SiolNET. Novice Predsedniške volitve
7,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kučan z ostrimi besedami napadel Pahorja

7,53

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Predsednik republike in pretendent za novi mandat Borut Pahor je v odzivu na kritike, ki so nanj letele z več strani, spomnil na čas pred petimi leti, ko se je s stališčem oglasil tudi nekdanji predsednik Milan Kučan. Ta danes vztraja, da je Pahor s svojim molkom in ignoranco različnim interesnim skupinam omogočal delovanje v škodo državljanov.

V ponedeljek se je oglasilo 34 slovenskih intelektualcev, ki menijo, da je Pahor neprimeren za predsednika. Do Pahorja je bil v zadnjih dneh kritičen tudi predsednik SDS Janez Janša


Preberite še: Predsedniške volitve: ali je že vse odločeno? 


Pahor je negativno kampanjo pričakoval

Milan Kučan je kritičen do trenutnega predsednika Boruta Pahorja. | Foto: Matej Leskovšek Milan Kučan je kritičen do trenutnega predsednika Boruta Pahorja. Foto: Matej Leskovšek Pahor je za medije dejal, da je ironično, da z levega pola sliši kritike na račun sodelovanja z desnico in obratno. A negativno kampanjo je pričakoval: "Približno tako je bilo tudi pred petimi leti, ko je imel tudi nekdanji predsednik Kučan neko stališče tik pred koncem kampanje. To so legitimne stvari," je dejal in poudaril pomen podpore običajnih ljudi.

Kučan: Pahor je molčal, se sprenevedal in izmikal

"Ni šlo za stališče, s katerim naj bi bil posegel v predsedniško kampanjo," v sporočilu za javnost navaja Kučan. Po njegovih besedah je šlo za javno zaprosilo, naj pojasni svoja namigovanja o stricih iz ozadja, "pri katerih je zavestno dopuščal ugibanja, da je mislil mene". "Spomnil sem ga na zavezo državljanom, ki imajo pravico izvedeti, kdo potemtakem upravlja državo iz ozadij. Tudi danes mislim, da imajo to pravico," je zapisal.

"A Pahor je dosledno molčal, se sprenevedal in izmikal, tako kot ob številnih velikih malverzacijah, katerim je bil priča na najodgovornejših položajih v državi, od Teša 6 do pranja denarja v NLB. S svojim molkom in ignoranco je raznim interesnim skupinam tudi sam omogočal delovanje v škodo državljanov in to mu upravičeno očitajo njegovi kritiki z leve in desne," je bil oster Kučan.


Kdo od predsedniških kandidatov ne razkriva svojega premoženja? #video 


Nad Pahorja intelektualci in Janez Janša

V ponedeljek se je oglasilo 34 slovenskih intelektualcev, ki menijo, da je Pahor neprimeren za predsednika. Slovenija si za predsednico ali predsednika zasluži osebo, ki svojega petletnega mandata ne bo v celoti posvetila permanentni volilni kampanji, ki funkcije ne bo krčila na "samopromocijski populizem s primesmi seksizma", ki ne bo brezbrižna do stisk delavcev, revnih in obubožanih in ki bo sočutna in razumevajoča do stisk beguncev, je med drugim v javnem pismu zapisalo 34 slovenskih intelektualcev "različnih akademskih profilov (sociologi, filozofi, zgodovinarji, antropologi, pravniki …)". Do Pahorja je bil v zadnjih dneh kritičen tudi predsednik SDS Janez Janša. 

Ankete močno na strani aktualnega predsednika

Predsedniške volitve, na katerih kandidira devet kandidatov in kandidatk, bodo v nedeljo, danes pa je že steklo tridnevno predčasno glasovanje. Ankete javnega mnenja daleč največjo podporo kažejo ravno Pahorju, medtem ko se izzivalci prvenstveno borijo za vstop v morebitni drugi krog volitev, kjer pa se po mnenju analitikov karte lahko premešajo. Tako je bilo namreč ravno pred petimi leti, ko je Pahor v drugem krogu premagal takratnega predsednika in favorita Danila Türka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 27
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin