Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 11. 2019,
7.56

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

Natisni članek

požar Kalifornija

Sobota, 2. 11. 2019, 7.56

4 leta, 5 mesecev

Kalifornijski gasilci napredovali v boju proti požarom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42
požari Kalifornija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kalifornijski gasilci so v petek precej napredovali v boju proti številnim požarom v naravi, ki so zajeli zvezno državo, čeprav vedno znova izbruhnejo novi. Največji požar Kincade v okrožju Sonoma na severu države je že 67-odstotno omejen, na jugu pri Los Angelesu pa dela težave nov požar, ki so ga krstili za Mario.

požari Kalifornija
Novice Kalifornija še vedno v primežu ognjenih zubljev #foto

Požar Kincade je požgal 313 kvadratnih kilometrov ozemlja, uničil 167 hiš in 175 drugih objektov, vendar se je skoraj 200 tisoč ljudi, ki so jih preventivno evakuirali, v petek že lahko vrnilo na svoje domove. Vzrok požara še preiskujejo, sum pa je padel na opremo elektropodjetja Pacific Gas & Electric.

Gasilska uprava okrožja Contra Costa je v petek sporočila, da so padajoči daljnovodi zaradi vetra zanetili tri požare, ki so pred dnevi izbruhnili v predmestju San Francisca. Eden je uničil teniški klub. Omenjeno podjetje je skupaj s podobnim na jugu Kalifornije izvedlo več izklopov elektrike zaradi vetrov, vendar ni bilo povsem uspešno.

Fotogalerija
1 / 6

Iz podjetja Southern California Edison so v petek sporočili, da je brez elektrike le še 1.100 strank, potem ko jih je bilo v četrtek še 80 tisoč. Požar Maria 80 kilometrov severozahodno od Los Angelesa se je razširil na 36 kvadratnih kilometrov in ogroža 2.300 objektov, okoli 8.000 ljudi pa so evakuirali.

Požar v Brentwoodu prav tako blizu Los Angelesa pa jim je uspelo obvladati. Uničil je osem hiš bogatašev, muzej J. Paul Getty pa je ostal nepoškodovan. Vzhodno od Los Angelesa v okrožju Ventura so že odprli predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, ki so jo zaradi bližine požara zaprli v sredo.

Fotogalerija
1 / 8

Na severu Kalifornije, kjer divja požar Kincade, v vinogradih dela več tisoč nezakonitih priseljencev, ki so jih morale kalifornijske oblasti dodatno prepričevati k evakuaciji in temu, da naj si poiščejo pomoč v zavetiščih. Obljubili so jim, da zvezna imigracijska policija ne bo imela dostopa tja.

Požari v Kaliforniji
Novice Nov požar v Kaliforniji ogroža predsedniško knjižnico Ronalda Reagana
Ne spreglejte