SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kalifornija še vedno v primežu ognjenih zubljev #foto

0,13

termometer

požari Kalifornija
Foto: Reuters

Kalifornijski gasilci so ponoči napredovali v boju proti najobsežnejšemu požaru Kincade, ki že več kot en teden pustoši po severu zvezne države. Na jugu pa so v četrtek izbruhnili novi požari.

Požari v Kaliforniji Novice Nov požar v Kaliforniji ogroža predsedniško knjižnico Ronalda Reagana

Gasilcem je uspelo deloma omejiti požar Kincade, ki je od preteklega tedna v okrožju Sonoma severno od San Francisca uničil skoraj 300 hiš in druge lastnine, tudi vinske kleti. Z domov je pregnal okoli 180 tisoč ljudi, pri čemer se jih je velika večina lahko že vrnila.

Požari se širijo

Neuspešni pa so v boju s požarom Easy Fire na jugu Kalifornije, ki večinoma gori nenadzorovano. Domove je moralo zaradi tega požara, ki je ogrožal tudi predsedniško knjižnico Ronalda Reagana v Simi Valleyju, zapustiti okoli 30 tisoč ljudi.

Na jugu zvezne države na ameriški zahodni obali so sicer v četrtek izbruhnili še trije novi požari, ki se hitro širijo. Uničenih je bilo že več domov, evakuirali pa so več tisoč ljudi.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

Zaradi močnih vetrov elektropodjetja izklapljajo elektriko, ker lahko padajoče žice in daljnovodi z iskrami zanetijo nove požare. Na severu države je bilo v četrtek brez elektrike še več kot 36 tisoč gospodinjstev. Elektriko so sicer v zadnjih dneh skupaj izklopili kar milijonu odjemalcev.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je že pred dnevi za celotno območje države razglasil izredne razmere. O smrtnih žrtvah ne poročajo. Požarom zaradi vetra, ki naj bi pihal do 128 km/h, ni videti konca. Na jugu Kalifornije v okrožjih Los Angeles, Ventura in San Bernardino so prvič v zgodovini razglasili rdeči alarm.

Kalifornija požar Avtomoto Zastrašujoč pogled: z avtom skozi kalifornijski požar #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin