjetja Pacific Gas & Electric.

Gasilska uprava okrožja Contra Costa je v petek sporočila, da so padajoči daljnovodi zaradi vetra zanetili tri požare, ki so pred dnevi izbruhnili v predmestju San Francisca. Eden je uničil teniški klub. Omenjeno podjetje je skupaj s podobnim na jugu Kalifornije izvedlo več izklopov elektrike zaradi vetrov, vendar ni bilo povsem uspešno.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Iz podjetja Southern California Edison so v petek sporočili, da je brez elektrike le še 1.100 strank, potem ko jih je bilo v četrtek še 80 tisoč. Požar Maria 80 kilometrov severozahodno od Los Angelesa se je razširil na 36 kvadratnih kilometrov in ogroža 2.300 objektov, okoli 8.000 ljudi pa so evakuirali.

Požar v Brentwoodu prav tako blizu Los Angelesa pa jim je uspelo obvladati. Uničil je osem hiš bogatašev, muzej J. Paul Getty pa je ostal nepoškodovan. Vzhodno od Los Angelesa v okrožju Ventura so že odprli predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, ki so jo zaradi bližine požara zaprli v sredo.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

Na severu Kalifornije, kjer divja požar Kincade, v vinogradih dela več tisoč nezakonitih priseljencev, ki so jih morale kalifornijske oblasti dodatno prepričevati k evakuaciji in temu, da naj si poiščejo pomoč v zavetiščih. Obljubili so jim, da zvezna imigracijska policija ne bo imela dostopa tja.

Požari v Kaliforniji Novice Nov požar v Kaliforniji ogroža predsedniško knjižnico Ronalda Reagana

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin