Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
7.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

19

Natisni članek

Karl Erjavec predsedniške volitve 2017 Borut Pahor Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša Romana Tomc Melania Trump Milan Kučan Jadranka Kosor

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 7.43

6 let, 6 mesecev

Kaj v tujini pišejo o slovenskih predsedniških volitvah

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,28

19

Borut Pahor in Marjan Šarec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Nekdanji komik preprečil slovenskemu predsedniku hitro pot do ponovne izvolitve." To je eden zanimivejših naslovov tujih medijev o slovenskih predsedniških volitvah.

Bloomberg v nadaljevanju članka z zgoraj omenjenim naslovom piše, da je Borut Pahor med kampanjo prehodil 700 kilometrov po Sloveniji, a da to ni bilo dovolj za ponovno izvolitev v prvem krogu. To mu je preprečil Marjan Šarec, nekdanji komik, ki je postal župan Kamnika. "Pahor je dobil skoraj še enkrat toliko glasov kot Šarec, ki bo to v drugem krogu težko nadoknadil. Pobrati bi moral skoraj vse glasove, ki so jih v prvem krogu dobili drugi kandidati," je za finančni dnevnik volitve komentirala Otilia Dhand iz Teneo Intelligence, ki analizira politična dogajanja.

V članku, ki ga je za novičarsko agencijo Associated Press napisal slovenski novinar Ali Žerdin, objavljen pa je med drugim v Chicago Tribune, omenjajo, da je bilo v državi, iz katere prihaja ameriška prva dama Melania Trump, med devetimi kandidati za predsednika kar pet žensk. Hkrati omenjajo, da je Šarec začel kot komik, preden je postal župan, ter citirajo Pahorja, ki je dejal, da se zaveda, da še noben slovenski predsednik v zadnjih 20 letih ni osvojil drugega mandata.

Na Hrvaškem bolj kot Pahor zanimiv Kek

Washington Post o volitvah piše v članku z naslovom Slovenski izzivalec pravi, da so ga podcenjevali. Ob tem navajajo besede Šarca, ki je namignil, da so ga v anketah podcenjevali. "Ljudje me poznajo in mi zaupajo, ker imam dobre izide," citirajo kamniškega župana.

Na Hrvaškem, kjer ponavadi z zanimanjem spremljajo politično dogajanje v Sloveniji, so mediji več pozornosti kot volitvam namenili vprašanju, ali je slovenski nogometni trener Matjaž Kek vodstvu kluba Rijeka ponudil svoj odstop.

Lahko Pahor v drugem krogu računa na vsaj del volivcev Romane Tomc? | Foto: STA , Lahko Pahor v drugem krogu računa na vsaj del volivcev Romane Tomc? Foto: STA , Kučan zadal zadnji udarec

Jutarnji list piše, da je kandidatka SDS Romana Tomc osvojila še enkrat več glasov, kot so ji napovedovale ankete, ki naj bi bile pogubne za Pahorja, saj je del njemu naklonjenih volivcev zaradi slabega vremena in v prepričanju, da kandidat desnice sploh ne more priti v drugi krog, ostal doma. Hkrati omenjajo nizko volilno udeležbo (43-odstotna) in pismo, ki so ga proti izvolitvi Pahorja napisali ugledni slovenski intelektualci. Zadnji udarec Pahorjevi zmagi že v prvem krogu je po mnenju Jutarnjega zadal nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je zadnji dan predsedniške kampanje napadel Pahorja ter ga obtožil, da je "s svojim molkom in ignoranco raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov".

Jutarnji o Šarcu piše, da je v politiko vstopil leta 2010, ko je postal župan Kamnika, in da se je aktiviral v Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića. Omenjajo, da bi bila zmaga Šarca v drugem krogu veliko presenečenje, češ da je Pahor bliže volilnemu telesu SDS kot katerikoli drugi kandidat in da lahko pričakuje del glasov, ki jih je dobila Tomčeva. Index.hr med drugim omenja izjavo prvaka SDS Janeza Janše, ki je dejal, da med Pahorjem in Šarcem ne vidi neke razlike.

Je Kučanova huda kritika Pahorju res odnesla glasove, s katerimi bi morda zmagal že v prvem krogu? | Foto: Matej Leskovšek Je Kučanova huda kritika Pahorju res odnesla glasove, s katerimi bi morda zmagal že v prvem krogu? Foto: Matej Leskovšek Slaba volilna udeležba

Večernji list omenja dolgočasno predsedniško kampanjo in nizko volilno udeležbo, Dnevnik.hr pa navaja zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je napovedal zmago Pahorja v drugem krogu.

Reški Novi list je izbrskal, da enemu izmed volivcev, ki je svojo glasovnico objavil na Facebooku, nobeden izmed devetih kandidatov očitno ni bil všeč. Dopisal in obkrožil je 10. kandidata - Leonarda Zuta, na Švedskem rojenega makedonskega nogometaša s švedskim potnim listom, ki navdušuje v dresu Rijeke.

Slabo volilno udeležbo omenja tudi srbski Blic, ki je citiral slovenske ankete z napovedmi, da bo Pahor slavil že v prvem krogu.

Pri naših severnih sosedih slovenske volitve, če sklepamo po naslovnicah večine avstrijskih spletnih portalov, niso vzbudile nobenega zanimanja. Die Presse podobno kot nemški Der Spiegel piše, da mora Pahor v drugi krog, kjer se bo pomeril z nekdanjim komikom Šarcem oziroma s "političnim novincem", kot ga je opisal Handelsblatt.

Nekdanja hrvaška premierka Jadranka Kosor je, potem ko so nekatere ankete napovedale zmago Pahorju že v prvem krogu, svojemu nekdanjemu kolegu, s katerim sta stkala prijateljstvo, prezgodaj čestitala za ponovno izvolitev.
 


Ko so je izkazalo, da bo Pahor na morebitno ponovno izvolitev vendarle moral še nekoliko počakati, pa je zapisala, da se čestita tudi za vstop v drugi krog volitev.


Kosorjeva je bila danes gostja hrvaškega radia, kjer so govorili o volitvah v Sloveniji. Dejala je, da je drugi krog nepričakovan ter da se ji zdi, da je Pahor zmago pričakoval že v prvem krogu. Dodala je, da je izid drugega kroga težko napovedati, da pa bi glede na Pahorjevo priljubljenost v Sloveniji vendarle lahko zmagal.

Ne spreglejte