SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nov požar v Kaliforniji ogroža predsedniško knjižnico Ronalda Reagana

0,12

termometer

Požari v Kaliforniji
Foto: Reuters

Močni suhi vetrovi Santa Ane so v sredo razpihovali novega v vrsti požarov, ki že več kot teden dni divjajo po ameriški zvezni državi Kaliforniji. Požar, ki so ga krstili za Easy Fire, se je razširil na 526 hektarjev in med več tisoč poslopji ogroža tudi muzej oziroma predsedniško knjižnico Ronalda Reagan v Simi Valleyju.

Požar je izbruhnil v sredo zgodaj zjutraj, sprožili so evakuacijo uslužbencev knjižnice in prebivalcev sedem tisoč okoliških hiš. Knjižnica je obkrožena z gostim suhim grmičevjem, na katero so gasilci s helikopterji in letali zlivali vodo in protipožarna sredstva. Do večera se je nevarnost malce zmanjšala, vendar se lahko zaradi močnega vetra znova okrepi. Upravitelji muzeja sicer zagotavljajo, da so ves material shranili na varno pred požarom, pod zemljo.

Požari Kalifornija Novice Kaliforniji grozi nov val požarov

Evakuacija 200 tisoč ljudi

Poleg omenjenega požara jih je v sredo po južni Kaliforniji izbruhnilo še več. Pri Los Angelesu so se gasilci še naprej borili s požarom blizu muzeja J. Paula Gettyja, evakuacije so ukazali v sredo še v dolini Jurupa vzhodno od Los Angelesa, na severu v okrožju Sonoma pa so gasilci v noči na sredo dosegli nekaj napredka v boju proti požaru Kincade, ki je zajel 310 kvadratnih kilometrov ozemlja in sprožil evakuacijo 200 tisoč ljudi.

Zaradi močnih vetrov elektropodjetja izklapljajo elektriko, ker lahko padajoče žice in daljnovodi z iskrami zanetijo nove požare. Guverner Kalifornije Gavin Newsom je že pred dnevi za vse območje države razglasil izredne razmere. Tokrat pa na srečo doslej še ne poročajo o nobeni smrtni žrtvi.

Kalifornija požar Avtomoto Zastrašujoč pogled: z avtom skozi kalifornijski požar #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin